NATO:S VAPENTESTER PÅ SVENSK MARK

nato sverige medlemskap_vidsel neat

vidsel test range_neat_nato_aurora 17_militära övningarSeptember 2017

Sverige låter NATO och utländska vapentillverkare prova sina senaste vapen på svensk mark.  Övningsområdet för vapentest i Sverige heter Vidsel Test Range, förut hette det North European Aerospace Test Range (NEAT). Vidsel Test Range är beläget i Lappland, Norrbotten .

VIDSEL TEST RANGE

Vidsel Test Range har  ett luftrum på 24 000 kvadratkilometer och är ett militärt övningsområde i Norra Sverige. Förut kallades området NEAT (North European Aerospace Test Range). Vidsel Test Range är det största militära övningsfältet i Europa där NATO-länder regelbundet prövar sina senaste vapen. 

vidsel test range_north european aerospace test range_esrange space center_nato_
Vidsel Test Range luftrum kan bli 24 000 kvadratkilometer stort – det största militära övningsområdet i Europa.

AUTENTISKA KULISSBYAR

Folk har olovligen tagit sig in på Vidsels övningsområden och där har de hittat uppbyggda byar som liknar de i Irak och Afghanistan. Man såg även kulisser av skolor och sjukhus  samt att området hade rörande föremål som går via järnväg. Amerikanska flygvapnet meddelade att de var nöjda med kulisserna eftersom “förhållandena speglade den verksamhet som de amerikanska piloterna mötte i Afghanistan”.

vidsel test range_nato övningar_ neat_
Vapentillverkaren Raytheon testar sina vapen på Vidsel. 

 Svenska staten drar in cirka 200 miljoner kronor per år på  uthyrnings-verksamheten och Peter Hultqvist är givetvis en stor fan av Vidsel.

Video ovan: aktivistgruppen Ofogs video om Vidsel. Videon konstaterar att Sverige har varit en röst för freden i världen men detta har nu ändrats bland annat tack vare Vidsel  där man bjuder in Natoländer och vapentillverkare som får prova sina förstörelsevapen. Videon nämner bland annat att länder såsom Spanien, Italien, Nederländerna, Ungern,  USA med flera har övat här. Videon visar även den demonstration som Ofog gjorde år 2011. 

SWEDISH SPACE CORPORATION

Vidsel Test Range förvaltas av Försvarets materielverk (FMV) och Swedish Space Corporation (SSC). Vidsel Test Range byggdes 1958 och användes då av svenska försvaret. Först hette det Robotsförsöksplats Norrland men numera har man det mer internationella namnet Vidsel Test Range. I början på 2000-talet gjordes en utredning som hette “Snö, mörker och kyla” och denna utredning gav klartecken till internationell verksamhet på Vidsel från och med år 2004.

Video ovan: reklamfilm för NEAT

VÄRLDENS VAPENTILLVERKARE ÖVAR PÅ VIDSEL

Det visade sig att mången utländsk militär och vapentillverkare var intresserad av att provspränga på svensk mark. NATO-länder är återkommande besökare på Vidsel. Länder såsom USA, Tyskland, Finland, Schweiz, Danmark, Storbritannien, Italien, Norge, Portugal och Turkiet har övat på Vidsel. På Vidsel Test Range har man testat vapen som används av militären i Bahrain, Pakistan, Thailand,  Tunisien, Förenade Arabemiraten, Indonesien, Singapore, Venezuela och ett antal Europeiska länder. Det har hänt att vapen har testats på Vidsel för att sedan direkt användas i  krigszoner runt om i världen.

obemannade drönare_vidsel_nato sverige_
Obemannade drönare eller UAV:s (Unmanned Aerial Vehicles) testas ofta på Vidsel Test Range. UAV:s används ofta av USA och NATO där  drönaren styrs från USA och attackerar människor i ett annat land. Attackerna sker oftast helt godtyckligt och CIA styr stor del av drönarprogrammet. 

På sajten Ofog så hittar man en lista över olika vapentillverkare och vad de har testat i Norrbotten. Här är några exempel: 

  • Det amerikanska vapenföretaget Raytheon har provat sina Tomahawk-missiler på Vidsel.
  • Missilen Storm Shadow har testats på Vidsel. Nato använde Storm Shadow under Libyenkriget.
  • USA och Nato brukar öva med sina legendariska B 52 bombplan på Vidsel.  Nato och USA använde B 52 till att bomba Irak i ruiner.
  • Den svenska drönaren Örnen har testats på Vidsel. Örnen har  använts i kriget i Afghanistan.

Video ovan: vapentillverkaren  MBDA testar sina vapen på Vidsel Test Range

Videon ovan: USA och NATO implementerar demokrati i Irak.

 

 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

Relaterat:

EU:s Pescoarme kommer att öva på Vidsel :

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WLzxjg/eu-projekt-for-vapentester-i-lappland

FRA samarbetar med USA i cyberkrigsföring: 

jmm.nu agneta norberg om FRA

Bokrecension om NATO: 

jmm.nu NATO ett monster på katastrofkurs

U-båtskränkningar i Sverige  på 80-talet var gjorda av NATO i syfte att bilda opinion mot Sovjet: 

jmm.nu NATOs ubåtskränkningar i Sverige

 

FotoBy Map_of_Sweden_(polar_stereographic).svg: Koyosderivative work: Berg2 (Map_of_Sweden_(polar_stereographic).svg) [Public domain], via Wikimedia Commons

2 Comments

  1. Ännu en onyanserad blogg som inte tar upp den ryska upprustningen. Vill man ha verklig fred behöver denna, samt ryssarnas egen retorik bemötas också.

    Sedan förstår jag inte hur Esrange kan räknas in i detta område! Att dessutom förbinda dem med två korridorer över två påstått folktomma områden är ett absurt retoriskt grepp som inte ens dåren Trump hade kommit på. De ”folktomma områdena” är dessutom rätt tätt bebodda med bland annat Kiruna…

  2. Vore kanske bra att bjuda in ryssarna också så att de lär sig hur man unfviker att bomba sjukhus…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.