KONTROLLEN ÖVER DINA PENGAR

29/12-2016

EU-kommissionen har kommit med förslag om åtstramade kontroller över vår ekonomi. Allt görs  i “kampen mot terrorismen”.

Enligt Reuters så vill EU  införa striktare regler om pengar och värdemetaller. Detta pga detta pga det terroristdåd som skedde i Tyskland när en person körde in i en folkmassa och dödade 12 personer. EU vill nu skärpa kontrollen på pengar och vid förflyttning av värdemetaller (guld, silver etc) när dessa  fraktas till EU. Detta för att kunna stänga ned finansieringen av militanta attacker inom EU. Detta är en del av EU:s “action plan against terrorist financing” som startade efter skjutningarna i Paris 2015.

Om detta förslag går igenom så kan EU-medlemsländer skärpa kontrollen mot kontanter och förbetalda kort som sänds via post eller fraktfartyg. EU vill att myndigheter ska kunna beslagta kontanter eller värdemetaller som ägs av “misstänkta individer” som kommer till ett EU-land. Om du kommer till ett EU-land och har med dig mer än 10 000 euros så måste du deklarera detta vid tullen. De nya reglerna innebär att myndigheter kan beslagta pengar som ligger under denna summa om “det finns misstankar om kriminell aktiviteter” säger EU-kommissionen.

ATT FRYSA FINANSIELLA RESURSER

EU-representanter säger att de senaste attackerna i Europa har gjorts med begränsade ekonomiska tillgångar som har sänts till EU från utomstående kriminella nätverk. EU planerar också att sätta upp ett “Terrorist financetracking program” i stil med USA:s och EU:s TFTP.

Security commissioner Julian King säger:

“Det finns många sätt att transportera pengar och alla dessa sätt täcks inte i EU-US systemet”.

EU-kommissionen föreslår även regler för alla EU:s medlemsländer att frysa “terroristers finansiella resurser” och att beslagta tillgångar från de som “tros” vara allierade med kriminella. Bryssel vill  även ha gemensamma regler på pengatvätt för att undvika att kriminella ska kunna undvika olika regler i olika EU-länder. Underrättelsetjänster inom EU ska kunna utväxla information mer effektivt. Allt detta måste godkännas av EU:s medlemsländer och Europeiska parlamentet för att det ska bli lag. EU-kommissionen har även kommit med förslag om att skärpa kontrollen på virtuella valutor som t.ex. bitcoin och förbetalda kort. Franska myndigheter säger att dessa användes vid attackerna i Paris. Den som äger ett förbetald kort måste kunna visa ID om det finns mer än 150 euro på kortet. EU:s medlemsländer backade upp dessa förslag.

 

Referenser

Reuters: EU och gränskontrollen

 

Be the first to comment on "KONTROLLEN ÖVER DINA PENGAR"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.