PENNYGÅNGEN

Maj 2018

Mitt i nyliberalismen och marknadsanpassningens tider så finns det goda nyheter. Ett exempel på seger för hyresrätten är slaget om Pennygången i Göteborg. Pär Johansson är partisekreterare för Kommunistiska partiet i Göteborg och bor själv på Pennygången. Han och hyresgästerna slog tillbaks mot Stena Fastigheters planer på chockhöjning av hyran.

Pennygången är ett bostadsbestånd i Göteborg som såldes ut av det kommunala bostadsbolaget på 1990-talet.  Uppköparen var Stena Fastigheter. Underhållet på Pennygången hade halkat efter i och med att beståndet blev utsålt och till slut så lovade Stena Fastigheter att en renovering skulle ske. Några veckor efter att Stena fastigheter meddelat om den kommande renoveringen så dök det ner ett till kuvert från Stena i brevlådan hos hyresgästerna i Pennygången. I det brevet meddelade Stena Fastigheter att hyran skulle höjas med 60 % efter renoveringen. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Pär och  Hyresgästerna organiserade sig för att motsätta sig den kraftiga hyreshöjningen.  Man började med demonstrationer, man gjorde protester vid Stenas informationskontor och Stenas möten. Hyresgästerna fortsatte ihärdigt sina protester och till slut blev det reportage från Svt om Pennygången där dåvarande bostadsministern Stefan Attefall höll med att en höjning av hyran på 60 % inte verkade rimligt.

En faktor av framgången på Pennygången var att hyresgästerna inte gav sitt medgivande till Stena Fastigheter att utföra sin renovering. Till slut så vände sig Stena Fastigheter till Hyresnämnden i syfte att kunna vinna över hyresgästerna. Hyresnämnden dömde till Stenas fördel och hyresgästerna svarade med att överklaga till hovrätten vilket innebar att processen för renoveringen stannade av igen. Tiden gick och hyresgästerna fortsatte att protestera bl.a genom att ha en protestfestival på gården på Pennygången. Stena Fastigheter svarade med att hyresgästerna inte fick använde fastighetens el så hyresgästerna skaffade fram ett aggregat. Sedan blev det några mindre möten mellan hyresgästerna och Stena Fastigheter. Till slut så meddelade Stena att de skulle göra en “minirenovering” som innebar stambyte och renovering av badrum. Hyreshöjningen skulle bli 14 %. Pär säger att denna höjning accepterades och att även fast 14% höjning av hyran är mycket så är det betydligt bättre än utgångsbudet.

Video om Pennygången.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.