RÖDGRÖNAS KLIMATPOLITIK BAKOM SKENANDE ELPRISER

5g sverige_socialdemokraterna_EU
Maj 2022

Den rödgröna klimatpolitiken, som bland annat har inneburit att kärnkraften i Sverige har tunnats ut, är anledningen till varför Sverige har skenande elpriser enligt programmet Kaliber.

   Sveriges elpriser har som bekant chockhöjts den senaste tiden (och är troligen här för att stanna). Programmet Kaliber  ger exempel på Mats som fick en elräkning på 17 000 kronor i december, fyra gånger så mycket som förra året. Medans socialdemokraterna skyller på “Putinpriser” har Sveriges Radios program Kaliber granskat de egentliga orsakerna till de skenande elpriserna. 

   Elexperten Maja Lundbäck säger att den största orsaken till de skenande elpriserna är regeringen Löfven/Anderssons nedläggning av kärnkraftverk- och värmekraftverk. Regeringen Löfven höjde effektskatten  för kärnkraftverken år 2015 vilket har lett till att 4 reaktorer nu har lagts ned. Enligt en rapport skulle elpriserna vara 30 – 45 % lägre om dessa verk fått vara kvar. Nedläggningen av dessa verk har även gjort Sverige mer känslig för vad som händer i omvärlden  eftersom Sverige måste importera mer energi. Det var statliga Vattenfall som beordrade nedstäning av verken.

   MIN KOMMENTAR: 

   Anledningen till varför socialdemokraterna har stängt ned kärnkraften beror på deras klimatpolitik där Sverige ska “ställa om” och bli ett koldioxidneutralt land (Agenda 2030 och hållbar utveckling) och där man vill påtvinga befolkningen vindkraft (bland annat genom att ta bort kommunernas vetorätt mot vindkraftsbygge). 

socialdemokraterna_höga elpriser_kärkkraft_vindkraft_magdalena andersson

Bild ovan: regeringen Löfven, tillsammans med Miljöpartiet införde  höjd effektskatt för kärnkraftsverk och detta  sägs vara orsaken till att man lagt ned flertalet kärnkrattverk och värmekraftverk i Sverige. 

magdalena andersson_bensinupproret_höjda bränsleskatter

Bild ovan: Magdalena Andersson tog över stafettpinnen efter Löfven. Efter att ha saboterat kärnkraften i Sverige och skapat skyhöga elpriser vill man nu köra över demokratin och installera vindkraft överallt. Socialdemokraterna har gjort Sverige beroende av vad som sker på den kontinentala energimarknaden. 

 

REFERENSER
 

Be the first to comment on "RÖDGRÖNAS KLIMATPOLITIK BAKOM SKENANDE ELPRISER"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.