VILSELEDDA IN I ETT EU-MEDLEMSKAP

Tidningen Miljömagasinet redogör hur vi svenskar blev manipulerade in i ett svenskt medlemskap i EU.

1994 så var det folkomröstning i Sverige om vi skulle vara med i EU eller inte. Ett krav för att Sverige skulle gå med i EU var att vi skulle få behålla den svenska modellen – dvs. kollektivavtal för arbetare och våra generella regler för arbetsmarknaden. Vi fick ett muntlig löfte 1993 av EU-kommissionären Padraig Flynn att den svenska modellen skulle få bli intakt. Tyvärr visade det sig senare att Padraig Flynns kommentar bara var en kommentar. Överenskommelsen att få behålla den svenska modellen blev aldrig inskrivet i Sveriges avtal med EU.

DEN SVENSKA MODELLEN

Denna ståndpunkt – att få behålla den svenska modellen – kallades för förklaring 46. Miljömagasinet menar att tack vare att Sverige fick löftet om att behålla den svenska modellen så var det många socialdemokrater och fackföreningsmedlemmar som till slut bestämde sig för att rösta ja till EU.

T.o.m. LO blev en ja-sägare. LO sade:

“EG har garanterat att man inte vill störa eller ingripa in den svenska arbetsrättstraditionen, vilket kommer att framgå i förhandlingsprotokollet”.

Ingvar Carlsson -den dåvarande statsministern – övertygade svenska folket att “lita på honom” och att EU var en bra sak. Mona Sahlin var även en förespråkare för ja-sidan.

Nu med facit i hand så vet vi att EU saboterar den svenska modellen. Det ser vi inte minst på Laval-domen. EU-kommissionen fortsätter enträget att försöka få till stånd inskränkningar i kollektivavtalen. Den sk “fria rörligheten” har gjort att svenska byggbolag istället använder polska bolag o dyl eftersom dessa arbetar för 40 kr i timmen. Vi får lönedumpning i Sverige och vi får en nedmontering av kollektivavtalet. EU har själv sagt att den fria rörligheten kommer före svenska kollektivavtal. De svenska facket har blivit förbjudna av EU att ta till stridsåtgärder gentemot företag från andra EU-länder som inte följer kollektivavtal.

 

Referenser

Miljömagasinet: Sveriges medlemskap i EU baseras på en lögn

 

Be the first to comment on "VILSELEDDA IN I ETT EU-MEDLEMSKAP"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.