förbjuder försäljning av D-vitamin

Västerås Kommun förbjuder hälsokosthandlaren Rolf  Forslund att sälja tio av sina kosttillskott. Orsak: preparaten låg över rekommenderad maxdos.

1/3 2015.
Kommunen i Västerås förbjuder  hälsokosthandlaren Rolf Forslund att sälja tio av sina preparat. Orsaken är att Västerås kommun anser att hans produkter ligger över den rekommenderade dosen (RDI – rekommenderat dagligt intag). Myndigheten i Västerås menar att denna “överdosering” kan ge skador på njurar, nervsystemet och immunförsvaret.

Ett klipp från SVT ang. Västerås kommuns beslut att förbjuda Rolf Forslund att sälja D-vitaminer. Videoklipp från Youtube.

VITAMINERNAS DOSER ÄR FÖR HÖGA

Preparaten det handlar om är de som innehåller B-, D- E-vitamin samt zink. Hälsoskyddsinspektör Maria Sandfur menar att doserna i preparaten ligger över EFSAs rekommendationer (EFSA = European Food Safety Authority – EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet). Maria Sandfur säger att så höga doser kan vara farligt och räknar upp saker såsom:

  • skadlig njurpåverkan
  • skador på nervsystemet
  • koagulerings-problem
  • försämrat immunförsvar

Hälsoskyddsinspektör Maria Sandfur säger också:

– Vi måste skydda medborgarna och konsumenterna.

Anledningen till att Västerås stad väljer just Rolf Forslund som måltavla beror på att Rolf är Sverigeimportör av hälsokost. Maria Sandfur säger:

– Lägger vi ett förbud på en importör så betyder det ju att han inte kan sälja produkterna vidare heller, så då får vi en nationell effekt.  Som kontrollen fungerar i Sverige idag, så måste praxis växa fram genom att någon lägger ett förbud som överprövas.

VÄSTERÅS STAD  FÖLJER EN FÖRLEGAD  REKOMMENDATION

Rolf Forslund är medveten om att hans doser är över RDI och hans motivering med detta är att RDI har  låga rekommendationer – de rekommenderade doserna räcker inte till. Rolf Forslund menar att svenskarna lider av vitaminbrist generellt och då kan man inte följa EFSA:s rekommendationer eftersom de doserna är urvattnade.
Rolf Forslund menar också att om han skulle följa EFSA:s rekommendationer så skulle han likaväl kunna lägga ned verksamheten eftersom de flesta av hans produkter ligger över EFSA:s rekommendationer. Rolf Forslund menar att han och många andra tycker att rekommenderade dosen för vitaminen D är på tok för låg.

UPPHÄV FÖRBUDET MOT D-VITAMIN

Hälsokostexperten Bertil Wosk säger att EFSA:s rekommendationer är just rekommendationer och inte lag. Bertil Wosk säger också att begreppet  RDI startade på 1940-talet för att undvika bristsjukdomar hos soldater i krig. Bertil Wosk påstår att:

– Om man tar de doser som myndigheterna rekommenderar så kommer man ha näringsbrist resten av livet.

Rolf Forslund pratar med  Miljö- & Hälsoförvaltningen Västerås kommun. Talar han för döva öron?

 

VITAMINUPPRORET

Rolf Forslund har startat vitaminupproret. Där kan man skriva på en protestlista mot Västerås stads beslut.  Varför inte hjälpa Rolf Forslund? Själv har jag skrivit på protestlistan .  Kanske jag borde skicka en burk d-vitamin till Maria Sandfur? Vitaminupproret har även en sida på Facebook. Vill du ha fakta om D-vitamin så kan du läsa här: Kostdoktorn om D-vitamin.

 

1 Comment on "förbjuder försäljning av D-vitamin"

  1. västeråd- nej tack | 2015-03-01 at 3:01 pm | Reply

    Inte bra! Man måste få äta D-vitamin i doser som ger effekt. 100 mikrogram är ingenting. Är vet så illa ställt med Västerås Kommun att de måste förbjuda D-vitamin?

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.