
Oktober 2018
I maj 2019 är det val till Europaparlamentet.
Under perioden 23 till 26 maj 2019 så är det Europaparlamentsval inom EU. I Sverige är det 26 maj 2019 som gäller. Man kan förtidsrösta f.o.m. 8 maj. Vi ska alltså rösta på svenska politiker som ska representera oss i Europaparlamentet. Man röstar på svenskt parti samt kandidat. Samtidigt kommer en nu ordförande för EU-kommissionen att utses. Vi kommer alltså att slippa Jean-Claude Drunker.
De svenska politiker som ställer upp till EU-valet 2019 är följande (obs. listan ändras allt eftersom):
Socialdemokraterna:
Anna Hedh, Europaparlamentariker.
Aleksander Gabelic, Europaparlamentariker.
Linus Glanzelius, sakkunnig hos EU-minister Linde.
Miljöpartiet:
Linnéa Engström, Europaparlamentariker.
Bodil Valero, Europaparlamentariker.
Max Andersson, Europaparlamentariker.
Moderaterna:
Anna Maria Corazza Bildt, Europaparlamentariker.
Edvin Alam
Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson
Jessica Polfjärd, riksdagsledamot
Jörgen Warborn, riksdagsledamot
Arba Kokalari
Sverigedemokraterna:
Kristina Winberg, Europaparlamentariker.
Peter Lundgren, Europaparlamentariker.
Liberalerna:
Cecilia Wikström, Europaparlamentariker.
Centerpartiet:
Fredrick Federley, Europaparlamentariker.
Kristdemokraterna:
Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping
Martin Hallander
David Lega, kommunalpolitiker i Göteborg
Vänsterpartiet:
Malin Björk, Europaparlamentariker.
Feministiskt initiativ:
Soraya Post, Europaparlamentariker.
För varje 4 % som ett parti får så får de en EU-representant. Ett parti behöver inte ingå i svenska riksdagen för att kunna ställa upp i EU-valet. Ett exempel på detta är Feministiskt Initiativ som år 2014 lyckades få 5,4 % i EU-valet och således knep åt sig en plats i EU-parlamentet.
De svenska kandidater som hamnar i Europaparlamentet kommer sedan att ingå i partigrupper i Europaparlamentet som har likasinnade värderingar (eller “värdegrund“).

SVENSKA POLITIKER OCH DERAS INSTÄLLNING TILL EU
Hurdan är svenska politikers inställning till EU?
Socialdemokraterna. Föga förvånande så säger socialdemokraterna i Bryssel i princip “ja” till allt som resulterar i mer EU och mindre Sverige. Detta gäller inte bara socialdemokraternas misslyckade flyktingpolitik utan det gäller även till exempel kontrollen över internet. Sossen Helene Fritzon röstade ja till EU:s Copyrightdirektiv som med stor sannolikhet kommer att innebära ett internet med restriktioner. Sossarna röstade ja till EU:s sociala pelare vilket innebär att din pension, din lön, din sjukförsäkring, ditt barnbidrag osv kommer att bestämmas av Bryssel. Kort sagt: vill du ha mer EU och mindre Sverige så ska du rösta på socialdemokraterna.

Liberalerna. Liberalerna i Bryssel och i Sverige formligen skriker efter ett Europas Förenta Stater. Godhetsmänniskan och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström pratar bedårande om hur fantastiskt EU är och hur elaka alla är som inte gillar EU (vi är “högerpopulister” eller “protektionister” och det är “dåligt“). På Liberalernas kongress i Sverige så stödde partier helhjärtat iden om ett Europas Förenta Stater. I nuet så jobbar liberalen och EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic på att tysta kritiken mot EU på sociala medier såsom Facebook. Om du älskar EU och hatar nationalism så är liberalerna ditt val.
Miljöpartiet. Miljöpartiet bedriver sin gröna agenda även nere i Bryssel. Vi ska alla sluta äta kött, skrota våra bilar, åka kollektivt, sluta flyga, avveckla det svenska jordbruket, utrota alla kossor, sluta shoppa och så vidare. Allt detta genomförs med “ekonomiska styrmedel” dvs. man höjer skatterna/priserna.
Centerpartiet. Centerpartiet älskar EU och motarbetar protektionismen .
Moderaterna. Moderaterna gillar EU och vill fortsätta EU-samarbetet. Ibland säger dock vissa moderater nej till vissa förslag från EU-kommissionen. Man tycker att dessa förslag bryter mot självbestämmandeprincipen. Men i det stora hela så är moderaterna stora förespråkare av Sveriges medlemskap i EU.

Sverigedemokraterna. SD är egentligen det enda parti som är någorlunda skeptiska till EU. SD har sagt att man vill omförhandla Sveriges avtal med EU och sedan ha en folkomröstning. Något liknande som Norge har (EES). EU-parlamentarikern Peter Lundgren är inte positiv till EU:s överstatlighet och han säger att cirka 60 % av de beslut som tas i svenska kommuner är beordran från EU.
Till och med Vänsterpartiet verkar ha abdikerat i EU-frågan eftersom alla partier som ogillar EU är “rasister” eller “högerpopulister” och sådana kan ju inte V associera med.
PARTIGRUPPERNA I EUROPAPARLAMENTET
Europaparlamentet består av 8 politiska grupper (partigrupper). Dessa grupper är:
EPP. European Peoples Party. Europeiska folkpartiets grupp. EPP har 221 parlamentariker och är EU-parlamentets största grupp. Här finns svenska ledamöter från moderaterna och kristdemokraterna.
S&D. Progressive Alliance of Socialists and Democrats. Gruppen progressiva förbundet av socialdemokrater och demokrater. S&D har 190 ledamöter i EU-parlamentet och är den näst största gruppen. Här finns svenska ledamöter från socialdemokraterna och feministiskt initiativ.
ECR. European Conservatives and Reformists Group. Europeiska konservativa och reformister. ECR har 70 ledamöter i EU-parlamentet. I ECR finner vi ledamöter från Sverigedemokraterna. ECR är ett EU-skeptiskt parti.
ALDE. Alliance of Liberals and Democrats for Europe. Alliansen liberaler och demokrater för Europa. Alde har 67 ledamöter i parlamentet. Inom Alde hittar vi Liberalerna och Centerpartiet.
GUE-NGL. European United left/Nordic Green left European Parliamentary Group. Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster. GUE-NGL har 52 ledamöter i EU-parlamentet. Här hittar vi svenska vänsterpartiet.
G/EFA. The Greens/European Free Alliance. De gröna/Europeiska fria alliansen. G/EFA har 54 ledamöter. I denna grupp hittar vi svenska miljöpartister.
ENF. Europe of Nations and Freedom. Nationernas och Frihetens Europa. ENF har 38 ledamöter i EU-parlamentet. Här finns inga svenska ledamöter.ENF är ett EU-skeptiskt parti.
EFDD. Europe of Freedom and Direct Democracy. Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa. EFDD har 48 ledamöter. Här finns inga svenska ledamöter. Ordförande är Nigel Farage. EFDD är ett EU-skeptiskt parti.
FAKTA OM EUROPAPARLAMENTET
Europaparlamentet är ett av de två lagstiftande organen inom EU-förvaltningen. Europaparlamentet inom EU är den enda institution som är folkvald och de andra sex institutionerna inom EU väljer ut sina ledamöter privat (EU är ingen demokrati utan handlar om centralstyre). Europaparlamentet består av 751 mandat (platser) varav 20 stycken kommer från Sverige. EU-parlamentet har medlemmar från EU:s alla 28 medlemsländer. EU-parlamentet har sitt kontor i Strasbourg, Frankrike. Europaparlamentsvalet sker vart femte år.
DONERA VIA SWISH: 076-9387471.
Foto:
Helene Fritzon https://www.flickr.com/photos/eu2018bg/ licens 2.0