
Maj 2023
Sänkningen av reduktionsplikten är i nuläget ett hett ämne i och med att Tidöregeringen deklarerar att den kommer att sänkas år 2024. De rödgröna går i taket och undrar hur Tidöregeringen “ska skunna se barnen i ögonen”. Henrik Jönsson förklarar situatonen i videon: Reduktionsretorik.
VAD ÄR REDUKTIONSPLIKT?
Reduktionsplikten innebär att fossila drivmedel måste blandas ut med biodrivmedel för att minska utsläppen av växthusgaser och därmed rädda världen från de fruktansvärda klimatförändringarna. Klimatförändringar som bland annat den nytitulerade hedersdoktorn Greta Thunberg varnat för så länge.
Det var regeringen Löfven som presenterade iden om reduktionsplikt i drivmedel (på initiativ av Miljöpartiet) och lagen började gälla 2018. Alla partier utom Sverigedemokraterna röstade för reduktionsplikt. Efter klubbningen i riksdagen gick regeringen Löfven ut hårt och man implementerade höga nivåer av biodrivmedel i bränslet, nivåer som inget EU-land ens kommit i närheten av. Det dröjde inte länge förrän bränslepriserna började skena. Efter detta beslut har man höjt reduktionsplikten ytterligare.
Jönsson menar att Sverige gjorde det som svenska politiker är så bra på: man skulle vara bäst i klassen, man skulle “visa vägen” för resten av världen, man skulle vara den humanitära och klimatmässiga stormakten (för att blidka FN och EU).
KLIMATMÅLEN OCH AGENDA 2030
Sverige har uppställda klimatmål som röstades igenom år 2017 och som trädde i kraft i januari 2018. Dessa klimatmål innebär bland annat att man vill uppnå 70 % minskade utsläpp från inrikes transporter fram till år 2030. Man vill spä ut dieseln med 66 % fram till år 2030. De rödgröna menar att reduktionsplikten är en viktig del av att uppnå klimatmålen. Grunden till dessa klimatambitioner bottnar för övrigt i FN:s Agenda 2030 och hållbar utveckling.
TIDÖREGERINGEN VILL SÄNKA REDUKTIONSPLIKTEN
Tidöregeringen har nu deklarerat att man vill sänka reduktionsplikten, bränslet har helt enkelt blivit för dyrt. Tidöregeringen vill sänka reduktionsplikten för bensin från 7,8 % till 6 % och för diesel från 30 % till 6 %. Detta faktum har fått de rödgröna (inklusive Murre) att gå i taket, vilket gick att bevittna under partiledardebatten i maj 2023 (då Magdalena Andersson fick nya öknamnet “Arga Andersson”).

Bild ovan: känslorna svallade för centerpartiets Muharrem Demirok under partiledardebatten gällande Tidöregeringens planer på sänkt reduktionsplikt. Murre undrade hur regeringen “ska kunna se barnen i ögonen”. Tydligen är slutet nu nära förestående.
Jönsson säger att Sveriges extrema miljöambitioner slukar hälften av all biodrivmedel inom EU. Detta har resulterat i att Sverige har pressat upp priserna för biodrivmedel. På grund av detta har biodrivsmedelsindustrin börjat gå över till amimaliska slaktrester och i och med detta så importerar nu Sverige slaktrester i stora kvantiteter från världens alla hörn (med stora utsläpp som följd).
PREEMGATE
Jönsson tar även upp det faktum att Preem har protesterat mot Tidöregeringes sänkande av reduktionsplikten. Kan detta ha något att göra med att Miljöparitet har lovat miljarder kronor i kreditgarantier för bränslebolag som “ställer om”?
Preemaffären blev även rättsosäker i och med att regeringen Löfven tog över rollen som domstol efter att ha förbigått mark-och miljödomstolen. Jönsson menar även att påståendet att “Svenska företag dömer ut sänkandet av reduktionsplikten” är helt taget ur luften.

Bild ovan: verkar som om Preem håller på att minska i popularitet.

Under partiledardebatten deklarerade Arga Andersson stolt att Sverige “var ledande i klimatomställningen” fram till dess att Tidöregeringen tog över. Andersson aviserade även andra förslag som de rödgröna vill införa: trängselskatt i hela landet, vägavgifter i hela landet, sänkta hastigheter (för miljöns skull), inte få köra bil vissa dagar i veckan.

Under partiledardebatten sade Märta Stenevi att hon befinner sig mitt i en brinnande klimatkris och att sänkandet av reduktionsplikten gör henne rädd.
ÄNNU HÖGRE MATPRISER KAN KOMMA
Jönsson går vidare och berättar om att de rödgröna nu arbetar på att förbjuda bensin-och dieselbilar i vissa delar av Stockholms City från år 2024. Detta kallas miljözon 3 och innebär att endast el-och gasbilar får köras där. Man kommer att stänga av delar av Sveavägen vissa helger och år 2030 ska Stockholms City ha en helt utsläppsfri fordonstrafik. Man vill att folk ska överge bilen och istället gå, cykla eller åka kollektivt.
En annan faktor är transportsektorn. De rödgröna vill att all transport ska ske via järnväg. En åkeriägare ställer sig frågan om man ska använda järnvägen när man levererar produkter till den lokala livsmedelsbutiken? Vad kommer att hända med transportsektorn i och med att majoriteten av deras fordon går på fossiler? Kan inte transportsektorn leverera varor kan det leda till mat-och varubrist.
Inblanding av biodrivmedel i dieseln är en av de största faktorerna till att diesepriserna skjutit i höjden. När bränslepriserna ökar i ett samhälle ökar alla andra priser. Om transportsektorn ska ställa om till elbilar blir det en mycket dyr historia för företagen. Dessa kommer då att höja sina arvoden ytterligare för att få det att gå runt och priserna för mat och andra saker kommer då att skena ytterligare.
BIODRIVMEDEL OCH BILEN
Läser man vad en del bilägare säger om biodrivmedel så kan man bland att läsa att a) bilen drar mer bränsle b) biodrivmedel minskar motorns livslängd c) motorer går sämre med biodrivmedel d) el del har fått alger i tanken e) Preems bränsle minskar i popularitet.
STÖD BLOGGEN – GÖR EN DONATION
Make a one-time donation
Choose an amount
Or enter a custom amount
Your contribution is appreciated.
Donate