FALLHISTORIER FRÅN FÖRSÄKRINGSKASSAN

 

Jag hittade några bloggar om de som har varit med om eller upplever i nuet resultatet av Moderaternas åtstramningar inom Försäkringskassan och sjukförsäkringen.

johan_forsell_utförsäkringar_sjukersättning_försäkringskassan

Johan Forsell Moderaterna tycker att Alliansens politik ang. Försäkringskassan är finfin: ”Jag tror att tidsgränsen har en funktion, inte minst som en blåslampa för att se till att vi kommer bort från passiviteten och från sjukskrivningar som bara löper på. Jag tror att den behövs.”

 

LASTBILSCHAUFFÖR UTAN ERSÄTTNING TROTS SJUKDOM

En lastbilschaufför fick diskbräck i nacka och ländrygg. Han fick känsel- och kraftlöshet i både armar och ben, domningar i ansiktet och yrsel. Med dessa symptom så skulle han med andra ord vara en trafikfara om han gav sig ut på vägarna vilket var vad polisen bekräftade för honom när han frågade dem.

Chauffören fick nobben av Försäkringskassan eftersom de tyckte att han var fullt arbetsför. Försörjningsstöd fick han inte heller eftersom Socialtjänsten ansåg att hans sambo hade för hög inkomst.  Hans räkningar hamnade hos Kronofogden och han fick vara utan inkomst i flera månader och var tvungen att spendera de pengar han hade sparat. Chauffören avslutar orden med “fyfan vad sårbar man blir om man blir sjuk”.

KVINNA FRÅNTAGEN SJUKERSÄTTNING OCH BOSTADSTILLÄGG

En kvinna som varit sjukskriven för kronisk värk i nacke och skuldra samt led av depression fick besked om att hennes bostadstillägg och sjukersättning dragits in för 16 dagar sedan. Hon stod alltså helt utan ersättning och fick veta i efterhand detta.

Jag vet inte hur situationen slutade. Det kan tänkas att hon sökte försörjningsstöd men kraven för att få försörjningsstöd är hårda. I princip så måste du göra dig av med allt av värde som du har innan du kan söka försörjningsstöd. Det innebär alltså att sälja bil, hus, bostad, spendera besparingar etc.

FICK EJ ERSÄTTNING EFTERSOM HON VARIT SJUK

Lisbeth drabbades av ryggproblem. Till slut gick det inte att arbeta och hon sjukskrevs på heltid och fick s.k. tidsbegränsad sjukersättning. År 2010 kallades Lisbeth till möte med arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Då var Lisbeth så sjuk att hon inte kunde gå och arbetsförmedlingen bedömde att hon inte var arbetsförmögen. Lisbeth ville fortsätta sin sjukskrivning eftersom det var uppenbart att hon inte var arbetsför. Försäkringskassan sade att hon kunde sjukskriva sig men att hon inte skulle få sjukersättning eftersom hennes SGI (sjukpenning grundande inkomst) var noll.

(Sjukpenninggrundande inkomst = Försäkringskassan baserar din eventuella kommande sjukersättning på din årliga arbetsinkomst. Dvs. om du inte har arbetat den senaste tiden så blir det väldigt svårt att få sjukersättning från Försäkringskassan. Så var det inte före 2008, då kunde man få sjukersättning även fast man inte hade arbetat före ens sjukdom. Vem kom på iden med att man måste ha jobbat för att få sjukersättning? Svar: Moderaterna ).

Sedan deltidsjobbade Lisbeth på ca 25 % arbetstid i något år men det gick till slut inte  p.g.a hennes rygg. År 2014 fick Lisbeth till slut sjukersättning. Hon får ut cirka 7 300 kr efter skatt och det ska hon klara sig på.

 PROBLEM MED FÖRSÄKRINGSKASSANS LÄKARE

Elisabeth hade varit sjukskriven från och till i några år p.g.a hypotyreos (sköldkörteln strular och man mår dåligt på flera sätt). Elisabeth sökte om fortsatt sjukskrivning men Försäkringskassans läkare  höll inte med och tyckte att Elisabeth var fullt arbetsför. Den läkaren hade t.o.m. blandat ihop Elisabeths uppgifter med en annan patient läkarens utlåtande bestod av rena felaktigheterna. Elisabeth provade ärendet hos Länsrätten men fick nobben, hon försökte få ärendet till Kammarrätten men fick inte det.

Redan 2007 så hade hon stött på problem med Försäkringskassans läkare. Elisabeth gick till två olika läkare hos Försäkringskassan. Den ene av Försäkringsläkarnas utlåtande var ” fullt arbetsför i alla på arbetsmarknadens förekommande arbeten”. Den andra försäkringsläkarens utlåtande blev: “helt arbetsoförmögen i varje form av arbete”. När den första av Försäkringskassans läkare fick kännedom om den andra läkarens utlåtande så ändrade han sig och Elisabeth blev beviljad sjukersättning.

Senare blev dock Elisabeth nobbad sjukersättning och fick vara utan inkomst/ersättning i tre år tack vare Alliansens nya regler. Hon och hennes man var tvungen att sälja hus och flytta till billigare boende för att ha råd att överleva. Under dessa år så fick hon leva på sin mans inkomster. Begreppet “anhörigförsörjd” var ett faktum och det var precis det som Fredrik Reinfeldt förespråkade.

Det finns många sådana här berättelser och ett tips är att kolla på hemsidan resurs där människor berättar om sina öden. Länk finns längre ner.

 

KÄLLOR

Tre år utan inkomst  En sjukskriven kvinna som fick uppleva begreppet “anhörigförsörjd”.

 

 FOTON

Foto Johan Forsell Wikipedia

1 Comment on "FALLHISTORIER FRÅN FÖRSÄKRINGSKASSAN"

  1. Vill inte bara skylla på Alliansen. Raseringen startade 1974 när man tog bort Tjänstemannaansvaret.
    Om tjänstemannaansvaret hade funnits så hade många av de vansinniga beslut som tagits av Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och andra statliga och kommunala myndigheter aldrig kunnat genomföras. Många dåraktiga politiska beslut hade aldrig kunnat genomföras. Sverige hade idag sett helt annorlunda ut. Så för ett mänskligt framtida Sverige måste tjänstemannaansvaret återinföras. Det är en skam att politikerna tog bort Tjänstemannaansvaret!
    http://www.skrivunder.com/aterinfor_tjanstemannaansvaret_enligt_finsk_modell

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.