LIBYENKRIGETS GEOPOLITIK (OLA TUNANDER)

libyenkriget_sverige_nato_gaddafi

September 2020

Ola Tunander är professor vid Fredsforskningsinstitutet i Oslo och har skrivit boken “Libyenkrigets geopolitik” (2011) som handlar om hur Nato-länderna USA, Frankrike och Storbritannien ödelade Libyen. Sverige hjälpte till med att lokalisera bombmålen åt Nato. Nedan är ett axplock från boken. 

Video ovan. Ola Tunander pratar om Libyenkriget. 

Före Libyenkriget var Libyen det mest välmående landet i Afrika. Man hade gratis utbildning, gratis hälsovård, finansiellt stöd för äktenskap och bostad och mycket mer. I mars 2011 bröt inbördeskriget ut. Upprorsmakarna (rebellerna) angrep bland annat militära baser och beväpnade sig.  Tunander menar att dessa rebeller fick hjälp av utländska specialstyrkor att utföra dessa operationer (bland annat brittiska SAS). Gaddafi drog igång en motoffensiv för att stoppa rebellerna.

libyenkriget_sverige_nato_gaddafi_ola tunander

‘Libyenkrigets geopolitik’ av Ola Tunander.

PROPAGANDAN

När konflikterna i Libyen drog igång vaknade mainstream media till liv och framställde konfllikten såsom “diktatorn mot folket” och man  började prata om ett “kommande folkmord”. Efteråt har det visat sig att det inte fanns några tecken på folkmord. Tunander menar att utan massmedias hjälp hade Natoländerna inte lyckats med interventionen.

Kanalen Al-Jazeera basunerade flitigt ut propaganda mot Gaddafi. Man visade bland annat en video där demonstranter blev beskjutna av krypskyttar och man menade att det var Gaddafi som sköt mot  sitt eget folk. Efteråt har det visat sig att videon visade anhängare till Gaddafi som demonstrerade och att det var okända krypskyttar som sköt mot dem (förmodligen utländska specialstyrkor). 

BARACK OBAMA

En person som bidrog till kriget var president Barack Obama. Obama menade bland annat att Gaddafi “attackerade sitt eget folk”. Obama sade vidare att Gaddafi attackerade sjukhus och ambulanser, att journalister greps och dödades, att mat-och bränsleförråd stängdes av, att vatten för hundratusentals människor stängdes av, att samhällen bombades sönder.  Efteråt har det visat sig att inga av Obamas  påståenden stämde. Obama menade att på grund av denna “humanitära kris” kände sig USA tvungen att ingripa och skickade således krigsfartyg till Libyen.

Opinionen mot Gaddafi menade att det behövdes en “humanitär intervention” för att stoppa “folkmordet“.

FN-RESOLUTION 1973

Förenta Nationerna införde resolution 1973 som bland annat innebär en flygförbudzon över Libyen. Den resolutionen grundades på att Gaddafi hade bombat tre områden i Libyen men i efterhand visade det sig att dessa områden inte hade blivit bombade av Gaddafi. Ingenstans i resolutionen stod det något om en militär insants mot Libyen men Nato-länderna USA, Frankrike och Storbritannien aviserade genast för en militär insats. Efteråt sade Kina och Ryssland att man hade blivit lurade och att man inte hade skrivit under resolutionen om man visste att en militär insats ingick i avtalet.

I mars 2011 gick Natoländer in i Libyenkonflikten.  Nato utförde 18 000 flyguppdrag och 7642 insatser av luft-till mark-vapen (missiler). Amerikanska och brittiska fartyg avfyrade 110 tomahawkmissiler redan den första dagen 19 mars. Fyra dagar senare hade man avfyrat 160 kryssningsmissiler. Efter två veckor meddelade Nato att man hade slagit ut 30 procent av de libyska styrkornas kapacitet. Sverige gick in i kriget och bidrog med att lokalisera bombmålen åt Natoländerna. 

 

sverige_libyen_gaddafi_krig_nato

I april 2011 röstade alla partier förutom SD för att Sverige skulle delta i Libyenkriget.

 

nato_libyen_sverige_gaddafi_krig

Nato bombade Libyen till ruiner. Nato samarbetade med rebellerna. När rebellerna anföll en stad slutade Nato att bomba, när rebellerna drevs ut ur staden började Nato att bomba staden igen.

 

Video ovan: Nato råkar döda civila i Libyenkriget – inte första gången Nato “råkar döda fel personer”. 

 

LIBYEN EFTER KRIGET

Efter kriget var Libyen ett land i ruiner – både bokstavligt och bildligt. Hundratusentals människor flydde landet och rivilariserade stammar började slåss mot varandra i vad som kan kallas ett inbördeskrig. Tunander säger att krigen i Afghanistan, Irak och Libyen har några saker gemensamt: 1. Olje-eller gasintressen var betydande. 2. Balansen mellan olika stammar har ersatts av våld. 3. Dessa stater har mer eller mindre upphört att existera och blivit så kallade misslyckade stater. En annan trolig orsak till att västmakterna ville ha bort Gaddafi var att Gaddafi arbetade på en afrikansk oljevaluta (gulddinar) som skulle ersätta USA:s petrodollar. 

 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

DONERA/DONATE. Swish: 076-9387471. Paypal: k33@live.se. Bankkort/bankcard on the button below.Be the first to comment on "LIBYENKRIGETS GEOPOLITIK (OLA TUNANDER)"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.