DIRTY WARS

6/11 – 2015

USA har en militär elit som kallas JSOC – Joint Special Operation Command – och som lyder direkt under Vita huset. Dokumentärfilmaren Jeremy Scahill har gjorde en film som visar hur JOSC opererar och  hur Vita Huset beställer mord via JSOC.

Jeremy Scahill är en dokumentärfilmare och undersökande journalist som arbetar för tidningen The Nation. 2013 så släpptes dokumentärfilmen: Dirty Wars – the world is a battleground som handlar om USA:s hemliga militära förband JSOC (Joint special Operation Command) och om hur President Barack Obama beställer likvideringar av JSOC. Inga rättegångar, inget bevis, utan bara ett namn ytterligare på USA:s kill-list och sedan skickas drönarna eller JSOC iväg och verkställer orden. JSCO rapporterar direkt till Vita Huset.

 

 

DÖDANDET AV OSKYLDIGA I GARDEZ, AFGHANISTAN

I staden Gardez i Paktia provinsen i Afghanistan så var det fest. Det var den 12 februari 2010. Byn var samlad och det sjöng och dansade. Mohammed Sabir var en av dem. Plötsligt hördes helikoptrar och festen avbröts. En av festdeltagarna – Mohammed Daoud – gick ut för att se vad som skedde och han blev ihjälskjuten på fläcken. Innan blodbadet var över så hade två män och tre kvinnor blivit ihjälskjutna, två av kvinnorna var gravida. Efter blodbadet så karvade de amerikanska trupperna ut sina kulor från offren så att de inte skulle kunna bli spårade.

Det amerikanska militära förbandet JSOC hade kommit på besök.

När Mohammed Sabir senare släpptes så sade han att hans första tanke var att ta på sig en bombjacka och bedriva jihad mot USA. Han blev dock övertalad att inte göra det.  Det visade sig efteråt att dådet var rent mord eftersom det inte fanns några talibaner där. En av de dödade Mohammed Daoud – som var bror till Mohammed Sabir – var själv USA-tränad polisofficer som slogs mot talibanerna.

NATO SKYLLER IFRÅN SIG

När Nato sedan fick ta emot anklagelserna så påstod Nato  att det var deras egna som hade dödat Mohammed Daoud och kvinnorna. När den undersökande journalisten Jerome Starkey (Times of London) publicerade en artikel om incidenten i Gardez så blev han offentligt attackerad av Nato.

De amerikanska militära räderna i Afghanistan var omfattande. Det pratas om cirka 20 räder per natt. Kriget mot Afghanistan var i sig självt olagligt. President Bush sökte efter Usama Bin Laden och USA sa att de agerade i “självförsvar” när de inledde krig mot talibanerna i Afghanistan. Det sägs att General Stanley A. McChrystal försökte att minska civila offer i Afghanistan genom nya regler. Kapten William Mcraven är chef för JSOC.

 

barack obama, jsoc, kill-list, yemen, afghanistan

President Barack Obama. A New Hope (for killing?)

 LIKVIDERING MED SECRET PRESIDENTIAL ORDERS

I filmen Dirty Wars – the world is a battleground så berättar Jeremy Scahill vidare att det är President Barack Obama som ger ut hemliga direktiv s.k. secret presidental orders och det är dessa direktiv som ger JSOC legitimet att döda utan att stå till svars. Faktum är att det är President Barack Obama -tillsammans med rådgivare – som bestämmer vilka personer som ska likvideras. De skapar en s.k. Kill-list över fiender. Sedan ger Barack Obama klartecken till JSOC – eller till CIA:s drönare – att verkställa denna kill-list. Inga rättegångar, utan bara en missil som skickas iväg och som likviderar “hotet”. Har Vita huset inte varit laglöst förut så är de det nu.

KVINNOR OCH BARN I Al MALAJAH, JEMEN

I staden Al Majalahi Jemen så small det plötsligt för några år sedan och 49 stycken människor dödades. Jemens regering sade först att det var de själva som utfört attacken och att attacken hade dödat Al-Queda krigare. När Jeremy Scahill besöker Yemen så intervjuar han en stamledaren Sheik Saleh Bin Farred. Sheiken säger att attacken tog livet av 49 människor. Många var kvinnor och barn. Någon i Al Majalah hade filmat krigszonen efter attacken och visade upp döda barn.

Senare kom det fram att de som hade fått sätta livet till var helt oskyldiga. Det var personer från en fattig stam. Det fanns inget Al-Queda träningsläger, det fanns inga vapendepåer.  Man hittade också rester av bomberna som visade sig vara amerikanska. Missilerna var Tomahawk Cruise missiler som sköts iväg från ett amerikanskt krigsskepp utanför Jemens kust. Barack Obama beordrade attacken.

JOURNALIST I FÄNGELSE NÄR HAN AVSLÖJADE OBAMA

En journalist som heter Abdulelah Haider Shaye var på plats i Al Majalah och skrev en artikel om attacken. Abdulelah Haider Shaye utsattes sedan av en räd av USA-tränade jemenska specialtrupper och blev satt i fängelse. Jeremy Schill träffade Abdulah Man Barman som var advokat åt journalisten Abdulelah Haider Shaye. Jeremy Schill kunde inte träffa advokaten Abdulah Man Barman på dennes kontor eftersom kontoret ofta blev beskjutet av Jemens republican Guard. Abdulah Man Barman berättade att när han besökt Abdulelah Haider Shaye i fängelset så hade Abdulelah Haider Shaye tecken på att ha blivit utsatt för misshandel/tortyr. Han hade en tand utdragen, en tand trasig och sår på bröstet.

Och hur overkligt det än må låta så blev Abdulelah Haider Shaye anklagad för terrorism och fick sju års fängelse. Pga. enorma protester i Yemen så ändrade sig Yemes  dåvarande president Ali Abdullah Saleh ang. straffet och var på väg att släppa Abdulelah Haider Shaye ur fängelset. Då fick presidenten Ali Abdullah Saleh ett personligt telefonsamtal från President Barack Obama. Barack Obama  var “concerned” över frisläppandet av Abdulelah Haider Shaye. Detta ledde till att Abdulelah Haider Shaye fick stanna kvar i fängelset i två år sammanlagt innan han blev fri.

JSOC STYRS FRÅN VITA HUSET

Jeremy Scahill säger att det förekom Air strikes och  targeted killings i Jemen.  JSOC har egna förhörsmetoder som går utöver de konventionella. JSOC har även full support från White house och att JSOC har expanderat avsevärt under President Barack Obamas styre.

När  dokumentärfilmen Dirty Wars – the world is a battleground var på väg att släppas så fick Jeremy Scahill ett telefonsamtal från en James Kirby som sade att Jeremy var på “thin ice” om han släppte filmen. Jeremy Schill påstår också att hans dator blivit hackad och att delar av hans hårddisk blivit kopierad. I USA pågår det tydligen ett krig mot undersökande journalister. Straffsatser mot whistleblowers skärps, metadata om journalister undersöks av NSA.

USA DÖDAR  AMERIKANER

Anwar Al-Awlaki var en amerikan med Jemenskt ursprung. Anwar var först en vanlig arab i USA men som senare började predika jihad mot USA. Detta borde han inte ha gjort. Det första som hände var att Anwar Al-Awlaki hamnade i finkan i Jemen i isoleringscell. Där fick han sitta i 17 månader utan rättegång. Anwar Al-Awlaki hamnade sedan på Barack Obamas kill-list och blev således ett target för JSOC och CIA.

 Plötsligt så blev Anwar Al-Awlaki enemy  number one of the Unites States och media prånglade ut vilken farlig människa som Anwar Al-Awlaki var. Erik Holden som då var U.S Attorney General sade i tv att USA ville neutralisera Anwar Al-Awlaki. Han sade vidare att USA gjorde sitt bästa för att uppnå det målet. Inga rättegångar, utan bara ett ytterligare namn på Obamas Kill-list. När personer i Anwar Al-Awlaki närhet uppmärksammade den amerikanska kongressen ang. dödshotet mot Anwar Al-Awlaki och att han faktiskt inte gjort något som var olagligt så var inte kongressen intresserad att lyssna på detta.

Plötsligt började USA:s drönare att pendla över Jemen. En dag hittade de Anwar Al-Awlaki och lät en missil göra jobbet. Anwar Al-Awlaki hade en son på 16 år som hette Abdulrahman Al-Awlaki. Två veckor efter Obamas likvidering av Anwar Al-Awlaki så sprängdes även Abdulrahman Al-Awlaki i tusen bitar av en missil från en drönare. USA sade att  Abdulrahman Al-Awlaki var collateral damage.

Jeremy Scahill träffar en källa som berättar att amerikanska kongressen inte vill veta detaljerna i JSOC:s operationer utan de bara öser miljarders av dollars in i JSOC-programmet. Enligt Jeremy Scahill så opererar JSOC i uppåt 75 olika länder där de utför sina räder. Länder såsom Somalia, Mali, Algeriet och Panama nämns som exempel.

USA STÖDJER KRIGSHERRAR I SOMALIEN

 Somalia är ett land i ruiner efter åratal av inbördes konflikter. Där pågår bl.a. ett krig mellan warlords och Islamistiska krigsgrupper.  USA stödjer lokala krigsherrar. USA ger dessa grupper en kill-list över “Islamska terrorister” samt understödjer klanerna ekonomiskt. General Indah Adde är en warlord som utför jobb åt USA mot betalning. Mohammed Qanyare är en annan warlord som är med på amerikas paylist.

P.s. (år 2009 så fick Barack Obama Nobels fredspris).

LÄNKAR

https://www.imdb.com/title/tt2532528/

Jeremy Scahill: The Nation

 

 

Be the first to comment on "DIRTY WARS"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.