OM NATO

17/9 2015
Nato:s övningar i Sverige avlöser varandra även fast Sverige inte är medlem i Nato. Några Nato-övningar som Sverige deltagit i är:    Northern Coasts, Cold Response, Noble Mariner, Loyal Arrow och Baltic Host, Steadfast Jazz,   Nordic Air Meet,  Cold Response  2. Regeringen har i smyg placerat Sverige så nära medlemskap i Nato som det går.

AVTALET SOM SKREVS BAKOM VÅRA RYGGAR

År 2014 så hade Nato ett toppmöte i Wales. Då passade Sverige på att skriva under det som kallas värdlandsavtalet (Host Nation Support – HNS). Värdlandsavtalet är ett avtal mellan Sverige och Nato och som bl.a. innebär att  Nato får placera ut trupper och etablera ett högkvarter i Sverige – både i fredstid och krigstid.

Nato får också bedriva strid och gå till attack mot ett annat land från svenskt territorium. Värdlandsavtalet innebär också att Nato har rätt att föra in vilka vapen de vill i Sverige – inklusive kärnvapen. Natos soldater kan inte heller dömas för brott som begåtts i Sverige; inkluderat krigsbrott som begås i andra länder om Nato har bas i Sverige. Avtalet skrevs på av dåvarande ÖB Sverker Göransson.   

Vidare så skriver sajten Proletären att Nato-trupper inte kommer att lyda under svenskt befäl; att Sverige ska organisera och beskydda Natos högkvarter på svenska mark.

Något som också är värt att nämna är att Sverige har ett 24 000 kvadratmeter stort militärt övingsområde som ligger nära Vidsel i Norrbotten och heter NEAT. NEAT står för North European Aerospace Testrange och där brukar Nato och USA göra militära övningar. Bl.a. så har USA övat med sina legendariska B 52 bombplan på Neats område. Kriget är redan här.

Beslutet om värdlandsavtalet hade inte föregåtts av någon debatt i riksdagen, vilket måste ses som anmärkningsvärt eftersom Sverige i princip gick med i Nato i och med värdlandsavtalet.Värt att nämna är att Sverige inte har skrivit under helt och hållet vad gäller värdlandsavtalet. Detta ska göras 2016.

VAD ÄR NATO?

NATO står för North Atlantic Treaty Organisation eller på svenska Nordatlantiska fördragsorganisationen. På deras hemsida står följande:

“NATO’s essential purpose is to safeguard the freedom and security of its members through political and military means.” NATO is committed to the peaceful resolution of disputes. If diplomatic efforts fail, it has the military capacity needed to undertake crisis-management operations.

“Kärnvapen är en central komponent i Natos sammanlagda förmåga för avskräckning och försvar… så länge kärnvapen existerar kommer Nato att förbli en nukleär allians”

(Nato’s Deterrence and Defence Posture Review, Chicago 2012).

Nato var med och bombade sönder Libyen.  Nato var och krigade i Afghanistan. Just nu håller Nato och USA på att reta upp den ryska björnen genom att placera militära vapen längs rysslands gränser i de länder som är med i Nato

NRF- SVERIGE BIDRAR TILL KRIGET

NRF står för Nato Response Force och är en militär enhet inom Nato på cirka 13 000 militärer inom NATO som sätts in med kort varsel över hela världen. Sverige sökte medlemskap i NRF och blev godkända 2013. Sverige ställer upp med krigsmateriel till NRF. Sverige ska bl.a  hålla 8 Gripen-plan stridsberedda och redo att användas av Natos personal i händelse av en konflikt. Det var den förra Alliansregeringen tillsammans med Socialdemokraterna som bestämde detta.

SVENSKA POLITIKERS INSTÄLLNING TILL NATO

I princip så är det bara Vänsterpartiet som är kritisk till Nato, t.o.m. SD beviljade NRF.

Jonas Sjöstedt Vänsterpartiet säger:

–Det här är ett led i Sveriges anpassning till Nato och det är så det uppfattas i vår omvärld. När man lägger till värdlandsavtalet, som innebär att vi förebereder oss för att kunna ta emot Natotrupp i Sverige, så urholkar det vår alliansfrihet. Jag tycker att det här innebär att regeringen steg för steg anpassar oss till Nato utan att be svenska folket om lov, säger han.

– Vi har inte haft någon folkomröstning eller politisk debatt om Nato som motsvarar frågans tyngd, ändå fortsätter det här samarbetet att utvidgas. Sverige bör inte bli en del av någon kärnvapenallians. Kärnvapenstrategin är central för Nato och går helt emot vår vilja att Sverige ska arbeta för kärnvapennedrustning.

Dagens nyheter: B 52 bombplam i Sverige

Proletären: Nej till Nato

Tidningen “Syre” om medlemskap i Nato och dess nackdelar

 

Be the first to comment on "OM NATO"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.