VARDAGEN I SVERIGE

JunI 2018

År 2014 så gjorde Migrationsverket filmen ‘Everyday life in Sweden’. Filmen visar hur det är att leva i Sverige som invandrare efter att ha kommit hit som flykting. (videon bortplockad från YouTube). 

Videon visar upp vackra landskapsbilder från Sverige som är ackompanjerad av harmonisk gitarrmusik. Man ser bilder på mindre svenska städer där migranter nu bor. Vi får se hur migranternas barn leker tillsammans med svenska barn på lekplatserna. Vi får se bilder från äldrevården där migranter nu tar hand om äldre svenskar.

Berättaren:

– För nio månader sedan så bodde My (en somalisk kvinna) i ett läger i Kenya. Idag bor My i Bergsjön i Sverige

My:

– Här i Sverige behöver jag inte oroa mig för att bli attackerad och våldtagen. Jag kan istället fokusera på hur jag ska utvecklas.

Berättaren:

-My var gravid i sjunde månaden när hon och hennes familj kom till Sverige. My har varit hemma sedan hon födde sitt barn. Hon ser dock fram emot den dag då hon kan börja skolan.

Videon visar sedan bilder från familjens lägenhet. Familjen har sju medlemmar som går i skolan eller på dagis.

Berättare:

-Samtidigt i Bollnäs så förbereder Brishti – en eritrean- frukosten för hennes familj. De är fem familjemedlemmar och de kom till Sverige som kvotflyktingar från ett läger i Sudan för ett och ett halvt år sedan. 

– I staden Ljusdal lever en annan flyktingfamilj. De är fem stycken i familjen och fadern i hemmet har fyllt 65 år och har gått i pension. Kommunen i Ljusdal tog väl hand om flyktingarna och nu så jobbar ena sonen som tolk och hjälper andra flyktingar som nu kommer till Sverige. Barnen får lektioner i svenska och moderna studerar svenska i skolan.

My: 

Här i Sverige så behöver jag inte fundera på hur jag ska skaffa mat. Jag behöver inte heller gå långa avstånd för att få vatten eller för att samla ihop ved. Det finns alltid vatten i kranen och mat i butikerna.

 

Be the first to comment on "VARDAGEN I SVERIGE"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.