
April 2022
Det blir allt vanligare att folk fryser i sina lägenheter. Vad kan göras för att få en dräglig temperatur i sin bostad?
KALLA LÄGENHETER
Bor du i lägenhet och tycker att den är för kall så är du antagligen inte ensam. Jag har själv samma problem och jag läser lite här och var att folk klagar över kalla lägenheter. Hur kommer det sig att man fryser i sin egen lägenhet och vad kan man göra åt det?
Den svenska lagen säger att temperaturen inte bör vara under 18 grader och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att temperaturen bör ligga mellan 20 – 23 grader. För att få till stånd en konkret temperaturökning i svenska lägenheter krävs det att den svenska Hyreslagen ändras.
KALLT PÅ VÅR OCH UNDER HÖSTEN
Jag har själv haft fastighetsskötare som har mätt temperaturen i min lägenhet och resultatet var 22 grader i vardagsrummet och 21 grader i hallen. Detta spann ligger således inom det “godkända intervallet” men ändå fryser jag. Under vintermånaderna är väl värmen hyfsad men värmen kommer oftast igång sent på hösten och slås av tidig vår (under 2022 blev lägenheten återigen kall i mars).
Min lägenhet baseras på fjärrvärme vilket innebär att värmeverken skickar ut varmvatten och där hyresvärden sedan reglerar värmen i fastighetens undercentral. Hyresvärden skulle alltså kunna höja temperaturen men eftersom höjningar kostar pengar och det faktum att de har “lagen på sin sida” är chansen stor att de inte kommer höja temperaturen. Själv har jag blivit tvungen att skaffa mig ett värmeelement som jag slår på när jag fryser. Vilket innebär att jag själv delvis betalar för min värme även fast detta ska ingå i hyran.
EU OCH ENERGIEFFEKTIVISERING
Värt att nämna är EU:s planer på energieffektivisering (Energieffektiviseringsdirektivet). Förenta Nationerna och EU har fått för sig att jorden kommer att gå under ( Agenda 2030 och hållbar utveckling) om vi inte energieffektiviserar och därmed är regelverk för energieffektivisering på gång i detta ämne. Detta regelverk kallas IMD – Individuell Mätning och Debitering.
IMD innebär att energi-och vattenförbrukningen mäts individuellt (lägenhet för lägenhet) och det kan hända att du kommer att få betala separat för din värme-och vattenförbrukning om EU:s direktiv går igenom fullt ut. Som det är nu ingår värme-och vattenförbrukning i din hyra. Det har redan börjat förekomma debitering av vattenförbrukning av vissa hyresvärder i Sverige tack vare EU:s energidirektiv.
Tro inte att det kommer att bli billigare för dig när IMD-systemet installeras. Har du höga elpriser nu vänta då vad som kommer att ske när EU får bestämma hur mycket vatten och energi du får förbruka. EU kommer att sätta upp kvoter och den som överskrider dessa kommer att få betala dyrt. För att undvika dessa böter kan folk bli tvungna att sänka värmen i lägenheten ytterligare , minska aktiviteterna i lägenheten som drar ström (släcka lampor, mindre internetanvändning etc) samt ransonera sin vattenförbrukning.
Vad gör man inte för klimatets skull?
Bild ovan: EU har bestämt sig för att unionen måste energieffektivisera annars kommer planeten att gå under (klimatförändringarna). Energieffektiviseringsdirektivet öppnar dörren för ännu högre boendeutgifter och att besluten för vårt boende tas i Bryssel.
Video ovan: en orsak till de skenande elpriserna beror på att sosseregeringen har kopplat upp Sverige mot EU:s övriga stamnät i det som kallas Energiunionen.
REFERENSER
Hem och hyra om temperatur i lägenhet
Bostadsbolaget Victoriahem har börjat ta betalt för “överdriven vattenförbrukning”
https://www.nyhetsbyranjarva.se/vi-accepterar-inte-att-betala-for-vatten/
MKB inför vattendebitering baserat på EU:s Energieffektiviseringsdirektiv.
https://www.mkbfastighet.se/kund/din-bostad/varmvattendebitering/
FOTON
Bark 2.0 https://www.flickr.com/photos/49503168860@N01/4229872833
PRENUMERERA/SUBSCRIBE