VICTORIAHEM OCH RENOVRÄKNINGARNA – CHOCKHÖJNINGAR AV HYRAN

Februari 2022

Uppdrag Granskning har gjort dokumentären “Miljardprogrammet” som handlar om hur allmännyttan avregleras och säljs till privata fastighetsföretag. Dessa företag  gör sedan så kallade renovräkningar – man renoverar lägenheten för att kunna chockhöja hyrorna. 

RENOVRÄKNINGAR OCH CHOCKHÖJDA HYROR

   Hyresgästen flyttar ut, då passar fastighetsföretaget på att måla slitna fasader, lägga in  parkettgolv istället för plastmattor, badrummen får kakel, klinkers, golvvärme och elektriska handdukstorkare. Efter denna renovering chockhöjer fastighetsägaren hyran. Fenomenet kallas renovräkningar och har blivit allt vanligare i Sverige.   Enligt forskaren Martin Grander så utnyttjar hyresvärdarna ett kryphål i lagen. I och med att man renoverar så fort någon hyresgäst har flyttat ut behöver man inte hyresgästens godkännande för en hyreshöjning vilket är vanligt annars. 

hyresrätten_marknadshyror_socialdemokraterna_moderaterna

Bild ovan: moderaternas Ulf Kristersson och socialdemokraternas Magdalena Andersson. Båda jobbar för att sälja ut allmännyttan. 

UTFÖRSÄLJNING AV ALLMÄNNYTTAN

   Den svenska hyresmarknaden har förändrats, allmännyttan krymper och bland de största hyresvärdarna i Sverige idag finns internationella bolag. I Husby Stockholm finns cirka 4000 hyresrätter. På 90-talet sålde Stockholms kommun en tredjedel av hyresrätterna i Husby till privata ägare och sedan dess har dessa hus bytt ägare många gånger: Wallenstam, Akelius, Mandamus och Carnegie. I dagsläget är det fastighetsbolaget Victoriahem som äger lägenheterna i Husby. Victoriahem i sin tur ägs av det tyska bolaget Vonovia.  

KRAFTIGA HYRESHÖJNINGAR

   Hyresgästen Binta säger att hon hade en lägenhet med hyra på 5 000 kronor som höjdes till 8 500 kronor efter renovering. I ett annat  exempel höjde man hyran  från 7 000 till 13 500 efter en renovering i Husby.  Andra exempel är att en  trea före renovering ksotade  6 800 kr och  efter renoveringen kostade den 10 200 kr. Jämför man detta med ett kommunalt bolag som utförde renovering hade en trea hyran  6 900 före renovering och 7 700 kronor efteråt.

   Eva flyttade in på 70-talet hos det kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder i Husby. På 90-talet såldes husen från allmännyttan till privata hyresvärdar och hon har haft flera hyresvärdar sedan dess. Ägarna har varit svenska, ett amerikanskt riskkapitalbolag och nu ägs det av Victoriahem. Förutom renovräkningar är många  lägenheter kalla och underhållet är dåligt. 

   Isaaks hus har sålt 8 ggr sedan 1998 då det kommunala bolaget sålde huset. Det pågår ständiga renoveringar i husen och renovering sker varje gång någon flyttar ut. Issak själv bor i en icke-renoverad lägenhet och han får intrycket att Victoriahem inte är intresserad av att åtgärda lägenhetsproblemen han har (vattenskada).  

fredrik reinfeldt_moderaterna_allmännyttan_world economic forum

Bild ovan: vem kommer inte ihåg hur regeringen Reinfeldt började med massutförsäljning av allmännyttan på 00-talet. På bilden ovan ser vi Reinfeldt i sitt rätta element – hos World Economic Forum. 

EN MODELL I FAROZONEN

   Efter andra världskriget utarbetades en ny bostadspolitik i Sverige där svenskarna skulle ha tillgång till kvalitativa lägenheter med rimliga hyror men denna modell knakar nu i fogarna. Det byggs moderna hyresrätter men dessa har oftast väldigt höga hyror. Antalet lägenheter med överkomliga hyror blir mindre och mindre år efter år. 

socialdemokraterna_fri hyressättning_marknadshyror_renovräkningar

Bild ovan: Regeringen Löfven var ytterst nära att installera marknadshyror i Sverige – man kompromissade med Centerpartiet om att “liberalisera” bostadsmarknaden i Sverige. Denna gång gick dock herr Löfven på pumpen och fälldes av Vänsterpartiet. 

Se hela dokumentären för full dokumentation

Foto

“Closing Europe’s Competitiveness Gap: Fredrik Reinfeldt” by World Economic Forum is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

Be the first to comment on "VICTORIAHEM OCH RENOVRÄKNINGARNA – CHOCKHÖJNINGAR AV HYRAN"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.