TEORIN OM DEN KEMISKA OBALANSEN SOM ORSAK TILL DEPRESSION DEBUNKAD

Augusti 2022

Teorin om den kemiska obalansen som orsak till depression nu debunkad.

 

 

   En omfattande studie av psykiatriker vid University Collage London (UCL) släpptes nyligen (2022) där man undersökte teorin att kemiska obalanser i hjärnan skulle vara orsaken till depressioner. Professor Joanna Moncrieff säger att undersökningen visar att denna teori inte är grundad på vetenskap.  Studien säger bland annat att serotoninhalten inte har med depression att göra utan är mer relaterat till traumatiska händelser som sänker humöret.

   Studien undersökte kopplingen med halten serotonin mellan deprimerade och friska människor men man fann ingen skillnad i halterna. Däremot upptäckte man att stressfulla händelser kunde orsaka depression. Man kunde även konstatera att ens gener inte hade något med depression att göra. Man fann att serotinonhalten hos de som använde antidepressiva medel var lägre vilket troligen beror på att dessa medel i det långa loppet minskar serotoninkoncentrationen i blodet. Forskarna rekommenderar nu att man inte ska ge patienter denna typ av desinformation.

Video ovan: professor Joanna Moncrieff  om studien.

PSYKOFARMAKANS BAKGRUND

   Psykofarmakan är den medicinska termen för medicin mot psykisk ohälsa. Det var för cirka 35 år sedan som läkemedelsindustrin,tillsammans med psykiatrin, lanserade iden om den kemiska obalansen och depression. Allt presenterades som “evidensbaserad vetenskap” och alla som motsatte sig teorin dumförklarades (inte minst av mainstreammedia). Konceptet blev oerhört framgångsrikt och miljoner om inte miljarder människor intar nu dessa medel. Det är bland annat denna teori som som ligger till grund för att man nu “medicinerar” småungar med bland annat amfetamin (mot ADHD till exempel).

BIVERKNINGARNA OCH VÅLDET

  En brutal baksida av psykofarmakan är dess biverkningar. Det finns en uppsjö av biverkningar och några av dessa är aggression, tvångstankar och självmord. Se skolskjutningarna i USA där det framkommit att majoriteten av ungdomarna som begick dåden gick på psykofarmaka. Ta dådet i Kristanstad på NTI-skolan detta år, den personen gick på tung psykofarmaka (bland annat neuroleptika som är det tunga artilleriet inom psykofarmakan). Personen som mördade Ing-marie Wieselgren led av psykisk ohälsa. Gick han på psykofarmaka? Undersök själv alla våldsdåd som poppar upp och se om psykofarmakan är med i händelsen. 

studie kemisk obalans depression

 

CCHR/KMR

   Det finns en organisation som heter CCHR vilket står för Citizens Commission on Human rights. I Sverige finns underavdelningen KMR – Kommitten Mänskliga Rättigheter. CCHR har gjort flertalet dokumentärer om just psykiatri, läkemedelsindustrin och psykofarmaka. Dessa finns med svenskt tal och undertext och kan ses gratis på webben. Några jag kan rekommendera är “Psykiatri dödens industri”, “Marknadsföring av vansinne” och “ECT – terapi eller tortyr”.

Video ovan: dokumentären ‘Marknadsföring av vansinne’ som handlar om psykofarmakan. Dokumentären är gjord av CCHR

tom cruise was right_UCL_kemisk obalans _depression_studie

Bild ovan: år 2005 sade Tom Cruise i en intervju att en kemisk obalans i hjärnan inte är orsaken till depression. För detta fick han mycket kritik. I och med den nya studien är det dags för memet #TomCrusieWasRight. 

 

REFERENSER

KMR om studien: 

https://www.kmr.nu/single-post/tom-cruise-hade-r%C3%A4ttny-avg%C3%B6rande-studie-depression-orsakas-inte-av-kemisk-obalans

https://www.theguardian.com/society/2022/jul/20/scientists-question-widespread-use-of-antidepressants-after-survey-on-serotonin?CMP=Share_iOSApp_Other

https://www.ucl.ac.uk/news/2022/jul/analysis-depression-probably-not-caused-chemical-imbalance-brain-new-study

 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

 

 

Tom Cruise” by Gage Skidmore is licensed under CC BY-SA 2.0 .

Be the first to comment on "TEORIN OM DEN KEMISKA OBALANSEN SOM ORSAK TILL DEPRESSION DEBUNKAD"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.