NATOS HEMLIGA ARMEER

Jag har läst boken Natos hemliga armeér av författaren Daniele Ganser.

1969 hade flertalet bomber exploderat på centrala platser i Rom och Milano. 16 personer dog och många lemlästades och sårades.  Delar av en bomb hade hittats i en villa tillhörande en vänsterinriktad författare som greps av polisen.  Attentatet skylldes på kommunisterna och extremvänstern.  Många kommunister blev gripna. Den italienska underrättelsetjänsten gjorde sitt yttersta för att förstöra bevis och förhindra utredningen.  Efteråt har det visat sig att kommunisterna var oskyldiga och att det hela var en false flag attack i syfte att krossa kommunisterna.  Mycket pekade på att en hemlig organisation låg bakom attentatet.

Italien drabbades av många liknande terrordåd under kalla kriget, vilket även andra europeiska länder gjorde. Många människor fick sätta livet till.  Många attentat blev inte uppklarade medans många härleddes till denna hemliga arme.  Undersökningar började göras och till slut uppdagades det att Nato och CIA skapat hemliga terrorgrupper i flera europeiska länder. Dessa gruppers mål var ofta att bekämpa kommunismens utbredning. Man kan säga att CIA stod för arbetet ute på fältet medans en del av Nato övervakade operationerna. Deras mål var politiskt i syfte att styra landet i den riktning som Washington ville. Politiska krafter har lagt ner mycket arbete på att mörka Natos inblandning i dessa dåd.

Video nedan: dokumentär om Operation Gladio

Gladio (‘svärd’) var namnet på den italienska grenen av Natos hemliga armeér.   Arméerna hade olika namn i olika länder. Nato själv kallade sina armeer för ”stay behind”.

Boken tar också upp aspekten att det kan ha varit en operation av Stay Behind som mördade Olof Palme.

 Boken var väldigt  bra i början men sedan blev det mer en upprepning.  Men det finns  många guldkorn i denna bok som gör att man absolut bör läsa den.

 

Referenser:

Adlibris: Nato och Operation Gladio

Bokus. Natos hemliga armeér

 Karnevalföretag säljer boken Natos hemliga arméer

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.