April 2017
När Sverige gick med i EU 1995 så bestämdes det att den svenska offentlighetsprincipen skulle vara skyddad. Nu 20 år senare så ser vi att offentlighetsprincipen urholkas mer och mer tack vara EU:s förordningar och direktiv.
Nils Funcke som är expert på offentlighetsprincipen skriver i Dagens Nyheter år 2014 att tack vare Sveriges medlemskap i EU så håller vår offentlighetsprincip på att urholkas. År 2014 så hade 65 ändringar i offentlighetsprincipen gjorts. 12 av dessa ändringar innebär tystnadsplikt för tjänstemän. På flera områden är det EU:s institutioner som bestämmer vilka uppgifter som svenska myndigheter får lämna ut. Meddelarfriheten har gått förlorad (dvs. att en offentligt anställd har rätten att meddela och offentliggöra uppgifter. Den rätten är en slags säkerhetsventil mot korruption).Även anonymitetsskyddet har upphört.
År 2013 så beslöts det att vissa känsliga dokument som är relaterade till EU ska hemligstämplas. Och vet ni vilka dokument detta handlade om? Det handlade om de kontroversiella frihandelsavtalen. EU var rädd att innehållet i frihandelsavtalen skulle läcka ut och därför blev det hemligstämpling. Ännu ett tecken på frihandelsavtalens kontrovers. EU-kommissionen har även rätt att stoppa svenska myndigheter att lämna ut rapporter som EU-kommissionen tagit fram.
Referens
DN: Nils Funcke om offentlighetsprincipen och EU