JÖKEN OCH MODERATERNA VILL HÖJA DIN HYRA

April 2021

Jök-partierna och  moderaterna vill installera marknadshyror för  hyreslägenheter (fri hyressättning). Slutresultatet kan bli kraftigt höjda hyror både för nyproduktion och redan existerande hyresrätter. Betänkandet ska vara klart i slutet på maj 2021 och ska sedan röstas om i riksdagen. 

Marknadshyror innebär att fastighetsägaren mer godtyckligt kan bestämma hyresnivån och vi vet sedan tidigare att nyproducerade hyresrätter har väldigt hög hyra. Nu öppnar man alltså dörren för ännu högre hyror i nyproduktion. Men det slutar inte där, enligt Hyresgästföreningen kommer även nuvarande hyresrätter  få kraftigt höjd hyra  om systemet med fri hyressättning införs. 

Konsultföretaget Ramböll gjorde en undersökning år 2018 och man kom fram till att hyrorna skulle höjas med cirka  runt 15 % rent generellt.  Hyresgästföreningen säger även att i Stockholm skulle hyrorna för nyproduktion skulle kunna höjas med 51 %, i Göteborg 30 – 50% och liknande över hela Sverige. En tvåa i Stockholm  på 6 800 kronor skulle kunna höjas till 9 600 kronor. 

BRUKSVÄRDESSYSTEMET KAN SKROTAS

Dagens hyressättning baseras på det som kallas bruksvärdessystemet vilket i princip betyder att lika lägenheter ska ha lika hyra. Bruksvärdessystemet är en slags spärr för att inte hyresvärdar ska godtyckligt  chockhöja hyrorna. Bruksvärdessystemet kom till för att skydda hyresgästen och ge dennes boendetrygghet. Idag måste fastighetsägarna förhandla med hyresgästföreningen om kommande hyror, detta kan komma att försvinna om förslaget om marknadshyror går igenom. Justitiedepartementet skriver själv att nyproducerade lägenheter inte ska ingå i bruksvärdessystemet. så uppenbarligen vill man få bort bruksvärdessystemet. Den som drabbas är den enskilde hyresgästen som får mindre att säga till om. 

VACKRA ORD OM “FRI HYRESSÄTTNING”

Men att alla hyror kan påverkas av marknadshyror  är något som förespråkarna för fri hyressättning talar tyst om. Istället kan man läsa vackra ord  av till exempel  Morgan Johansson där han skriver i dagens nyheter om att marknadshyror ska “bidra till en välfungerande hyresmarknad och ett effektivt utnyttjande av beståndet”. Morgan Johansson säger att det är brist på bostäder i Sverige och på något magiskt vis ska tydligen marknadshyror eller fri hyressättning  lösa detta problem. Osäkert hur.  Morgan Johansson säger också att marknadshyror inte kommer att påverka redan existerande hyresrättem. Litar du på Morgan Johansson?

marknadshyror_januariöverenskommelsen_socialdemoktarerna_fri hyressättning

Morgan Johansson kommer med superlativer gällande fri hyressättning/marknadshyror och garanterar att det inte ska bli chockhöjda hyror. Litar du på Mogge?

Man vill även fokusera på att bygga bostäder i trä. Denna vurm för trä beror på att man tillämpar förenta nationeras Agenda 2030 och hållbar utveckling där man har fått för sig att trä är hållbart byggande. Låt oss hoppas att dessa hållbara lägenheter inte börjar brinna. 

Utredningen i fråga heter “fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder” och kan läsas på regeringen.se. Detta förslag  är en del i Januariöverenskommelsen mellan regeringen och jök-partierna mer specifikt Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.  Betänkandet ska vara klart i maj 2021 och sedan röstas om i riksdagen. Röstas förslaget igenom blir det lag i januari 2022.  Men kom ihåg att moderaterna länge har velat införa marknadshyror och moderaterna har ett färdigt förslag på hur detta ska genomföras. Moderaterna vill att förslaget med marknadshyror ska omfatta hela hyresmarknaden, inte bara nyproduktion. Moderaterna är som bekant storföretagens och bankernas parti så det är inte så konstig att moderaterna vill göra sina polare en tjänst – på din och min bekostnad. 

 

moderaterna_marknadshyror_fri hyressättning_hyresrätter

Moderaterna har länge velat ha marknadshyror.

 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

DONERA/DONATE. Swish: 076-9387471. Paypal: k33@live.se. Bankkort/bankcard on the button below.Be the first to comment on "JÖKEN OCH MODERATERNA VILL HÖJA DIN HYRA"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.