FÖRBJUDET ATT RAPPORTERA OM SVERIGES KRIGANDE

Februari 2018

Regeringen Löfven vill förbjuda offentliggörandet av uppgifter som rör svenska internationella militära insatser eftersom dessa uppgifter kan skada relationerna till andra stater eller mellanfolkliga organisationer

Regeringen Löfven – med  Hultqvist i spetsen  – vill kriminalisera offentliggörandet av känsliga uppgifter i samband med Sveriges internationella militära insatser.  Anledning till detta förslag om förbud beror på att regeringen Löfven menar att offentliggörandet av känsliga uppgifter riskerar att förstöra relationerna mellan Sverige och dessa stater och mellanfolkliga organisationer. Förslaget är att den som lämnar sådana uppgifter ska kunna dömas för spioneri upp till åtta års fängelse. Förslaget innebär  begränsningar i meddelarfriheten och anskaffarfriheten. Man vill ändra i yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och offentlighetsprincipen.

Bakgrunden till detta förslag är utlandsspioneriutredningen som gjordes av Runar Wiksten (samma person som hjälpte till att klubba igenom  FRA-lagen). Med stater och mellanfolkliga organisationer ges exempel såsom USA, Nato, EU, FN och OSSE.

Jag ögnade igenom en del av  utlandsspioneriutredningen och där står det att  regeringen tycker att det är bättre att vi attacker de potentiella fienderna ute i världen innan de kommer till Sveriges gränser. 

 

Referens

https://newsvoice.se/2017/12/08/staten-kriminalisera-journalister/

 

Be the first to comment on "FÖRBJUDET ATT RAPPORTERA OM SVERIGES KRIGANDE"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.