11/6 2016
Det har pågått vilda protester i Frankrike i flera månader. Protesterna är emot den nya lagen som försämrar arbetarnas rättigheter.
Det har varit och är massiva protester i Frankrike mot den lag som Francis Holland och hans kollegor klubbade igenom på ett odemokratiskt sätt för några månader sedan. Protesterna är minst sagt omfattande: miljontals människor som protesterar på gatorna över hela Frankrike, det är svårt att få tag i bränsle till bilar pga att alla protester, tågförare strejkar, gator är avstängda, konfrontationer mellan demonstranter och polis är tyvärr vanligt, sophögar växer på Paris gator när sopåkarna går med i strejken etc. Bakom strejken står CGT – det centrala facket i Frankrike.

URHOLKNINGAR AV ANSTÄLLDAS RÄTTIGHETER
Lagen – som tydligen klubbades igenom på ett odemokratiskt sätt – är till för att stärka arbetsgivarens villkor och att göra den anställde till en lycklig slav. Här är några exempel på vad lagen innebär.
* Det är 35 timmars arbetsvecka i Frankrike. Den nya lagen gör att arbetsgivaren kan höja eller sänka arbetstimmarna godtyckligt.
* Istället för den lagstadgade arbetstiden på 10 timmar så kan arbetsgivaren kräva 12 timmar.
* Den nya lagen gör det lättare att avskeda folk.
* Den nya lagen urholkar bestämmelser för den anställde.
* Den nya lagen urholkar regler och förhållanden för den anställde och gör att arbetsgivaren – istället för kollektivavtal – får mer att säga till om vad gäller löner, regler om avsked, regler om anställning etc. Går det dåligt för företaget så kan en anställd mycket enkelt avskedas helt utan vidare.
Den nya lagen ska resultera i stor arbetslöshet bland unga. Lagen kan innebära godtyckliga lönesänkningar.
FRANCIS HOLLANDE
Francis Hollande har onekligen gjort sig impopulär i och med denna lag. Omröstningen av detta urholkande lagförslag ska ha varit odemokratiskt och ska ha gjorts genom ett kryphål i lagen. Och med tanke på att det är valår 2017 i Frankrike så är risken stor att Francis Hollande ryker.
Samtidigt så gör partiet Nationella Frontens Marie le Pen stora framsteg. Om hon får majoritet i valet i Frankrike nästa år så har hon lovat en folkomröstning om Frankrikes medlemskap i EU. Marie Le Pen vill även återinföra den franska valutan franc igen och skippa eurosamarbetet (Nationella Fronten är notoriska EU-skeptiker). Marie Le Pen försvarar det franska välfärdssystemet och hon har även förklarat krig mot globalismen.
EU
När jag läste på lite grann så ser jag att EU och eurosamarbetet har pressat Frankrike med olika ekonomiska åtgärder. Detta har lett till en recession i Frankrike och har ökat Frankrikes skulder. Enligt sajten Politico så har Francis Hollande infört denna lag därför att EU vill det. Det ska vara Lissabon-fördraget som är roten till problemet. EU-kommissionen har pushat Frankrike att godtyckligt kunna sänka löner.
ECB – Europeiska Central Banken har haft ett finger med i spelet med en aggressiv monetär politik gentemot Frankrike. Tack vare Frankrikes medlemskap i eurosamarbetet så kan inte Frankrike vidta de åtgärder som skulle behövas för att stimulera till mer jobb – t.ex. genom att sänka Frankrikes moms. Tack vare Frankrikes medlemskap i eurosamarbetet så är det ECB som bestämmer räntorna i Frankrike. Frankrike kan heller inte devalvera valutan tack vare sitt medlemskap i eurosamarbetet (eurozone). Länder såsom Spanien, Italien, Grekland och Portugal är också bakbundna tack vare sitt medlemskap i eurosamarbetet.
Robert Hancke från London School of Economics säger att orsaken till att Frankrike har tappat kontrollen över sin egen ekonomiska politik beror på medlemskapet i eurosamarbetet.
– Frankrikes expansion och arbetslöshet har ingenting med arbetsrätten och lönerna att göra. Frankrike har helt enkelt tappat kontrollen över att kunna bestämma över sin egen ekonomi.
Referenser
http://www.internationalen.se/2016/06/strejkvagen-rullar-genom-frankrike/
http://www.politico.eu/article/france-violent-labor-protests-could-tilt-the-scales-for-2017-francois-hollande-manuel-valls-myriam-el-khomri/
Hemsida för CGT
Franska tidningen Le Monde om strejken i Frankrike
Foto
By ActuaLitté [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
Foto-AG Gymnasium Melle [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons