OFFER STÄMMER CIA

16/5 – 2016

Suleiman Abdullah Salim är en fiskare från Tanzania som blev olagligt torterad av CIA i Afghanistan. Nu stämmer han de två psykologer som låg bakom CIA:s tortyrprogram i Afghanistan.

År 2003 så arbetade Suleiman Abdulla som fiskare i Somalia då han blev gripen av CIA och Kenyanska säkerhetspolisen. De tog honom därifrån  till ett CIA-fängelse i Afghanistan. CIA-fängelset hade kodnamnet COBALT. Där hölls Suleiman fången i tre månader och blev brutalt torterad. Han blev sedan förflyttad till ett annat CIA-fängelse med namnet Salt Pit. Där hölls han i fångenskap i isolering under vidriga förhållanden i 14 månader. 2004 så förflyttades Suleiman till Bagram Air Force Base där han hölls fången i fyra år. Han blev frisläppt 2008. Då hade han med sig ett dokument där han hade skrivit under att “han inte skulle utgöra någon fara för USA och dess intressen i Afghanistan”. En av Suleimans vänner dog under CIA-tortyren.

Tortyren inbegrep: isolering, vistas i kolsvarta rum i långa perioder, utsatt för kyla och oväsen, regelbunden misshandel, att tvingas stå i smärtfulla positioner, förhindrar att sova, att vistas i lådor under lång tid, vattendränkning.

Nu stämmer Suleiman Abdullah salim psykologerna som låg bakom tortyrprogrammet på en av CIA:s baser i Afghanistan. Psykologerna som stäms är James elmer och John Jessen – båda arbetade för CIA. De som ligger bakom stämningen är ACLU (American Civil Liberties Union). ACLU säger att psykologerna bakom programmet fick 80 miljoner dollar av amerikanska regeringen för sitt förhörsprogram.

Talesmannen och juristen för ACLU Dror Ladin säger:

– Detta är en historisk vinst i kampen att hålla folk ansvariga för tortyr.Tack vare detta så kommer CIA-offer att kunna konfrontera sina torterare i domstol.

Det är många människor som har hållits fångna på CIA:s hemliga baser och många av dem var inte ens anklagade för att tillhöra Al-Qaeda. CIA:s s.k. “black sites” tillhandahöll förhörstekniker som var mycket mer brutala än det som CIA sade att de använde.

Tidigare så har den amerikanska regeringen – i vanlig stil – lyckats stoppa ärendet genom att säga att “en rättegång skulle isåfall avslöja statshemligheter”. Men denna gång lyckades de inte.

Vill du donera till ACLU kan du göra det här.

Referenser

ACLU stämmer psykologerna 
 

 

 

Be the first to comment on "OFFER STÄMMER CIA"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.