NAVIGATIONSEXPERTEN – VILLE U 137 GÅ PÅ GRUND? (OLA TUNANDER)

Mars 2022

Jag har läst boken ‘Navigationsexperten‘ skriven av professor emeritus Ola Tunander. Boken handlar om  den sovjetiska ubåten U-137 som i oktober 1981 gick på grund i Blekinge skärgård. Händelsen blev en världsnyhet och förändrade inte bara Sverige utan hela världen.  Efter U-137 observerades ubåtar stup i kvarten i den svenska skärgården och alla skyllde på ryssen. Olof Palmes fredsdialoger med Sovjet bröt samman. Var det så att huvudnavigatören Josef Avrukevit ville att U-137 skulle gå på grund?

u-137-karlskrona_nato_falsk-flagg._ola tunander

Bild ovan: sovjetiska U-137 går på grund i Blekinge skärgård år 1981. Foto: Digitalmuséum. 

u 137_ubåtskränkningar_sverige_sovjet_nato_psykologisk operation_cia

 

NAVIGATIONSEXPERTEN

   Enligt ryssarna själva berodde grundstötningen av U-137 på felnavigering. Man skyllde på dåliga instrument och än det ena och än det andra. Tunander undrar hur det kommer sig att ryssarna helt plötsligt blivit så undermåliga navigatörer eller var det kanske så att U-137 ville gå på grund? I boken Navigationsexperten fokuserar Tunander på den som var högst i befäl på U-137 nämligen sovjetiske kommendören Josef Avrukevit och dennes underliga beteende.  Det var Avrukevit som hade försatt U-137 i denna situation och som var huvudnavigatören.  

 NATO TESTAR DET SVENSKA FÖRSVARET

   Att Nato-ubåtar har opererat i svenska vatten för att “testa det svenska försvaret” har representanter från USA och Storbritannien medgett ( se intervjun nedan). Och dessa har även nämnt att man haft överenskommelse med svenska marinen att utföra dessa operationer. Var det dessa ubåtar som svenska marinen “attackerade” för  öppen ridå? Var allt ett spel för galleriet samtidigt som våra politiker, bland annat Carl Bildt, påstod att man jagade sovjetiska ubåtar i svensk skärgård. 

Video ovan: USA:s tidigare försvarsminister Caspar Weinberger intervjuas i svensk tv där han medger att Nato-länder “testat det svenska försvaret” och att detta har skett i överenskommelse med den svenska marinen. Även svenska ubåtsutredningar har kommit fram till att även västerländska ubåtar har härjat i svenskt vatten. 

AMERIKANSKA HYDROFONER I SVENSKA SKÄRGÅRDEN

   På 60-talet gjorde USA en deal med den svenska marinen (oklart om svenska  regeringen kände till detta) att placera ut hydrofoner på svenskt territorialvatten. Dessa hydrofoner upptäckte och bevakade sovjetiska ubåtar som opererade i Östersjön. Dessa hydrofoner underhölls av miniubåtar och Tunander menar att det kan ha varit dessa miniubåtar som observerades i den svenska skärgården och som avsiktligt visade upp sig. 

   Var Avrukevit inblandad i en komplott mot Sverige? Var det hela en psykologisk operation från Nato?

navigationsexperten_ola tunander_nato_bok recension_ubåtar

 

ubåtskränkningar_sverige_80-talet_sovjet_ryssland

Bild ovan: Ola Tunander. 

 

Video ovan: seminarium från 2021 med Ola Tunander gällande boken ‘Navigationsexperten’. 

 

REFERENSER

SVT:s dokumentär om ubåtskränkningar: 

https://www.svtplay.se/video/32672999/dokument-inifran-under-ytan/dokument-inifran-under-ytan-avsnitt-1?id=e2DDJzo

 

FOTO

CC BY-SA 3.0, Länk

 

 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

Be the first to comment on "NAVIGATIONSEXPERTEN – VILLE U 137 GÅ PÅ GRUND? (OLA TUNANDER)"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.