SJÖSTEDT: OMFÖRHANDLA SVERIGES AVTAL MED EU

26/6 2016

Nu när brexit är ett faktum så vill Jonas Sjöstedt förhandla om Sveriges medlemskap i EU. Jonas Sjöstedt säger till Expressen:

” Vi vill att EU ska sluta lägga sig i svenska kollektivavtal. Vi ska kunna ha bättre miljöregler än EU. EU:s budget måste göras om och EU måste spara så att medlemsavgiften inte ökar nu när Storbritannien lämnar EU. Det kan komma ett läge då vi tar upp frågan om folkomröstning om ett utträde.”

I en tv 4 intervju säger Jonas Sjöstedt:

” Brexit visar den djupa kris som EU befinner sig i. Euron har inte fungerat något vidare. Flyktingkrisen klarade inte EU av att samlas om. Brexit är en spegel för en djup förtroendekris för EU. Nu måste EU hitta ett bra sätt att samarbeta med Storbritannien på. Ett EES-avtal som Norge har med EU kan vara bra för Storbritannien. Nu måste vi hitta förbättringar. Om den fria rörligheten (jobb i andra länder) används för att försämra villkoren och ställa arbetare mot varandra, då måste man göra något åt det. Stefan Löfven har talat om ett socialprotokoll, vilket skulle skydda kollektivavtalet och det tycker jag är en bra ide.”

“Nu vill vi att avtalet med EU omförhandlas, att man minskar EU:s makt. Vi behöver ett EU som är mer på löntagarnas sida och inte på storföretagens sida. De har fortfarande inte skrivit in i grundlagen att vi inte ska ha euro som valuta även fast Sverige röstade nej till eurosamarbetet. Man bör visa respekt för den omröstningen. Den dröm som EU hade om ett Europas Förenta Stater är uppenbarligen inte den dröm som de flesta Europeer inte har. Det här är det största bakslaget i EU:s historia.”
Referenser

TV 4: Jonas Sjöstedt EU i kris.

Vänsterpartiets hemsida: skydda svenska kollektivavtal från EU

 

 

 

Be the first to comment on "SJÖSTEDT: OMFÖRHANDLA SVERIGES AVTAL MED EU"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.