THE DRONE PAPERS #1

 27/11 – 2015

THE DRONE PAPERS #1

USA:s och CIA:s drönare dödar misstänkta “terrorister” världen över utan rättegång.

THE WAY OF THE SCALPEL

När Barack Obama hade blivit vald till President sade Michael Hayden (chef för NSA), John Brennan (Chef CIA) och några rådgivare inom kontraterrorismen att det enda sättet att bekämpa terrorism och al-Qaida var att utföra smygande kontraterrorism aktioner samt drönarattacker. Dessa metoder kallades för “the way of the scalpel”.

USA och CIA hade “framgångsrikt” använd drönare i Afghanistan och Irak och nu ville man expandera aktiviteten till områden som inte var krigszoner. Pentagon, operations commanders och andra likasinnade krigshetsare övertalade Barack Obama att implementera dessa shadow wars i Jemen och Somalia för att bekämpa de “hot” som enligt dessa herrar existerade där. All byråkrati sattes åt sidan och man satte igång med drönarprojektet i dessa länder.

CIA hade kört drönarprojektet i Pakistan och 2009 så utökade Barack Obama CIA:s resurser. De dödliga drönarna styrdes av Air Force personal. Pentagon ville också vara med och döda i Jemen och Somalia och ville leda drönarprojektet i dessa länder.

DÖDA KVINNOR OCH BARN

2009 så utfärdade den dåvarande Centcom Commander General David Petraeus en exekutiv order som la grunder till militära operationer i Jemen och andra länder. Den exekutiva ordern gav klartecken till U.S. special operations forces att operera i dessa länder i syfte att skapa nätverk som skulle kunna penetrera, förstöra, Al Qaida och andra militära grupper. U.S Forces skulle även förbereda omgivningen för kommande amerikanska attacker eller lokala militära grupper. Barack Obama godkände planen.

2009 så godkände Barack Obama den första missilattacken i Jemen. 40 personer dog, de flesta var kvinnor och barn. Efteråt visade det sig att det inte fanns något al Qaida-läger där. Snart flög drönarna regelbundet över Jemen och valde godtyckligt ut sina offer.  2015 så hade 500 personer mist livet i Jemen tack vare CIA:s drönare. Inga rättegångar förekom. Bara ett namn på en lista som Barack Obama auktoriserade

Den f.d. chefen för Defense Intelligence Agency  General Michael Flynn sade till sajten The Intercept:

“Drönarkampanjen nu för tiden handlar endast om att döda. När du hör frasen “capture/kill” så är det egentligen fel. Vi fångar inte någon längre. Detta tillvägagångssätt har Obama-administrationen beslutat att göra i deras kontraterrorism kampanj.”

US TASK FORCES I AFRIKA

En U.S. Task force hade ett command center som heter camp Lemonnier i landet Djibouti som ligger bredvid Etiopien, Eritrea och Somalia. Denna task force kallades TF 48-4. TF 48-4 hade även drönarbaser i Arba Minchi  Etiopien och  i Manda Bay i Kenya.
TF 48-4 hade som syfte att lokalisera, tillfångata eller döda medlemmar av AQAP (al Qaeda i Arabvärlden) eller Al-Shabab (grupp i Afrika). Tf48-4 använda mestadels drönare och flygplan till detta. Även marktrupper användes för att likvidera “hot” till USA. Admiralen Dennis Blar som var Obamas f.d. Director of National Intelligence sade:

“Detta är det politiska framgångsrika sättet att göra. Låga kostnader, inga amerikanska förluster, ger intrycket av tuffhet. metoderna är populära inom USA och endast impopulära utomlands”.

I denna stund var det även en konflikt mellan Pentagon och CIA. CIA fick en ny bas i Saudiarabien. Både Pentagon och CIA ville vara de som styrde drönarprogrammet.

  USA LIKVIDERAR AMERIKANSKA TONÅRINGAR

2012 så dödade USA tre amerikanska medborgare i Jemen med drönare. Målet för attacken var predikaren Anwar al-Awlaki som var amerikan med Jemenskt ursprung. Anwar al-Awlaki åkte bil tillsammans med en person  när en amerikansk Hellfire missil träffade deras bil och sprängde dem i bitar.

Tydligen räckte det inte med att döda dessa två och två veckor senare så sprängdes den 16-årga sonen till Anwar al-Awlaki tusen bitar av en drönare. Sonens namn var Abdulrahman Anwar al-Awlaki   och han åt en middag med sin kusin och några vänner när han fick en missil i huvudet. Till skillnad mot sin far så propagerade inte Abdulrahman Anwar al-Awlaki jihad mot USA.
 

Referenser

The Intercept: the drone papers

CIA:s mördar med drönare

Be the first to comment on "THE DRONE PAPERS #1"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.