ÅTERINFÖR TJÄNSTEMANNAANSVARET

Juli 2020

I april 2018 klubbade en enhällig riksdag igenom beslutet att ett tjänstemannaansvar med utvidgad straffrätt skulle återinföras och Morgan Johansson skulle tillsätta en utredning. Två år senare (maj 2020) meddelar Justitiedepartementet att inget har hänt på ärendet och att man nu ska undersöka OM ett tjänstemannaansvar med utvidgad straffrätt verkligen behövs. 

Tjänstemannaansvar innebär att en tjänsteman i offentlig förvaltning har ett straffrättsligt ansvar för beslut och därmed kan bli föremål för disciplinåtgärder, avsked eller rättsliga påföljder vid förseelser.

Tjänstemannaansvaret, eller Ämbetsmannaansvaret som det hette förut, var det straffrättsliga regelverk som gällde för ämbetsmän/tjänstemän i Sverige fram till år 1976.  År 1976 avskaffade Regeringen Palme Ämbetsmannaansvaret i dess dåvarande form och numera finns endast ett urvattnat straffrättsligt regelverk kvar. I nuläget synas  misstänkta tjänstefel av interna ansvarsnämnder hos berörda myndigheter (istället för domstolar). Ansvarsnämndernas dokumentation är inte öppen för allmänheten och fällande domar mot tjänstemän  har blivit sällsynta (vänskapskorruption?). 

FÖRHALAD UTREDNING

 Ingen utredning tillsattes dock och efter två år (maj 2020) presenterar Justitiedepartementet resultatet: Ett förstärkt straffrättsligt skydd för vissa samhällsnyttiga funktioner och några andra straffrättsliga frågor”. Vad har man då kommit fram till efter två år? Jo man hade kommit fram till att man nu ska börja undersöka OM ett tjänstemannaansvar med utvidgad straffrätt verkligen behövs.  

Ja du läste rätt. Istället för att utreda HUR  ett utvidgat tjänstemannaansvar ska utformas har man nu förhalat frågan i två år och ska nu utreda OM  ett utvidgat tjänstemannaansvar behövs. Här är det med andra ord uppenbart att Jökregeringen inte vill ha ett tjänstemannaansvar och Jökregeringen har uppenbarligen neglerat riksdagens beslut.   Att återinföra ett genuint tjänstemannaansvar löser kanske inte Sveriges alla problem men det är onekligen ett steg i rätt riktning.

Expert för den nya utredningen är Mikael Routsi från Uppsala Universitet  och utredare är hovrättsrådet Anne Rapp. Rapp ska presentera sitt betänkande  12 november 2021.

morgan johansson_tjänstemannaansvar_återinföra_socialdemokraterna

Molgan Johansson och hans polare på Justitiedepartementet har förhalat och snedvridit det ursprungliga beslutet gällande ett utvidgat tjänstemannanasvar.  Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

mikael ribbenvik_migrationsverket_tjänstemannaansvar

Mikael Ribbenvik är Generaldirektör för Migrationsverket. Från Migrationsverket delas uppehållstillstånd ut som om det vore godis. Vuxna män kategoriseras som minderåriga och ingen får stå till svars. 

Det finns ett tryck runt om i Sverige om att återinföra tjänstemannaansvaret. När det gäller politiska partier är det Moderaterna,  Sverigedemokraterna och KD som har varit tydliga med att de vill ha ett återinfört tjänstemannaansvar med utvidgad straffrätt. Våra grannländer i Norden har betydligt striktare regler för tjänstemän. Det som är väldig viktigt när tjänstemannaansvaret återinförs är att det inte är ett urvattnat och tandlöst ansvar utan ett gediget dito.

JUSTITIEDEPARTEMENTET ANMÄLT TILL KU

Video ovan:  Moderaterna är ett av partierna som vill återinföra ett genuint tjänstemannaansvar. Riksdagsledamoten Ida Drougge (M) säger i videon ovan att med dagens system görs det upp bakom stängda dörrar istället för domstol. Partiskheten är total. Morgan Johansson har skjutit upp utredningen i två års tid. Drougge meddelar den 18 juni 2020 att ärendet blivit anmält till Konstitutionsutskottet. 

 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

DONERA/DONATE. Swish: 076-9387471. Paypal: k33@live.se. Bankkort/bankcard on the button below.2 Comments on "ÅTERINFÖR TJÄNSTEMANNAANSVARET"

  1. Se till att införa politikeransvar istället med rättsliga åtgärder för politiker som låter sig bli mutade av näringslivet. Det är politiker som fattar besluten, tjänstemännen utför vad politiker har beslutat. Ni vill anklaga personalen och själva gå fria från ansvar tror ni inte att vi har förstått det by now? Sämst är ni, riktigt jäkla usla.

  2. Sedan tjm. ansv. togs bort 1975 har skolan vård och omsorg, militär, polis, rättsväsende nedmonterats, Järnvägen SJ, Telia, Posten, sjukhus som Karolinska sålts ut, och hur har det blivit efter det?

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.