Försäkringskassan nekar sjukpenning trots läkarintyg

Februari 2015.

 

NEKAD SJUKPENNING TROTS LÄKARINTYG

Att bli nekad sjukpenning trots läkarintyg har blivit mer regel än undantag i  Sverige.  Försäkringskassan har blivit specialister på fula knep . Den 56-åriga kvinnan led  av diskbråck, artros, nedsatt rörelseförmåga i ländrygg och halsrygg samt smärta i nacka, skulderblad och ben. Hon har blivit opererad för diskbråck, har genomgått injektions-behandlingar samt operation av ländryggen.

LÄKARINTYGET RÄCKTE INTE FÖR FÖRSÄKRINGSKASSAN

Kvinnan ansökte om halv sjukpenning  men Försäkringskassan avslog ansökan med motiveringen att det inte kunde styrkas att hennes arbetsförmåga för all framtid och i tillräckligt hög grad är nedsatt, i alla fall inte till ett fysiskt lättare jobb med mer varierande arbetsställningar. (kvinnan jobbade som massör).

läkarintyg_läkarintyget_läkarintygen_

Läkarintyg? Vem bryr sig? Mvh Försäkringskassan!

 FÖRSÄKRINGSKASSAN MISSNÖJD

Förvaltningsrätten i Malmö gick på kvinnans linje och menade att hon borde ha rätt till sjukpenning. Försäkringskassan ogillade detta och tog ärendet till Kammarrätten i Göteborg som upphävde Förvaltningsrättens beslut. Kammarrätten i Göteborg menar att kvinnan kan ha annat jobb än massör på deltid eller kanske lönebidragsanställning eller jobba på Samhall. Kvinnan fick avslag igen.

 

ANNIKA HOLMQVIST  NOBBAD SJUKPENNING

Något som skapade stora nyheter inför valet 2010 var Emelie Holmqvist och hennes blogginlägg om hennes sjuka mor Annica Holmqvist. Emelie Holmqvists mor blev sjuk i akromegali (hormon som går bärsärk) och flera läkare konstaterade att hon inte var arbetsför men ändå fick Annika Holmqvist avslag för sjukersättning. Emelie Holmqvist ställde en berättigad fråga: “Om den här sjukersättningen inte är till för henne, vem är den till för då?”

– Läkarutlåtandet är bara en rekommendation. Vi samlar ihop betydligt fler underlag för att bedöma om personen kan arbeta. Cecilia Udin,  försäkringssamordnare, Försäkringskassan, om läkarutlåtanden år 2009.

Vilka sjukdomar har folk haft och som blivit nekad sjukersättning? Några sjukdomar jag hittade vad artros, fibromyalgi, cancer (!) för att nämna några.

NEKAD SJUKPENNING TROTS SJUKINTYG

Det finns gott om historier om förstörda liv pga den hårda linje som Försäkringskassan har. Sjuka människor som har blivit nekad sjukersättningen/sjukpenning  trots att de har läkarintyg – t.o.m. från flera läkare. Tydligen är det så att Försäkringskassans tjänstemän vet bättre än läkare. Kanske borde tjänstemännen på FK bli överläkare istället? Upprinnelsen till den brutala Försäkringskassa som Sverige har i dag ligger i Alliansens och Moderaternas politik. Det verkar som om Moderaterna avvecklade välfärdssystemet vid sina åtta år vid makten. Regeringen Löfven har tagit över stafettpinnen och gör inte mycket för att förändra situationen.

Läkarintyget/läkarintygen har förlorat sin validitet i Sverige.

sjukersättning_sjukersättningen_sjukersättningarna_sjukersättningarnas

Regeringen Reinfeldt startade nedmonterandet av Försäkringskassan.

HUR SLIPPER MAN AVSLAG PÅ SIN ANSÖKAN

Om du är missnöjd med Försäkringskassans beslut så kan du begära en omprövning av ärendet. Själva överklagan skickas till Försäkringskassan Om du är missnöjd med beslutet från omprövningen så kan du överklaga till Förvaltningsrätten.  Ärendet kan gå vidare till Kammarrätten och eventuellt högsta domstolen. På sajten Solrosupproret finns mer detaljer och hjälp hur man gör när man överklagar. Att fråga andra som har varit i en liknande situation eller söka professionell hjälp är nog ingen dålig ide. 

DOKUMENTATION

Ett tips som jag skulle vilja ge till er som har med Försäkringskassan och rättsväsendet att göra är att DOKUMENTERA allt samröre med dessa. Vem pratade ni med? När fick du det svaret? Hur lång tid tog det innan ärendets blev bemött etc etc. Dokumentera allt!

Så varför ska man då dokumentera sina förehavanden med Försäkringskassan och rättsväsendet ? Anledningen till att jag rekommenderar dokumentation är att man kan antingen använda det som bevis i en rättegång. Alternativt så kan du exponera Försäkringskassans/rättsväsendets förehavanden via sociala medier så att folk blir medvetna om vad som sker. Denna dokumentation visar den nonchalans och godtycklighet som råder inom Försäkringskassan. Det finns otaliga historier hur folk blir illa bemötta av FK.

DET GÅR ATT VINNA MOT FÖRSÄKRINGSKASSAN

Att försäkringskassan har som policy att ge människor avslag  vid deras ansökningar om sjukpenning är ingen nyhet men det är inte omöjligt att vinna över Försäkringskassan. Här är några länkar till folk som har vunnit i domstol över Försäkringskassan och fått sin rättmätiga sjukpenning:

Lotta vann i domstol mot Försäkringskassan och fick 400 000 kronor

Vann i domstol mot Försäkringskassan

Besegrade Försäkringskassan efter flera års kamp

 Relaterat:

Alliansen startade nedmonterningen av Sveriges trygghetssystem:

jmm.nu Fredrik Reinfeldt och Alliansen

Alliansens försämring av A-kassan:

jmm.nu Alliansen och A-kassan

Försäkringskassan och bidrag  till nyanlända (här finns inga gränser):

jmm.nu Försäkringskassan om bidrag till nyanlända

 

 

DONERA/DONATE. Swish: 076-9387471. Paypal: k33@live.se. Bankkort/bankcard on the button below.
PRENUMERERA/SUBSCRIBE (GRATIS/FREE)

25 Comments on "Försäkringskassan nekar sjukpenning trots läkarintyg"

 1. Detta som Fk gör mot oss sjuka står utan inkomst med läkarintyg är ej okej så nu måste göras nåt. Jag vill ha mina inbetalda skatt tillbaka jag är utan inkomst sen 3 mån utkastad o utan skydd fyfan finns ingen trygghet längre

  • jag förstår dig. situationen i sverige för de sjuka är inte ok. hur fixar man detta problem? personligen anser jag att regeringen reinfeldt startade denna slakt och nu har regeringen löfven fortsatt slakten.

 2. Detta som Fk gör mot oss sjuka står utan inkomst med läkarintyg är ej okej så nu måste göras nåt. Jag vill ha mina inbetalda skatt tillbaka jag är utan inkomst sen 3 mån utkastad o utan skydd fyfan finns ingen trygghet längre

  • jag förstår dig. situationen i sverige för de sjuka är inte ok. hur fixar man detta problem? personligen anser jag att regeringen reinfeldt startade denna slakt och nu har regeringen löfven fortsatt slakten.

 3. Laila Pettersson | 2018-01-06 at 4:15 pm | Reply

  Ja kan bara hålla med .
  Min son får kämpa för att få ersättning efter en mycket svår form av akut leukemi.
  Denna månaden blir han utan pengar.
  Han har en dotter bor själv nu är 26 år.
  Har flera komplikationer efter han fick nya stamceller av hans syster, var endast hon som matchade .
  Detta är inte det Sverige som jag har älskat.

 4. Sture Persson | 2017-11-17 at 5:50 am | Reply

  Bara att lägga till,vad det gäller (sjukvårdsminister) Gabriel Wikström,så är det inte första gången han är sjukskriven heller. Och alla gånger är det för utbrändhet. Jag vet inte hur regeringen tänker,här har folk betalat skatt och i princip jobbat hela sitt liv,och så utsetts man för dylikt,när man blir sjukskriven,det är en stor skandal,ingen vill vara sjukskriven om man inte måste,alla vill väl bara må bra,men det går inte längre i Sverige,eftersom försäkringskassan gör en bedömning utan att träffa personen i fråga,så dömer dom ut den,så lägg ner vårdcentralen,och ut med alla dessa som jobbar där,utmed dom till sjukhusen,så kanske väntetiderna blir mindre. Och låt personalen på försäkringskassan ta över vårdcentralens jobb,och ev,sköta operationerna som uteblivit. Så att bara citera en person från näringslivet. Vad för jag för pengarna. Dom som redan har mycket pengar,det är inte dom som blir lidande utav detta,ska man prioritera räkningarna eller medicinen????? Försäkringskassan har ju sagt att du/man är indirekt frisk,genom att neka sjukpeng. Så då behöver jag inte fortsätta att äta min medicin,och å andra sidan,jag har inte längre råd att hämta ut den heller. Bort med denna regering som inte gjort något för oss,som tyvärr blivit sjuka,allt ska gå till nysvenskarna,som inte behöver betala ett dugg för vården i detta land. En skandal är vad det är. Med vänlig hälsning, Sture

  • ja situationen för välfärden i sverige är inte att hurra för. frågan är om det någonsin kommer att bli någon rättvisa åt de sjuka i sverige.

 5. Sture Andersson | 2017-11-16 at 8:02 pm | Reply

  I detta land kan man idag se skillnaden mellan skit och pannkaka,är man socialdemokrat och heter Gabriel Wikström för man vara hemma med sjukpeng. Inte vi vanliga som betalat skatt hela livet. Allt måste gå till nysvenskar,och pensionärer och gamla måste betala full avgift. Nä fy fan för denna regeringen,som inte rättat till problemet.

 6. RoseMarie Borg | 2017-09-08 at 5:12 pm | Reply

  Varför heter det Försäkringskassan? För någon försäkring är det ju dock inte om man blir sjuk!!
  Har själv kämpat mot Försäkringskassan i lite mer än ett år nu och har bara kommit till Förvaltningsrätten. Från början fick jag hjälp av mitt lokala fackförbund, men när deras jurister sa nej till att hjälpa mig att driva ärendet vidare mot F-kassan så kan inte facket hjälpa mig längre!! Fackets jurister ansåg nämligen inte att de har något att tillföra som kan hjälpa mig att vinna denna kamp mot F-kassan. Men det är ju nu som jag behöver juristernas hjälp oavsett vad dom tror eller inte om chansen att vinna målet.
  Så nu står jag i valet o kvalet om att ge upp, för jag orkar inte driva detta själv. Samtidigt ska jag sköta mitt jobb på 100% på ett HVB-hem för ensamkommande. Jag har värk dygnet runt o ligger på allt mellan 7-9 på en skala 1-10 vad gäller värken. Har varje natt störd sömn pga värken.
  /Rosie

 7. Vakna politiker | 2017-09-06 at 6:21 pm | Reply

  Det är dags att demonstrera utanför riksdagsborgen

 8. staten skäl våra pengar systematiskt ifrån oss svenskar som gjort rätt för oss och betalat skatt i alla år men banne dig om du råkar bli sjuk då blir vi nekade rätten att få sjukpenning,man blir så förbannad och frustrerad att man funderar hur man på något sätt kan ta tillbaka dom pengar man har rätt till.

 9. Min mamma har en allvarlig neurologisk sjukdom vilket gjort henne förlamad i höger ben och svag i armarna. Jobbar som undersköterska på ett boende och har varit sjukskriven sedan 2016. I nio månader har hon varit utan någon sjukersättning. Vi har överklagat flera gånger och hennes läkare har skickat in intyg efter intyg där hennes arbetsförmåga bedömts som helt nedsatt. Trots detta vägrar F-kassan att ändra sin mening och menar att hon har ingen rätt till sjukpenning. Hur har hon inte rätt? Jobbat i så många år, betalar skatt och försäkring och det här är tacken? Det är fruktansvärt vad Sverige har kommit till. Människor som är sjuka tillåts inte att vara sjuka utan måste slösa sin tid på att kämpa mot en myndighet där känslokalla, hjärtlösa människor sitter. Skäms på er! Hur kan ni sova om natten?

 10. Lubomir Lostak. M.D. | 2017-02-01 at 9:55 am | Reply

  Jag jobbar som läkare i Sverige 30 år . Under tiden prioriteras allt mer “nysvenskar” som aldrig betalade skatt. Till de kommer FK ersättningar och bidrag regelbundet utan till sjuka kommer ofta avslag.
  FK bedömer inte fall objektivt – de aldrig träffar patient och bildar sig uppfattning om verkligheten – rent skrivbordsjobb . Många handläggare är unga utan arbetslivserfarenhet – ingen
  nämvärt professionell nivå. Det finns dock fall där beviljas sjukersättning på bagatellartade problem-
  och folk går tiotalsår utan omprövning och får pengar , åker runt världen och kan skatta sig lyckliga. Detta är dagens Sverige

 11. Fy för sveriges styre, försäkringskassan kan dra åt h-e . Vi som betalar skatt i sverige kan glömma försäkringssystemet.

 12. Sverige har blivit ett diktaturland.

 13. ja löven du ger papperslösa och nyanländ all gratis omvårdnad medan oss som har funktionshinder drar man ner på allt någon måste bekosta vansinnet med invandringen och dra ner pensionärer sjuka människor som jobbat hela livet medan detta kostar 307 miljoner lika mycket som äldreomsorgen 140 milj och försvaret 170 milj medan invandringen är nu uppe i 179000 som får stanna och kostar 150000 307 miljoner +plus ytterligare med 30000 61 miljoner till alltså hisnande 368 miljoner snart en tredje post av våran budgets detta slöseri med invandrare kommer hit och är viktigare äm svenska pensionärer och arbetslösa och arbetande svenska människor so man slär och sparkar på inte konstigt med sju utländska ministrar som tycks bestämma allt och ingen minister med funktionshinder inte konstigt att utlänningarna går före oss svenskar och kostar för mycket

  • sverige är ett omvänt Robin hodd !!! ta från dom fattiga och ge till dom rika och nysvenskar !! öppna era hjärtan folket är ju en tillgång för sverige !! det är sant : fråga despoten reinfeldt och “svetsarn ” och deras anhang !! ÖPPNA ERA ÖGON politiker ! Snart försent !

 14. Försäkringskassan är sjuk ! Nekar sjuka utslitna svenskar hjälp medans nysvenskar får gratis sjuk å tandvård mm ! Vad är de som händer ! SJUKT ! Löven och gänget förstör sverige !

  • Ja vad utnyttjat svenska folket är och svikna av sina landsmän de sk politikerna, eller rättare sagt landsförrädarna!

 15. Det hänvisas till Alliansens Sverige, hur länga har de RödGröna regerat nu utan att rätta till det då?

  • Håller med dig;nuvarande regering har ändrat väldigt lite vad gäller försäkringskassan.jag tror att det krävs stark opinion för att få en ändring på detta område.

  • Det har ingen betydelse vem som styr; de som redan ligger är ju lättast att sparka på. Regeringen gav i våras uppgift till försäkringskassan att minska på sjuktalen, och generaldirektör Ann-Marie Begler gör allt för att nå målet, hon “är en modig ledare som inte duckar för tuffa utmaningar” som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll uttryckte det. Försäkringskassan lägger nu pengarna på egna konsultläkares och specialisters arvoden för att de ska ge stöd åt försäkringskassans beslut att den sökande inte är sjuk och kan jobba. Och det utan att de någonsin har träffat och undersökt människan som söker sjukpenning. Den läkaren som har träffat och undersökt sin patient och skrivit läkarintyget har inget att sätta emot. Och Begler talade brett om att bedömningarna ska vara rättssäkra! Man kan tycka att ordet maktmissbruk passar bättre i den här typen av myndighetsutövning.

 16. Dagens försäkringskassa har helt spårat ur. Vi svenskar har betalt skatt för att få vård när vi är sjuka och detta är resultatet?

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.