
ngen licens behövs
November 2018
Den 15 november 2018 så röstade Europaparlamentet ja till EU:s Arbetsvillkorsdirektiv. Detta direktiv innebär att EU kommer att lägga sig i svenska kollektivavtal. Detta direktiv ingår i vad som kallas ‘EU:s sociala pelare’. Den sociala pelaren kan innebära att EU på lång sikt tar över bestämmanderätten över svensk välfärd. Socialdemokraterna har varit drivande bakom dessa projekt.
SLUTET FÖR DEN SVENSKA MODELLEN?
Europaparlamentet röstade ja till EU:s Arbetsvillkorsdirektiv den 15 november 2018. Detta beslut innebär att de svenska kollektivavtalen kommer att stå under inflytande av EU:s bestämmelser. Vad är den svenska modellen? Man kan säga att den svenska modellen innebär att arbetsmarknadens parter förhandlar fram löner och kollektivavtal i Sverige – utan statlig inblandning. Denna modell har trots allt varit framgångsrik och gett svenska arbetare rättigheter och en hygglig lön. Nu vill dock EU blanda sig in i leken och föra in bestämmelser i de svenska kollektivavtalen i och med arbetsvillkorsdirektivet. Detta öppnar således dörren för att EU kommer att bestämma svenska löner och anställningsvillkor. Den svenska modellen är i princip helig i Sverige eftersom svenska politiker, trots meningsskiljaktigheter, vet att den fungerar. Därför så röstade majoriteten av den svenska EU-parlamentarikerna nej till arbetsvillkorsdirektivet eller så lade de ned sina röster.
EU-parlamentarikern Jasenko Selimović (L):
– EU-direktivet sägs vilja ge arbetare mer tydliga och förutsägbara arbetsvillkor, men är extremt problematiskt för Sveriges del, eftersom den skrotar den svenska modellen.
EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S):
Till och med Svensk Näringsliv är kritisk mot direktivet:
– Vi har ju en mogen reglering på arbetsmarknaden i Sverige och har reglerat löner och villkor i över 100 år genom kollektivavtal, kompletterat med lagstiftning, och det vi siktat in oss på är att vi ska kunna fortsätta så.

“SANKTIONER I FORM AV BÖTER”
Arbetsvillkorsdirektivet ska införas med tvång:
Artikel 13:
De företag som inte vill implementera direktivet ska straffas ekonomiskt:
Artikel 18:
“Medlemsstaterna ska fastställa regler om sanktioner för överträdelser mot de rättigheter i nationella bestämmelser som antagits enligt detta direktiv eller mot relevanta bestämmelser som redan är i kraft vad gäller de rättigheter som omfattas av detta direktivs tillämpningsområde. Medlemsstaterna ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att dessa sanktioner tillämpas. Sanktionerna ska vara ändamålsenliga, proportionerliga och avskräckande. Det kan vara sanktioner i form av böter. Det kan också handla om betalning av ersättningar”.
EU:S SOCIALA PELARE
Arbetsvillkorsdirektivet ingår i det program som kallas ‘EU:s sociala pelare’. Beskrivningen av EU:s sociala pelare låter jättevacker men slutresultatet är att EU kommer att bestämma över svensk välfärd. EU kommer att bestämma över din pension, din lön, din sociala trygghet, föräldraledighet, din a-kassa, din sjukpenning, över försäkringskassan och mycket mer. Socialdemokraterna i Sverige och i Bryssel är starka förespråkare för EU:s sociala pelare.
Video ovan. Nils och Felinda från undersökningsföretaget Ratio håller föreläsning om EU:s sociala pelare och vad den innebär för den svenska modellen. Ratio säger bland annat att än så länge är EU:s sociala pelare endast ett förslag men om den lagstiftas i EU så måste Sverige lyda eftersom EU-rätten står över svensk lag .
Felinda från Ratio säger att EU:s upplysningsdirektiv innehåller regler om anställningsavtal, uppsägning, kompetensutveckling med mera. Ett annat EU-direktiv anger regler om föräldraledighet och ledighet för anhörigvård. EU vill även skapa en europeisk arbetsmarknadsmyndighet som ska kontrollera att regler gällande arbetskraftsrörlighet på den inre marknaden efterföljs. Dessa ämnen ogillades i den svenska riksdagen eftersom de ansåg att de bröt mot subsidiaritetsprincipen (självständighetsprincipen).
Felinda säger att om denna lagstiftning från EU kommer på plats så kommer det att hindra svenska lagstiftare från att stifta lagar som står i strid med EU-rätten. Detta på grund av att EU-rätten går före den svenska grundlagen. När ett lagförslag har antagits av EU:s Ministerråd samt Europaparlamentet så måste Sverige anpassa sig efter den lagen.
Nils:
Detta riskerar på lång sikt att resultera i centraliserat beslutsfattande i delar som gäller den svenska modellen. EU:s regelverk strider helt mot den svenska traditionen vad gäller regler på arbetsmarknaden.
EU:s bestämmelser kommer med stor sannolikhet att finnas med i svenska kollektivavtal i november 2020. Detta öppnar bland annat dörren för att EU kommer att bestämma svenska löner och anställningsavtal. Paradoxalt nog har socialdemokraterna varit stora förespråkare för denna politik.

SVENSKA REGERINGEN SADE JA
Ylva Johansson gav sitt godkännande för arbetsvillkorsdirektivet och EU:s sociala pelare under sommaren 2018. När frågan om arbetsvillkorsdirektivet röstades om i Europaparlamentet i november 2018 så röstades förslaget igenom med siffrorna 398 parlamentariker som var för förslaget medans 208 röstade emot. Jag pratade med en representant för en EU-parlamentariker och han trodde chanserna var små att detta direktiv skulle kunna stoppas.
DONERA VIA SWISH: 076-9387471.
Relaterat:
Sajten Europaportalen om arbetsvillkorsdirektivet:
Europaportalen om omröstningen gällande EU:s arbetsvillkorsdirektiv
Moderaten Christofer Fjellner anser att socialdemokraterna håller på att avveckla den svenska modellen:
Timbro: Socialdemokraterna skänker bort den svenska modellen
Här kan du läsa om förslagen till arbetsvillkorsdirektivet på svenska:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:52017PC0797&from=EN
EU:s öppna gränser har inneburit att svenska åkerier går omkull:
JMM: svenska transportsektorn i fara tack vare EU-regler.
Foto:
News Oresund [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Zinneke [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons
Anders Henrikson [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons