Kalla fakta om tiggeri

Jag såg Kalla faktas reportage om tiggeri i Sverige och de levererade en väldigt tydlig bild av tiggeriets struktur. Vissa romer blir utnyttjade av bossar som drar i trådarna men många romer tar sig hit på egen hand och tigger. Dessa tiggarligor sysslar också med att stjäla cyklar i Sverige som sedan fraktas ned till Rumänien via buss. Via denna buss så såldes även olaglig alkohol. XXL heter bussbolaget i Rumänien som slussar arbetare och tiggare till Sverige och som även fraktar stulna cyklar till Rumänien.   Om tiggaren inte kan betala bussresan så håller bussbolaget hans pass i pant. I Rumänien råder tiggeriförbud.

När romerna/tiggarna väl kommer till Sverige så är det personer som väntar på dem och plockar upp dem. De personer som väntar på romerna har ofta flera bilar som har körförbud.  Sedan när det är dags att börja tigga så kör bossarna ut romerna till de ställer där de ska sitta och hämtar hem dem vid dagens slut. Ofta tar bossarna alla deras pengar som de har tiggt ihop. Romerna bor i husvagnsläger under vistelsen i Sverige.

Bossarna använder romer med funktionshinder såsom krymplingar för att dessa människor väcker mer sympati och drar in mer pengar. Kalla Fakta berättar vidare att Romen Sorin som reportaget handlade mycket om har en förvriden högerhand och hans boss hade betalat hans föräldrar 150 Euro för honom. Sorins boss brukade ibland ge honom stryk om han fick ihop lite pengar. Sorin var tvungen att ha sin deformerade hand framme synligt även fast han frös ordentligt. När Sorin hade betalat sin skuld till bossen och ville sluta tigga så hade bossen nekat det och sagt “du är min nu”. 

FÖRSÄLJARE AV FAKTUM HOTAD TILL LIVET

Tidningen Faktum säljs av hemlösa i Göteborg och de blir ofta hotade av tiggare som tar deras försäljningsplatser. Försäljaren Hans Flory har såld tidningen Faktum på samma ställe i Göteborg i sju år. Tre tiggare kom fram och försökte sjasa bort honom eftersom de ville ha hans plats. Hans vägrade och då hotade tiggarna honom med kniv. Hans Flory har nu tvingat flytta på sig och har hittat en ny plats att stå på.

Att försäljare av tidningen Faktum blir hotat till livet av tiggare är ingen engångsföreteelse. Hans Flory säger att flera av hans bekanta har blivit hotade till livet av tiggare. De som vill ta över platserna är inte bara tiggare utan även de som säljer tidningen Folk är folk. Folk är folk är en norsk gatutidning. Ibland när någon står och säljer tidningen Faktum så kommer det en stor klunga med romer och ställer sig runt den personen och då kan situationen bli hotfull.

Matias Ghansa är distributionschef av tidningen Faktum och hans kommentar om romerna beteende är:

– Försäljarna (romerna) kan vara människor som aldrig har gjort något annat än att tigga – och helt plötsligt ska de bli säljare. Det är inte enkelt, det är viktigt att få rätt stöd, säger han. .

 

REFERENSER

Expressoen om hoten mot Faktums försäljare

Här kan du se dokumentären från Kalla Fakta om tiggeriet i Sverige

Be the first to comment on "Kalla fakta om tiggeri"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.