REGERINGEN LÖFVEN VILL HA BORT “HAT” FRÅN NÄTET

April 2018

Morgan Johansson och  Digitaliseringsminister Peter Eriksson har haft möte med Google och Twitter nyligen.  Youtube lovar att man ska bli bättre på att ta bort “hat” på Youtube.  Youtube ska låta frivilligorganisationer gå igenom materialet på sina plattformar. Morgan Johansson och Peter Eriksson vill undvika processer via svenska rättsväsendet utan istället vill de att Google använder delete-knappen när någon anser att det förekommer “hat” eller “antisemitism” på deras plattformar. Regeringen Löfven kräver att IT-jättarna tar bort “olagligt material” inom 24 timmar. Peter Eriksson har själv sagt att man bör  reglera sociala medier eftersom de “kan påverka det svenska valet 2018”. 

Peter Eriksson:

– Det här är ett område som är under ständig utveckling och som förändrar hela vårt samhälle. Då måste man antagligen reglera i större utsträckning framöver. Det kommer handla om både frivillig reglering men också delvis om att man måste ha lagar och regler.

Även Expressens chefredaktör Thomas Mattsson deltog på mötet:

– Det här var ett konstruktivt möte: Morgan Johansson och Peter Eriksson var mycket tydliga mot nätjättarna och vi från Tidningsutgivarna förklarade att vi är redo att bidra till ökad kunskap om den svenska debattmiljön och vilka mörkerkrafter som finns här och som hotar demokratin med bland annat hot. Google, måste jag säga, presenterade många ambitiösa initiativ. Twitter har dock en del att förklara och Facebook dök inte ens upp.

Det regeringen Löfven vill uppnå är samma modell som i Tyskland. I Tyskland har den tyska staten stenhård press på sociala medier. Så kallat “olagligt material” ska bort inom 24 timmar annars så får företaget en bot på 50 miljoner dollar. Vad jag har läst så tar IT-jättarna hellre bort för mycket material än för litet. Faktum är att EU pushar för samma sak inom hela EU. Man skippar rättsväsendet helt och hållet utan låter “frivilligorganisationer” eller myndighetsgrupper bestämma vilket material som är “olagligt” och sedan tvingar man IT-jättarna att ta bort materialet. 

Det är valår i år och uppenbarligen så är regeringen Löfven med Morgan Johansson och Peter Eriksson i spetsen ute efter att tysta obekväma åsikter. Morgan Johansson har även varit den drivande bakom ändringar i grundlagarna som skulle inskränka offentlighetsprincipen och även yttrandefriheten. Nu har moderaterna och Sverigedemokraterna sagt att de tänker rösta ned förslaget och i så fall kommer förslaget att falla.

expressen censur yttrandefrihet google

På tal om påverkanskampanjer. Denna bild var på Expressens förstasida dagarna före riksdagsvalet 2010. Foto skärmdump. 

Relaterat:

Googles censur på Youtube

Läs mer om regeringen Löfvens kamp mot yttrandefriheten:

http://www.friatider.se/youtube-viker-sig-f-r-regeringen-ska-l-ta-frivilligorganisationer-jaga-illegalt-hat

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

Be the first to comment on "REGERINGEN LÖFVEN VILL HA BORT “HAT” FRÅN NÄTET"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.