EN SOCIAL PELARE INOM EU

EU_swexit_peter lundgren_sverigedemokraterna_carl bildt
ngen licens behövs

Oktober 2017

Dags för EU toppmöte i Göteborg den 17 november. Ämnet på dagordningen är en social pelare inom EU. Om EU:s sociala pelare blir verklighet kommer EU bestämma reglerna för  arbetsmarknad- och socialpolitik, inklusive våra löner. 

EU BESTÄMMER SVENSK VÄLFÄRD

Vi pratar alltså om att  EU ska bestämma reglerna vad gäller saker såsom svensk lönepolitik, svenska arbetsvillkor, regler vad gäller  våra pensioner, över vår föräldraledighet, över vår socialtjänst, fackliga rättigheter,  över vårt utbildningssystem, över anställningsregler på den svenska arbetsmarknaden, över vår a-kassa, bestämma över svensk sjukvård, bestämma över vår energi, vatten och renlighet.  Ja EU kommer att bestämma i princip  allt som har med sociala frågor och arbetsmarknad att göra.

EU-förespråkarna kommer som vanligt med de fina formuleringarna och de politiskt korrekta argumenten. Man vill att “män och kvinnor ska ha lika rätt till lön”, “hemlösa ska ha rätt till skydd och hjälp”, man vill “förbättra levnadsvillkoren för människorna i den Europiska unionen”, man vill ha en “bra barnomsorg som är tillgänglig för alla” osv.  Men hur många gånger har vi inte hört dessa vackra formuleringar?

ALLA HÅLLER INTE MED

Överraskande nog så finns det faktiskt en del svenska mainstream politiker som inte tycker att en social pelare inom EU är en bra ide. Moderaterna har sågat denna ide. Elisabeth Svantesson Moderaterna:

– Jag tycker att EU-kommissionen och regeringen är helt tondöva i den här frågan. Det vi ska göra tillsammans handlar om terrorbekämpning, miljöfrågor och handel. Att fokusera på en social pelare och en till överbyggnad är helt fel.

fredrik federlay_Jean-Claude Juncker._elisabeth svantesson_moderaterna_eu topp,möte göteborg_stefan löfven_social rättvisa_arbetsvillkor_sociala rättigheter_kritik_blogg_

Elisabeth Svantesson och Moderaterna är inte pigg på en social pelare för EU:s medlemsländer.

SÄNKTA LÖNER

Även Centerpartiets Fredrik Federley är kritisk mot en social pelare. Han menar att svenska löner kan sänkas pga. EU:s regler.

– Med en minimilön på 60 procent av medianlönen, som föreslås i den sociala ­pelaren, skulle svenska arbetstagare riskera sänkt inkomst, eftersom arbetsgivaren skulle kunna hänvisa till de nya EU-reglerna vid förhandlingar. En nittonåring med gymnasieutbildning skulle, enligt siffror från 2016, kunna få sin lön sänkt till samma nivå som en 15-åring som för första gången sommarjobbar i en glasskiosk. Så kan vi inte ha det. Våra europeiska kolleger vet inte att det kan skapa lönedumpning, social oro och strejkande, eller att folk skulle vända sig till populistpartier i frustration. Detta vet svenska politiker väl, så det är ett mysterium för mig att vissa av mina svenska kolleger röstade för förslaget.

EFDD I EU-PARLAMENTET

Video nedan: vill man lyssna på mer kritik mot den sociala pelaren så kan man alltid lyssna på David Coburn. David Coburn tillhör den EU-skeptiska gruppen EFDD i EU-parlamentet. David Coburn är inte speciellt imponerad av EU:s ekonomiska politik och den sociala pelaren. Socialdemokraterna i EU är de som pushar för EU:s sociala pelare. 

 

”Surely if you got an economic mess you cannot possibly improve peoples social conditions. That is complete common sense. Otherwise it’s economic illiteracy. Could you expand or explain to me why, if you got a catastrophic economic situation, you can’t possibly help peoples social movement or improve their social lives. The best way to improve social rights is to have a booming economy. Everything else I think is nonsens. Could you please enlight me how to reverse gravity. I really like to know”.

Referenser

http://www.efddgroup.eu/   EFDD i EU-parlamentet

https://www.europaportalen.se/2017/04/moderaterna-sagar-eus-sociala-pelare

 

DONERA VIA SWISH: 076-9387471.

 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE (GRATIS/FREE)

* indicates required2 Comments on "EN SOCIAL PELARE INOM EU"

  1. Jan-Ola Gustafsson | 2017-10-26 at 12:13 am | Reply

    Det här är ett stort steg mot det Pan-Europa som Coudenhove-Kalergi drömde om – en ny kontinental sovjetstat där nationalstaterna är reducerade till provinser under EN, icke-demokratisk regim för hela kontinenten.

  2. swexit1

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.