BENSINSKATTEN HÖJS MED 50 %

10/5 2016

Regeringen Löfven har beslutat att höja bensin- och dieselskatten. Skatten kommer att höjas varje år och resultatet blir att höjningen på bränsle blir ca 50 % på 10 år.

Nu så kommer skatten på bensin och diesel att höjas varje år skriver föreningen Skattebetalarna. Generellt så kan man säga att kostnaden blir ca 2 000 kronor per år om man kör bil ca 2000-3000 mil per år. Höjningen har indexerats. Under en tioårsperiod så kommer ökningen att bli ca 48 % menar Skattebetalarna.

Fakta: mer än hälften av bensinpriset är skatt i Sverige = 62 %. Sverige har en av världens högsta bensinskatter. Årsskiftet 2015/2016 så höjde den rödgröna regeringen drivmedelsskatterna med ca 4 miljarder men de är inte nöjda ännu.

BONUS – MALUS

Den rödgröna regeringen vill även införa något som kallas bonus-malus. Bonus-malus är latin och betyder “bra-dålig”. Bonus-malus handlar om att bestraffa bilar som kör bränsletörstiga fordon som släpper ut mer koldioxid medans de fordon som är mer miljövänliga får en bonus. De som kör bränsleslukande bilar får betala bonusen till de mer miljöanpassade bilarna.   Stefan Löfven säger till SvD:

– Det ska vara dyrare att ha en bil som släpper ut mycket koldioxid och billigare att ha en bil som släpper ut litet.

Bilar med höga utsläpp av koldioxid kommer att påläggas en slags extraskatt eller avgift medans miljövänliga bilar får en premie. Även nyproducerade bilar från 2015 år och framåt kommer att få betala denna skatt. Vilket kan anses anmärkningsvärt eftersom majoriteten av dagens nyproducerade bilar är mer miljövänliga. Bertil Moldén på Bil Sweden säger att detta system är ännu en orättvis skatt för Sveriges bilägare.

Har man en Volvo V70 med dieselmotorn D4 och fyrhjulsdrift så blir skatten höjd med 200 % – dvs från 3 500 kronor till 10 300 kronor.

 

Referenser

Klimatupplysningen: Stefan Löfvens bilskatt

Skattebetalarna: Löfvens bilskatt

 

Be the first to comment on "BENSINSKATTEN HÖJS MED 50 %"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.