FRA:S SAMARBETE MED NSA

FRA_NSA_agneta norberg nato_övervakning_

November 2018

Agneta Norberg från Sveriges Fredsråd håller en föreläsning om FRA:s delaktighet i USA:s cyberkrigföring.

FRA BESÖKER NSA

Agneta Norberg slog upp termen ‘cyberkrigföring‘ på Wikipedia.  Wikipedia räknar sedan upp potentiella aktörer inom cyberkrigföring. Wikipedia nämner Ryssland och Kina som aktörer men utesluter USA och Sverige.
 
Norberg nämner att den 24 april 2013, några veckor före det att Edward Snowden avslöjade NSA:s massavlyssning, så blev svenska tjänstemän som sysslar med avlyssning inbjudna till ett hemligt 3-dagarsmöte i NSA:s kontor i i Fort Meade i Maryland USA. I denna delegation återfanns Ingvar Åkesson som är chef för FRA (Försvarets Radioanstalt). Ett dolt underrättelseföretag som är underställt regeringen följde även med samt fem medlemmar i Åkessons stab. Ämnet för mötet var att diskutera Sveriges växande betydelse för NSA.

agneta norberg_nato_FRA-lagen_NSA_cyberkrigföring

Agneta Norberg.

FRA-LAGEN ÖPPNADE FÖR MASSÖVERVAKNING

Svenska riksdagen klubbade igenom en lagändring år 2008 som innebar att FRA fick utvidgade maktbefogenheter. FRA kunde nu suga upp alla typer av kommunikationer som förs via fiberoptiska kabelnätverk in och ut ur Sverige. Detta Inkluderar e-post, sms samt telefonsamtal. Detta var av stort intresse för NSA på grund av de ryska kommunikationerna som går genom Sverige. År 2011 så började FRA dela underrättelseuppgifter med NSA. NSA beskrev dessa uppgifter såsom  en “unik samling av kommunikationsupplysningar, högprioriterade ryska mål såsom till exempel ryska ledarskap, internationell politik och energifrågor”. NSA berömde FRA för dess tekniska kompetens samt Sveriges förmåga att bevara hemligheter och menade att FRA var en idealisk samarbetspartner när det gällde NSA:s ambitioner i cyberkrigföring och hacking.

NSA lanserade projektet ‘Kvantum‘. Ett program inom Kvantum kallades för ‘Winterlight’. Centrum för Winterlight ligger på Lovön (ö utanför Stockholm). Syftet med Winterlight var att hacka utländska värdefulla datorer och datornätverk.  Målen var regeringsministerier, olje- och försvarsdatorer, misstänkta terroristgrupper  eller andra eftersökta individer. Winterlight gick ut på att placera NSA:s malware  i datorerna eller nätverken. Detta resulterade i att NSA fick  tillgång till alla användares persondata  och man kunde även manipulera deras data dem emellan. NSA installerade även falska sidor på servrarna för att till exempel imitera en anställds Linkedin-profil. FRA samarbetade med NSA samt engelska underrättelsetjänsten GCHQ. Hackningsoperationerna i projekt Winterlight  initierades av FRA. FRA satte upp implantaten på datorerna och nätverken. NSA meddelade senare att de var glada över FRA:s ambitiösa arbete.

Fredrik reinfeldt _FRA-lagen_ avlyssning NSA Sverige

Fredrik Reinfeldt var en stor förespråkare för FRA-lagen.

FRA I FRAMKANT

 USA skyller på Ryssland och menar att ryssarna håller på med omfattande cyberkrigföring, inte minst i valet i USA år 2016. Något som har varit mindre uppmärksammat är hur USA har koordinerat sitt hackningsarbete med Sverige och övriga allierade. NSA beskriver de svenska samarbetsparterna som “extremt kompetenta, tekniskt innovativa och tillförlitliga”. FRA har fått access till NSA:s superdator XKeyscore vars syfte är att ta in data från massövervakning och analysera allt som användare gör på internet.

Enligt Edward Snowden så är Sverige den mest avancerade internationella spionapparaten. Snowden menar att när det gäller massövervakning så är skillnaden mellan FRA och NSA inte av teknologisk natur, utan handlar mer om manskap och budget.

DONERA VIA SWISH: 076-9387471.

PRENUMERERA/SUBSCRIBE (GRATIS/FREE)


Relaterat:

Nato – ett monster på katastrofkurs (bokrecension):

jmm: Nato – ett monster på katastrofkurs.

William Engdahl om USA:s och NATOs krigande: 

jmm.nu William Engdahl om NATO

 

Be the first to comment on "FRA:S SAMARBETE MED NSA"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.