UPPDRAG GRANSKNING OM EU-MIGRANTER

3/10 – 2015
När samhället tittar bort är det avsnitt/dokumentär som Uppdrag Granskning gjort om EU-migranterna  i Högfors och Malmö.  Dokumentären visar den ökande konflikten mellan svenskar och EU-migranter samt  ett samhälle vars rättsprinciper är satt ur spel i tiggerifrågan

Janne Josefsson och Uppdrag Granskning är i farten igen och denna gång dokumenterar de om EU-migranterna och tiggeriet. Dokumentären/avsnittet heter “När samhället tittar bort” och  är uppdelad i två delar. Del 1 innehåller det sedvanliga pratet om hur synd det är om eu migranterna.   Del 2 i avsnittet  “när samhället tittar bort” är intressantare och den delen handlar om de ökande konflikterna mellan romer och svenskar samt den passivitet som råder angående rättsprinciper från myndigheters sida vad gäller EU-migranterna

Obs du kan bara se del 1 i dokumentären, del 2 har tagits bort. Jag antar att Uppdrag Granskning rörde upp för många känslor 🙂

EU-MIGRANTERNA OCH KONFLIKTEN I HÖGFORS

Del 2 i Uppdrags Gransknings reportage handlar om orterna Högfors och Mossgruvan bredvid Örebro. Högfors är en liten ort med cirka 100 invånare. Det har också flyttat in cirka 100 EU-migranter som har bosatt sig i husvagnar i skogen och i nedgångna fastigheter. Relationen mellan invånarna i Högfors och romerna är minst sagt ansträngd. När Janne Josefsson och Uppdrag Granskning gör reportaget om situationen i Högfors så intervjuar Janne både ortsborna och EU-migranterna själva. När Janne Josefsson frågar ortsborna om vad som händer så berättar ortsborna i Högfors bl.a.  att:

  • Romerna kastar sopor i naturen.
  • Romerna sätter upp bosättningar utan markägarens tillåtelse.
  • Romerna bajsar i skogen regelbundet.
  • EU-migranterna kör med oskattade och oregistrerade bilar.
  • Romernas ungar ville bada i en privat pool. Poolägaren sade nej och barnen hämnades genom att kasta skräp i poolen. Poolägaren har nu satt upp ett staket runt tomten.
  • En villaägare såg från sitt köksfönster en rom som satte sig ned och bajsade 20 meter bort på hans tomt.
  • Romerna ställer upp sina husvagnar alldeles utanför villaägarnas tomter.

När ortsborna i Högfors har anmält händelserna så säger polisen att de inte har resurser för att ta hand om ärendena.

EU MIGRANTER OCKUPERAR HUS

Det mest groteska exemplet på det svenska rättshaveriet vad gäller romer är kanske den romska familj som har brutit sig in i ett hus och tagit det i beslag. Huset riktiga ägare bor i Schweiz. När de riktiga husägarnas dotter skulle bo i huset en sommar så gick inte det eftersom den romska familjen hade som sagt tagit huset i beslag. När Janne Josefsson och Uppdrag Granskning konfronterar den inflyttade romska familjen så säger de i sin tur att de hyr huset av en annan rom för 4 000 kronor i månaden. När Janne Josefsson konfronterar romen som “äger” huset så säger han att den ockuperande romska familjen ljuger. Sedan när polisanmälan görs i detta ärende så börjar den verkliga cirkusen.

De verkliga ägarna till huset – ett 80-årigt par som bor i Schweiz – polisanmälde intrånget som gjorts i deras hus. Polisen i Örebro svarade att förundersökningen blev nedlagd eftersom ingen har stulit något (ja det är faktiskt sant). Polisen i Örebro anser också att det som den romska familjen gjort inte är egenmäktigt förfarande eftersom  polisen inte kan bevisa uppsåt. Polisen i Örebro hänvisar därför till kronofodgen och kronofodgen svarar med att de riktiga husägarna måste identifiera personerna som bor i det ockuperade huset innan Kronofogden kan göra något. (att identifiera en EU-migrant är i princip omöjligt eftersom de saknar id-handlingar).

 Läget är med andra ord fastlåst och den romska familjen bor i nuläget kvar i huset i det ockuperade huset i Högfors.

“JAG VISSTE INTE ATT BILEN VAR OBESIKTIGAD”

När Janne Josefsson ställer frågor till en av de boende romerna –  som tydligen har lärt sig svenska efter tre månader i Sverige – så får han följande svar:

 “Jag visste inte att bilen var obesiktigad”,
 
“Vi har inga förråd, därför kastar vi skräp i naturen”,
 
“De (svenskarna) är van att ha tråkigt och sitta hemma och snacka skit om folk och har svårt för människor som umgås med varandra “.

EU-MIGRANTERNAS KÅKSTAD I MALMÖ CENTRUM

Janne Josefssons Uppdrag Granskning och avsnittet “När samhället tittar bort” fortsätter i Malmö. I centrala Malmö så har EU-migranterna ockuperat ett industriområde på industrigatan – Nobelvägen.  Där har romerna bott i cirka ett år. Det är cirka 400 EU-migranter som bor där. Vissa av romerna blir aggressiva när Janne Josefsson kommer in på kåkstaden i Malmö och de kör iväg honom. janne  blir tvungen att skaffa skriftlig papper från markägaren och först då så släpper EU-migranterna in honom i kåkstaden i Malmö centrum. 

Området är nedskräpat och själva ockuperingen är givetvis olaglig. Nedskräpning och avföring runt kåkstaden är vanligt. Kåkstaden består av husvagnar, tält och en massa skräp och kåkstaden har blivit klassad som en sanitär olägenhet. Och precis som i Högfors så blir det cirkus när markägaren försöker hantera situationen.

Miljönämnden har krävt att fastighetsägaren/markägaren ska röja upp pga. sen sanitära olägenheten.  Kronofogden – som ska stå för  avvisningen – kan inte avvisa någon eftersom de inte har identiteten på de som bor där.

Polismästare Mats Karlsson säger att polisens jurister har sagt att polisen inte får identifiera människor i det syftet åt någon annan. Mats Karlsson vill ha tydligare  direktiv från politiker eftersom situationen år ohållbar.

När Miljöförvaltningen själva försökte avhysa EU-migranterna så blev de stoppade av aktivister pga en överklagan som aktivisterna gjort.

KYRKANS HJÄLP

Kyrkorna i Malmö brukar hjälpa EU-migranterna fast nu har kyrkogårdsförvaltningen börjat tänka om. Kyrkogårdsförvaltningen har service såsom sovplatser och ställen där man slänger avfall och där man kan ta vatten och även låna vattenkannor. EU-migranterna stjäl vattenkannorna från kyrkorna, EU-migranterna bajsar på kyrkans område,  de använder serviceplatserna för att tvätta på, slänga avfall,  vilket täpper igen brunnarna hos kyrkorna. På S.t Paulis kyrkogård står romerna för nedskräpning och avföring och även prostitution. och personalen på S:t Paulis kyrkogård får plocka upp kondomer efter de prostituerade.

 Referenser

Sydsvenskan: Uppdrag Granskning om EU-migranterna i Högfors och Malmö

Hotpot: EU-migranter i kåkstaden i Malmö

 

1 Comment

  1. I regerinen verkar man faktiskt inte veta vilket ben man skall stå på. Kanske för att man är för många som bestämmer (dvs. regerar med MP och V). Ja, jag såg Janne Josefssons Uppdrag granskning. Det verkade som att en uthyrare hyrde ut lägenheter åt romerna, men att ställa upp husvagnar på annans mark är inte tillåtet. Ja, det verkar saknas rättvis vad gäller de romanska EU-migranterna. Polisen, åklagarmyndigheten står helt paff. Samma med regeringen. Våra lagar är inte gjorda för att upphäva detta tokeri så de får fortsätta.
    Såg Agenda igår kväll och där debatteras det om att “regeringen bidrar till ett hårdare klimat”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.