Startpage – en anonym sökmotor

8/8 – 2015

Google är onekligen den mest populära sökmotorn . Det enda som kan vara unbehagen vad gäller Google är att de spårar ens beteende på webben och skapar en profil/databas baserat på en surfande när man använder deras produkter. 

SÖKMOTORN STARTPAGE – EN ANONYM SÖKMOTOR

Sökmotorn Startpage är ett alternativ till Google. Startpage är en av de sökmotorer som mer eller mindre har nishcat sig på anonymitet. Startpage sparar inga cookies, de bygger inga databaser på dig baserat på IP-nummer och dylikt. Kort sagt, du kan söka utan att bli spårad.

Startpage gör som så att när du gör en sökning via dem så hämtar de sökresultatet hos Google, filtrerar det så att du inte kan bli identifierad och lämnar sökresultatet till dig. Du får alltså samma resultat som om du skule söka med Google.

Om du vill kan du också söka via proxyserver hos Startpage. Det innebär att webbsidan du kommer till endast ser att Startpage är på besök och ditt IP-nummer är skyddat. Att söka via proxyserver gör man vid sökresultaten som man fått fram, det finns en länk där det står “proxyserver”.

Du kan  spara dina inställningar utan att använda cookies. Gå till “inställningar” och välj “förbered URL”

Använd menyikonen till höger när  vill ändra inställningarna.  T.ex som att du vill få sökresultat på svenska.

BYTA SÖKMOTOR ÄR EN VANESAK

Jag har märkt att byta sökmotor är en vanesak. Till slut så går abstinensen till Google över. Jag kommer nog aldrig helt att sluta med Googles produkter men jag har faktiskt minskat sökandet via Google riktigt mycket och Startpage eller sökmotorn Duck Duck Go är det som jag brukar använda.

Vill du använda sökmotorer som respekterar din integritet och gör dig anonym så är Startpage och Duck duck go två populära alternativ.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.