HILLARY CLINTON E-MAIL

 Hillary Clinton har använt en privat e-post tjänst för politiska mail. Servern till e-posttjänsten blev hackad och innehållet har lagts ut på Wikileaks. I dessa mail kan man läsa USA:s planer på att störta Syrien i syfte att göra situationen för Israel bättre i Mellanöstern.

Här är ett mail översatt.

Ämne: Nya Iran och Syrien.

 Det bästa sättet att hjälpa Israel att ta itu med Irans potentiella kärnvapen-kapacitet är att hjälpa folket i Syrien att störta Bashar Assad. Förhandlingar som syftar till att begränsa Irans kärnvapenprogram kommer inte att lösa Israels säkerhetsdilemma. Inte heller kommer dessa förhandlingar att stoppa Iran från försöken att anrika uran. De förhandlingar som gjordes i april kommer på sin höjd att förskjuta en eventuell attack från Israel mot Iran som i sin tur kan skapa ett krig i Mellanöstern.

Irans kärnvapenprogram och Syriens inbördeskrig kan ses som två olika saker men de är sammanlänkade. Israels främsta hot är inte en galen iransk ledare med kärnvapen utan det kan istället innebära att Israel inte har monopol på kärnvapen i Mellanöstern. Det kan alltså innebära att länder såsom Saudiarabien och Egypten också vill införa kärnvapen. 

Resultatet skulle bli en obalans som skulle innebära att Israel inte skulle kunna använda konventionell krigföring.   Om Iran blir en kärnvapennation så kan det innebära att Iran kan samarbeta med Syrien och Hisbollah att anfalla Israel.   Det är Syrien och dess relation till Iran som gör det möjligt att underminera Israels säkerhet. Störtandet av Assad skulle omintetgöra denna farliga allians.

Att störta Assad skulle även innebära att Israel behåller monopolet på kärnvapen i regionen. Efter störtandet av Assad så kan  USA och Israel gå samman och säga att Irans kärnvapenprogram är så pass farligt att en militär insats mot landet kan vara berättigat.

Upploppen i Syrien har nu pågått i över ett år. Ingendera av sidorna verkar vilja ge sig. Med hot från USA mot Assad och hans familj så kan Assads tänkas ändra sig och ge upp.   Obamaadministrationen har inte varit pigga på en luftburen operation i Syrien. Libyen var en ganska lätt sak. Framgångar med Syrien skulle innebära ett prejudikat i Mellanöstern och det skulle underminera Iran.

Washington borde samarbeta med allierade såsom Turkiet, Saudiarabien och Qatar för att organisera, träna och beväpna Syriska rebeller. Med bas i Turkiet och kanske Jordanien så kan USA:s diplomater och Pentagon skapa opposition mot Assad.

Det andra steget vore att  utveckla ett internationellt stöd för en flygoperation i Syrien. Eftersom Ryssland skulle motsätta sig det så är det ingen ide att göra detta genom FN:s säkerhetsråd. Några säger att det finns en risk för USA för att hamna i krig med Ryssland. Men händelserna i Kosovo visar annorlunda. Även fast Ryssland hade etniska förbindelser med serberna så gjorde de inget när vi intog landet.

Att störta Assad skulle innebära att Iran blev isolerad i Mellanöstern. Den regim som då skapas i Syrien kommer att se USA som en vän.    

“We came, we saw, he died”. Hillary Clintons klassiker om likviderandet av Gaddafi.

 
Referenser

Wikileaks: Hillary Clinton  e-mail

Fria Tider: Hillary Clintons e-post

Be the first to comment on "HILLARY CLINTON E-MAIL"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.