Orthorexia Nervosa

Fixering på hälsosam kost kan innebära att du lider av störningen orthorexia nervosa. Att inte vilja äta genmodifierad mat är ett symptom på orthorexia nervosa.

23/4 2015

Undviker du animaliska produkter? Får du dåligt samvete om du avviker från din diet? Undviker du fett, socker och salt? Äter du inte genetiskt modifierad mat? I så fall kan det hända att du lider av den psykiska störningen orthorexia nervosa. Så vad är då orthorexia nervosa?

VAD ÄR ORTHOREXIA NERVOSA

För det första så är Orthorexia nervosa inte en officiell psykiatrisk diagnos men liknar ätstörningar (eating disorder). Sjukdomen uttrycker sig i en fixering av att endast äta hälsosam kost och sjukdomen har specifika symptom.

orthorexia nervosa_ätstörning_eating_disorder

Denna kvinna lider av orthorexia nervosa.


SYMPTOM PÅ ORTHOREXIA NERVOSA

Symptomen på en person med orthorexia nervosa är bl.a. besatthet av att upprätthålla den perfekta dieten istället för  att fokusera på en idealisk vikt. Personen kommer att fixera på en diet som ger denne en känsla av renhet och en känsla av att vara hälsosam. Personen kommer att undvika mat  som innehåller artificiella färger och smaker samt konserveringsmedel. Personen kommer  bestämt att undvika mat med bekämpningsmedel eller genetiskt modifierad mat.  Fett, socker och salt kommer att förbises. Animaliska produkter samt mejeriprodukter kommer inte att ingå i personens kost. Organisationen NEDA har en checklista för störningen.

NEDA CHECKLISTA  ORTHOREXIA NERVOSA

Organisationen NEDA – National Eating Disorders Association – räknar upp ett antal symptom på orthorexia nervosa. Svarar man ja på flertalet av dessa symptom så kan man alltså lida av orthorexia nervosa.

 • Önskar du att ibland bara kunde äta maten utan att tänka på matens nyttighet?
 • Önskar du ibland att du kunde spendera mindre tid på korrekt diet och istället leva livet.
 • Är det omöjligt för dig att äta ett mål mat som någon kärleksfullt har gjort till dig utan att behöva veta vad målet innehåller?
 • Försöker du kontinuerligt att söka efter information om hur dålig viss mat kan vara för dig?
 • Är en korrekt diet viktigare än glädje, lek och kreativitet?
 • Brukar du känna avsky för dig själv  eller få dåligt samvete när du avviker från din diet?
 • Känner du att du är i kontroll när du håller dig till den “korrekta” dieten?
 • Anser du att du är mer upphöjd än andra vad gäller diet och du undrar hur det kommer sig att andra äter den den undermåliga maten som de äter?

 “…Rather, it’s linked to people who are trying to be as healthy as they can be.”

Thomas Dunn, professor i psykologi på sajten CNN.

“EXPERTER” OM SJUKDOMEN ORTHOREXIA NERVOSA

 • Värt att nämna är att Psykologen Thomas Dunn säger att sjukdomen inte har att göra med de människor som försöker bli smala utan att den drabbar de som “försöker bli så hälsosamma som möjligt”.
 • Dr Steven Bratman säger att orthorexia nervosa är “en sjukdom men som visas upp som en dygd” Dr Steven Bratman säger vidare att  inte ska göra så att mat blir det viktigaste delen i sitt liv.” Det är bättre att ta en pizza med sina vänner istället för att äta grönkål eller groddar.”
 • Nyhetskanalen CNN tar också upp ämnet orthorexia nervosa och skriver att “Experter inom mentalhälsovården är oroade över att människor överdriver begreppet “hälsosam diet. Och att  restriktiva dieter  kan skada deras hälsa och t.o.m. deras relationer till andra.”
 • “Det är en fin skillnad mellan de som tror att de tar hand som sig själv genom att manipulera sin diet och de som har orthorexia nervosa.  Jag ser människor omkring mig som inte har en aning om att de har denna sjukdom. Jag ser det på min praktik och jag ser det bland vänner och kollegor. Jag ser tecknen överallt.  Jag ser det på vänner som tror att det är normalt att deras vänner slutar att äta vissa matgrupper, jag ser det hos tränare på gym som förespråkar viss mat för att förbättra förbättra personens förmåga, jag ser det hos näringsförespråkare, dietister och naturläkare.”Deanne Jade, founder of the National Centre for Eating Disorders,

 

 HUR BOTAR MAN ORTHOREXIA NERVOSA

När det gäller att bli frisk från  sjukdomen så säger experterna att det finns flera alternativ att botad från orthorexia nervosa. T.ex. såsom att konsultera en professionell näringskonsult för att arbeta fram en diet som är mer allround. Man kan gå till en kbt-terapeut och finna de underliggande orsakerna till varför man fixerade alltför mycket på nyttig mat. Personlighetsförändrande psykofarmaka kan vara ett alternativ. Fakta är att en medicinsk undersökning kan vara nödvändig för att slutligen kunna bli frisk.

BEFRIAD FRÅN ORTHOREXIA NERVOSA

 Avslutningsvis så skriver NEDA  att ” en person som blivit frisk från  orthorexia nervosa kommer i fortsättningen att äta hälsosam kost men kommer även att inse att man inte blir en bättre människa  bara för att man äter en hälsosam diet. Och att det är irrationellt att tro att ens självkänsla beror på just en hälsosam diet.”
“En person som blivit botat från orthorexia nervosa kommer att se sig själv på ett annat sätt än tidigare. Istället för att vara ‘personen som äter en hälsosam diet’  kommer personen istället bli ‘den som älskar, den som arbetar, och som är rolig’.  Den rehabiliterade personen  förstår att mat är viktigt men att  andra saker oftast är viktigare.”

 

 KÄLLOR

National Eating Disorder Association  NEDA om ätstörningen orthorexia nervosa.
CNN om orthorexia-nervosa  CNN kör en “jag-var-sjuk-men-nu-är-jag-frisk”-historia ang orthorexia-nervosa.
Natural News  Näringsspecialisten Mike Bundrant på Natural News om orthorexia nervosa.

FOTO
Foto grönsaker från Wikipedia

 

Be the first to comment on "Orthorexia Nervosa"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.