ION SILVER VS LÄKEMEDELSVERKET

30/6- 2015
Läkemedelsverket polisanmäler hälsoföretaget Ion Silver för deras hälsopåståenden och försäljning av deras produkt Ionosil. Anders Sultans “hälsopåståenden” är nämligen inte godkända av EU och Läkemedelsverket.

Företaget Ion Silver med vd:n Anders Sultan säljer produkten Ionosil som är kolloidalt silver. (kolloidalt betyder att mikroskopiska partiklar befinner sig fritt svävande i en vätska. I detta fall så är det silverpartiklar och silverjoner som finns i vatten. Ion = joniserat.)

Anders Sultan har på sociala medier deklarerat det kolloidala silvrets förträfflighet. Anders sultan har i första hand sagt att “kolloidialt silver tar dör på svamp, bakterier och virus” men Anders Sultan har även påstått att kolloidalt silver är bra mot diverse sjukdomar och symptom och sådana påståenden får man inte göra menar Läkemedelsverket eftersom Ionosil inte är ett godkänt läkemedel.

Därför har nu Läkemedelsverket förbjudit Ion Silver att sälja produkten Ionosil och även förbjudit Ion Silver och Anders Sultan att komma med “icke-godkända hälsopåståenden” annars blir det vite på 800 000 riksdaler varje gång detta sker. Anders Sultan själv menar att han har gjort påståendena som privatperson på sociala medier och att det inte finns något olagligt i att göra sådana påståenden.

“KORREKT BEHANDLING” VS IONOSIL

Citat från Läkemedelsverkets hemsida:

“Läkemedelsverket anser att påståenden om att Ionosil eller kolloidalt silver i allmänhet kan bota sjukdomar riskerar att locka konsumenter och patienter att köpa Ionosil i stället för att vända sig till sjukvården för att få korrekt behandling.

“Försäljning och marknadsföring med sådana påståenden innebär därför en hälsorisk. Ion Silver ska därför upphöra med att sälja och marknadsföra Ionosil med påståenden om att Ionosil, eller kolloidalt silver i allmänhet, botar eller på något sätt är effektivt mot sjukdomar. Beslutet gäller omedelbart och är förenat med vite.”

Läkemedelsverket rabblar också upp EU-direktiv och ang. detta ämne.

FÖRBJUDET ATT SÄLJA KOLLOIDALT SILVER SOM KOSTTILLSKOTT

Det är förbjudet att sälja kolloidalt silver som kosttillskott. Från 2010 så  säljs kolloidalt silver som vattenreningsprodukt ute i hälsokostbutikerna. Detta tack vare ett direktiv från EU.

Livsmedelsverket är även de med i striden och de har nu meddelat alla Sveriges kommuners livsmedelsinspektörer om att kolloidalt silver inte får placeras bland kosttillskott i hälsobutiker. Eftersom det strider mot Livsmedelsverkets föreskrifter samt mot EU:s Informationsförordning som kommer att börja gälla i december 2015.

Zofia Kurowska  på Livsmedelverket säger:

-Vi vet att detta sker. Det ger sken av att medlet är ett kosttillskott. Det ska stå på en egen hylla för rengöringsmedel och kommunerna kan ålägga butikerna detta.

KÄLLOR

Holistic om Kolloidalt silver

Vaken.se om kolloidalt silver, Anders Sultan och Ionosil

Läkemedelsverkets förbud mot Ionosil och Ion Silver

Anders Sultan och Ion silvers hemsida

 

Be the first to comment on "ION SILVER VS LÄKEMEDELSVERKET"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.