ITALIENSKA VALET – ANTI-ETABLISSEMANGSVAL

italienska valet 2018_ valresultat 2018 Italien_EU-skepsis_högerpopulism

Mars 2018

Italien hade riksdagsval den 4 mars 2018 och vinnare blev högerpartier och EU-skeptiker. Förlorare blev traditionella partier, i detta fall de italienska Demokraterna.

VIKTIGASTE FRÅGORNA I DET ITALIENSKA VALET 2018
Italienarna gick till val den 4 mars 2018. De största frågorna på dagordningen inför italienska valet 2018 var flyktingpolitiken samt den Italienska ekonomin. Även den höga arbetslösheten var en faktor i det italienska valet. Italiens ekonomi är inte den bästa och landet lider fortfarande av sviterna av finanskrisen 2008. Arbetslösheten bland unga är hög. Det stora spörsmålet  inför det italienska valet har dock varit flyktingpolitiken. På fem år så har Italien tagit emot 600 000 flyktingar. Och precis som  Sverige så bågnar nu Italien under den börda som denna ansvarslösa flyktingpolitik innebär.

Valresultatet i Italien blev som följer:

Femstjärnorna 32 %
Demokraterna 18,9 %
Lega 17,7 %
Forza Italia 13,94 %
Italiens Bröder 4,35 %
Free and Equal 3, 38 %

Luigi Di Maio_femstjärnerörelsen_valet italien 2018_högerpopulism_Lega matteo salvini_valresultatet 2018 italien_

Luigi Di Maio är partiordförande för Femstjärnorna som blev det enskilt största partiet i det Italienska valet 2018. Femstjärnorna hamnade på 32 % i valresultatet.

VALRESULTATET I ITALIEN  – SEGER FÖR ANTI-ETABLISSEMANGSPARTIER
Det största partiet i valet i Italien blev Femstjärnorna som hamnade på 32 %. De egentliga vinnarna är dock den koalition som består av Lega, Forza Italia och Italiens Bröder. Dessa tre fick tillsammans 37 %. Detta borde innebära att Legas Matteo Salvini blir Italiens nästa premiärminister. För att kunna bilda regering så måste man dock komma upp till 40 % så det kommer att bli förhandlingar. Demokraterna, som leddes av den  före detta Goldman Sachs medarbetaren Matteo Renzi, förlorade big time och Renzi har avgått.

Något som de flesta av dessa vinnande  partier i valet  har gemensamt är anti-etablissemang eller EU-skepsis  i olika hög grad. Legas Matteo Salvini är troligen den mest EU-skeptiska av dem alla. Femstjärnorna har kännetecknats som anti-etablissemang fast de har även blivit mer mainstream på senare tid.  Italiens Bröder ska vara traditionalister och således emot EU och allt vad det innebär.

Video nedan: Nigel Farage (Mr Brexit) är glad över resultatet i det Italienska valet 2018. 

ITALIEN-VALET OCH DEN MISSLYCKADE EU-POLITIKEN
Ett stort spörsmål i italienarnas val 2018 var  flyktingkrisen. Varför har Italien tagit emot 600 000 flyktingar även fast det är uppenbart att detta inte är en hållbar lösning för Italien? Svar: Italien är tvungen att ha öppna gränser på grund av dess medlemskap i Europeiska Unionen (Schengenavtalet).  Lägg sedan till det faktum att Italien är med i eurozonen (har euron som valuta). Att ha euron som valuta innebär att det är Bryssel som bestämmer Italiens penningpolitik. Hade Italien haft kvar liren så hade Italien kunnat göra egna motåtgärder mot den finansiella krisen i landet men nu är Italien bakbunden av EU-regler. Ett faktum som vi svenskar borde ha i åtanke nu när det svenska etablissemanget försöker få in Sverige i eurosamarbetet. Tydligen har dessa partier glömt bort att vi hade en folkomröstning år 2003 där svenska folket sade nej till euron.  Euron har inte varit bra för Italien och jag har läst från flera håll att om det är något land inom EU som kommer att lämna eurosamarbetet så är det just Italien.

När engelsmännen röstade fram sitt brexit så framkom det att de var den äldre generationen som ville ha ett Brexit medans ungdomen i England ville ha Bremain. I Italienska valet så var det många yngre som röstade för anti-etablissemangspartier.

Italienska valet 2018 resultat_matteo salvini Lega_EU skeptiker_högerpopulism_Italienska valet 2018, valresultat valet i Italien 2018, EU-skepsis Italien, flyktingpolitiken i Italien, Immigranter EU, anti-etablissemang Italien,

Matteo Salvini och hand parti Lega hade stora framgångar i det Italienska valet 2018. Matteo Salvini kan bli Italiens nästa premiärminister.

 

Referenser:

Wikipedia om valresultatet Italien 2018:

Wikipedia:valresultat Italien 2018

Nya Tider om det Italienska valet och partiet Lega:

Nya Tider om valrsultatet Italien 2018

Läs om hur George Soros försöker påverka val världen över:

Soros vill sabotera Brexit

 

Foto
By Fabio Visconti (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

2 Comments on "ITALIENSKA VALET – ANTI-ETABLISSEMANGSVAL"

  1. Heja italien.

  2. Heja italien.

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.