SÅ INSTALLERADE JAG LINUX MINT 18.3

Linux_Mint_logo_submission.svg
Linux_Mint_logo_submission.svg

November 2017

Jag lyckades till slut installera operativsystemet Linux Mint 18.3 (Sylvia) som dual-boot bredvid mitt Windows 10 operativsystem. Dual-boot betyder att man får upp ett fönster när datorn startar som frågar vilket operativsystem man vill använda. Man har alltså två operativsystem på samma dator.

Obs. om du tänker följa denna instruktion för att installera Linux Mint 18.3 (Sylvia) så gör du det på egen risk. Det som fungerade för mig kanske inte fungerar för dig.

Så för att installera Linux Mint 18.3 (Sylvia) som dual-boot bredvid min Windows 10 så gjorde jag följande.

1. Jag tog backup på alla mina viktiga filer och sparade dessa på ett annat medium.

2. Jag gick till:

https://linuxmint.com/download.php

Där klickade jag på Cinnamon* 64-bit.

3. På nästa sida valde jag “Sweden” och “academic computer club umea university”

och sparade  ISO-filen*.

4. Sedan gick jag till

https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/

och laddade ned win32 diskimager.

 

5. Jag pluggade in mitt usb, öppnade utforskaren och  högerklickade på “USB-enhet (bokstav)” i funktionen snabbåtkomst (till vänster i utforskaren)  och valde “formatera”. Jag såg till att filsystemet var fat (fat 32 “standard”). En varningsruta dyker upp och jag klickade på “ja”.

 

Den instruktion jag använde för att installera Linux Mint som dual-boot bredvid mitt Windows 10 var nedanstående video.

 

 

6. Jag installerar win32 diskimager och startar programmet.

7. I win32  fick upp ett fönster och till höger klickade jag på den blå mappen.
Jag kom till “hämtade filer”. Längst ned i det nya fönstret ändrade jag formatet till (*.*).

8. Sedan markerar jag på ISO-filen (Linux Mint) i samma fönster och väljer “öppna”.

9. Jag kommer till Win 32 diskimager och jag klickar på “write” längst ned.

10. Jag fick upp en förfrågan om jag ville fortsätta och jag valde “ja”. Sedan börjar programmet att arbeta. Förloppet syns längst ned.

11. Efter överskrivningen fick jag upp meddelandet “write success”. Jag klickade “ok”.

Nedanstående steg kan vara bra att skriva ut på skrivare eftersom du inte kmr att ha denna text tillgänglig.

12. Jag stängde ned alla fönster och program och  startade om min dator. Nästa steg är att komma fram till datorns BIOS (uppstartningssystem). Varje dator har sitt eget sätt att hitta dit. Oftast är det någon av funktionsknapparna på tangentbordet som gäller. För min dator var det knappen esc som gällde.  Jag  tryckte på esc-knappen vid datorns uppstart för att komma till min dators BIOS*.I bios så ser jag  (för mig stod det (UEFI: SanDisk) och jag väljer detta. SanDisk är varumärket på min USB-sticka.

Nästa fönster (GNU GRUB) visar olika starTalternativ. Längst upp står det:” *Start Linux Mint 18.3 Cinnamon 64-bit” och jag väljer detta.

Linux Mint startas upp.  När programmet startas så var jag inne i en slags virtuell version av Linux. För att installera Linux så gick jag till ikonen till vänster som föreställer en disk och klickar på “Install Linux” Mint.

Installeraren vaknade till liv.

INSTALLERAREN

 Jag väljer svenska som språk (jag rekommenderar svenska eftersom jag valde engelska första gången och då kunde jag inte skriva bokstäverna å,ä och ö)

Nästa ruta valde jag att inte ansluta till ett trådlöst nätverk just nu (det kan du göra efteråt). Jag klickade på “fortsätt”.

Jag markerade rutan för “Installera mjukvara från tredjepart för grafik och Wi-Fi hårdvara, flash, MP# och andra medier”. Sedan “fortsätt”.

Sedan markerade jag “Installera Linux Mint vid sidan om dem”. Sedan “fortsätt”.

I nästa fönster så allokerar man enhetsutrymme (man bestämmer hur mycket utrymme Linux ska ha tillgodo). Det är två gröna block och man drar helt enkelt med musen/pekaren. Jag lät de förinställda värdena vara som de är och klickade på “installera nu”.

En ruta kom upp med “skriv tidigare ändringar till disk och fortsätt?”. Jag valde “fortsätt”.

En ny ruta dyker upp “skriv ändringarna till diskarna?” och jag väljer “fortsätt”.

Nästa fönster, jag befinner mig i Stockholm.

Tangentbordslayout: svenska.

Fyll i dina uppgifter.

Systemet börjar installeras på din dator.

 När installationen är färdig rekommenderas jag att starta om datorn. Nu tar jag även ut mitt USB-minne ur datorn och startar om.

Jag startar om datorn och väljer Linux när bios-fönstret dyker upp och Voila! Linux Mint vaknar till liv 🙂

För att använda trådlös anslutning till internet så klickar jag på symbolen anslutning i nedre högra hörnet och väljer det nätverk jag vill logga in på.

BIOS = Basic Input/Output System är det datorprogram som startar igång din dator och dess tillhörande delar när du slår på datorn. BIOS aktiverar bl.a. operativsystemet. För att komma in i sin datorns bios så trycker man på någon av funktionstangenterna eller esc-knappen när man sätter igång datorn.  Vilken knapp det är varierar från dator till dator.

Cinnamon = Cinnamon är en version av utseende och program vad gäller  Linux Mint.

Dual-boot = Bootning eller svenska ‘kallstart’ är en term för processen som startar igång ett operativsystem på en dator när strömmen slås på. Dual = som består av två delar.

ISO-fil = En ISO-fil är en avbild (kopia) av Cd eller DVD-skiva och dess innehåll.  Med en ISO-fil kan t.ex. ett helt operativsystems alla filer rymmas i ISO-filen.

Foton

By Clem (Linux Mint) [CC BY 4.0], via Wikimedia Commons

 

Be the first to comment on "SÅ INSTALLERADE JAG LINUX MINT 18.3"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.