
December 2022
Lightläsk marknadsförs oftast som nyttigare än vanlig läsk på grund av avsaknad av socker. Vad som inte berättas är vad som finns i dessa lightläsk som inte alls är spciellt hälsosamt. Texten nedan är saxad från Facebook.
Video ovan: information om soda, zero, lightläsk.
LIGHTLÄSK – BU ELLER BÄ?
När jag var liten var läsk något man fick på kalas eller möjligtvis på en lördag. Och då på liten glasflaska. De innehöll givetvis massor med socker men var inte i närheten av de kemibomber som finns i affärerna idag. Och ledsammast är att folk tyvärr väljer light eller zero som faktiskt är värst av dem alla!
Så, jag vill med en liten ”analys” visa er vad ni utsätter er kropp för när ni halsar i er en läsk. Kan jag göra någon medveten om vad många dricker i stora mängder så är det värt varenda minut av min tid.
Drycken är “X”, som finns i varenda mataffär och kiosk, eftersom den är en storsäljare. Om vi läser innehållsförteckningen på bilden längst ner till höger, ser vi direkt att precis som med all läsk finns ingen tillstymmelse till näring. Bara lite energi som inte gör någon lycklig.
Förutom kolsyrat vatten anges juice av apelsin och äpple. Men eftersom det inte finns några sockerarter i läsken betyder det att nivåerna är så låga att de är en del av aromen. Det är alltså fruktsockret i aromerna som tillför energin, men på en så låg nivå att man enligt livsmedelsverket inte behöver deklarera det som sockerarter.
AROMER – KOPPLADE TILL MÅNGA SJUKDOMAR
Aromer är definitivt ingen höjdare. En arom är en cocktail av kemikalier som inte behöver redogöras eftersom det då skulle behövas ett A4-ark till varje flaska. De är kemiskt framställda, och dess huvudsakliga innehåll är aldehyder, alkoholer och estrar. Dessa ämnen och de extraktionsmedel som används för att framställa dem är inget man skulle stoppa i kroppen om de erbjöds separat. Ett litet axplock: Butylacetat, ethylbutyrat, hexylacetat, cis-3-hexenylacetat, isoamylalkohol, hexanal, trans-2-hexanal, trans-2-hexenol, hexanol … alla kopplade till de flesta sjukdomar som existerar idag. Astma, cancer, eksem, leverskador, tarmproblem, fortplantningssvårigheter, allergier.
KOFFEIN BLOCKERAR RECEPTORER I HJÄRNAN
Koffein härnäst, måste anges enligt lag, är ett välkänt ämne vars negativa kroppsliga påverkan inte får komma fram eftersom den ingår i en multimiljardindustri. Lite kortfattat kan man säga att koffein är ett ämne som blockerar receptorer i hjärnan och får oss att tro att vi blir piggare, men effekten är ungefär som att ta något smärtstillande. Den uppiggande känslan beror på att kroppen reagerar och snabbt vill bli av med ämnet. Samtidigt hämmar det blodflödet, är starkt kopplad till PMS, förvärrar psykiska sjukdomar, ångest, depression, stress, hjärtsjukdomar, etc. En väldigt lönsam drog om man vill få hela mänskligheten beroende …
Härnäst har vi de surhetsreglerande medlen citronsyra och fosforsyra. Det kommer nog inte som en chock att citronsyran inte tillverkas av citron. Den tillverkas genom att genmanipulerad majs läggs i lösningsmedel, vanligtvis aceton, och genom detta utvinns proteiner. Dessa proteiner läggs i en saltlösning tillsammans med mögelsvamp, svavelsyra och tre andra kemikalier. Då bildas en utfällning som ligger “kemiskt nära” citronsyra och får därmed kallas det. Citronsyra kan orsaka samma problem som en annan värsting, natriumglutamat, men framförallt kan den förvärra hudproblem och pollenallergi. Har du någon form av allergi, undvik citronsyra till varje pris!
Fosforsyra, förutom att vara en frätande syra som förstör emaljen, är kopplad till njursten. Att sänka kroppens pH-värde med syra är inte heller bra eftersom försurning är samma sak som syrebrist i blodet, vilket i sin tur gör att kroppen inte kan göra sig av med slaggprodukter, vilket så småningom leder till kroniska sjukdomar. Många bäckar små.
KONSERVERINGSMEDEL OCH LEVERSKADOR
Konserveringsmedlet kaliumsorbat är även det syntetiskt, och misstänks orsaka svåra allergiska reaktioner men även leverskador. Tillsammans med nitriter och nitrater bildar de mutagena kemiska föreningar som vissa forskare påstår kan skapa bestående ärftliga skador.
Natriumbensoat är en värsting som kan orsaka astmaanfall, hjärnskador, neurologiska störningar, utslag, testikelcancer, skrumplever, Parkinsons sjukdom, hudproblem, försenad tillväxt, hyperaktivitet hos barn. I kombination med C-vitamin bildas dessutom Bensen, ett extremt cancerogent ämne.
Färgämnet E150 d, en sockerkulör som tillverkas med ammoniaksulfit, kan orsaka fosterskador, minska produktionen av vita blodkroppar, skapa neurologiska störningar, kramp och påverka vårt immunförsvar. Askorbinsyra, C-vitamin alltså (se natriumbensoat ovan), är såklart syntetiskt tillverkad, vanligtvis genom GMO-majs.
ASPARTAM KOPPLAT TILL MÅNGA HÄLSOPROBLEM
Slutligen kommer vi in på de riktiga värstingarna, acesulfam K men först och främst aspartam E951. Ett sötningsmedel framställt av aminosyrorna asparaginsyra och fenylalanin, och som är ca 200 gånger sötare än vanligt socker. Aspartam är en extremt farlig tillsats som är kopplad till yrsel, sömnlöshet, menstruationsproblem, graviditetsproblem, fosterskador, hjärnskador, fetma, depression, huvudvärk, synproblem, epilepsi, minskad GABA-produktion (ADHD-relaterat), cancer och annat.
GABA är en signalsubstans som behövs för koncentration, inlärning, självkontroll, osv. Den minskas av energidrycker och E621 (natriumglutamat, som även kallas jästextrakt).
Acesulfam då? Det stör insulinproduktionen och lurar kroppen att producera insulin, men det bryts inte ner eftersom det inte finns något socker. Då skickar kroppen ut blodsocker, man får ett blodsockerfall och blir hungrig. Därför är lightprodukter en vanlig orsak till övervikt.
FENYLALANIN BLIR FORMALDEHYD I KROPPEN
Slutligen står det “Innehåller en fenylalaninkälla”. Fenylalanin är en essentiell aminosyra som kroppen behöver och som finns i vanlig mat. MEN det finns människor som kan få allvarliga skador eftersom deras kroppar inte kan hantera det. Därför måste alla produkter som innehåller aspartam skriva detta. Alla drycker som är sötade med aspartam innehåller fenylalanin och asparginsyra som också är en aminosyra. Just av den anledningen finns det forskare som menar att aspartam är helt ofarligt och att vi kan dricka flera liter om dagen utan att kroppen tar skada.
Fenylalanin bryts ner av kroppen till metanol, som i sin tur bryts ner till formaldehyd, ett av de mest cancerframkallande ämnen som finns (största orsaken till bröstcancer). Ämnet finns i de flesta lightdrycker.
Frukt kan också innehålla metanol men i naturlig form i små doser. Kroppen producerar och bryter ner formaldehyd dagligen, men återigen på naturlig väg. Det är när vi dricker och äter lightdrycker och ”lätt”-livsmedel som vi får i oss kemiska bomber som aldrig kan vara bra för kroppen oavsett forskning (som definitivt betalas av företag med gigantiska vinstintressen). Detta var en analys av EN dryck. Jag tror inte jag skriver så mycket mer utan låter dig dra dina egna slutsatser och göra dina förhoppningsvis medvetna val.
Källor:
Aromer: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5253989/
Övriga tillsatser: Tommy Svensson, Utbildningscenter, http://www.utbildningscenter.se/
Koffein: Caffeine Blues, https://www.goodreads.com/book/show/891600.Caffeine_Blues
PRENUMERERA/SUBSCRIBE