FIGHTAS FÖR NÄTNEUTRALITET

Juli 2017

 Nätneutralitet innebär att Internet fungerar lika för alla. Just nu försöker amerikanska telekommyndigheten att upplösa nätneutraliteten.

Den amerikanska telekommyndigheten FCC – Federal Communication Commission – arbetar på att sabotera nätneutraliteten och ge stora bredbandsoperatörer privilegier.

Vad är nätneutralitet? På Bredband2:s hemsida kan man läsa följande:

“…i praktiken innebär nätneutralitet att behandla alla webbplatser och tjänster på nätet likvärdigt oavsett innehåll, utan att exempelvis prioritera, blockera eller medvetet göra vissa tjänster långsammare. Att ta ut högre avgifter för att nå vissa tjänster är också ett exempel som anses bryta mot nätneutraliteten. Om nätneutralitet inte hade funnits så hade exempelvis vi internetleverantörer kunnat blockera eller försämra konkurrenternas tjänster så att våra egna fungerar bättre”.

Ajit_V._Pai_headshot_fcc_netneutrality_verizon_comcast_AT &T_

Adjit V. Pai från FCC är den figur som pushar för att sabotera nätneutraliteten.

ETT LÅNGSAMMARE INTERNET
I USA så har stora telekombolag pushat för att sabotera nätneutraliteten. T.ex. bolag såsom Comcast, Verizon och AT&T. Just nu finns det två fall i USA som vill sabotera nätneutraliteten: Open Internet Order och Title ll. Chairman Adjit V. Pai som arbetar på FCC är en av de figurer som pushar för att sabotera nätneutraliteten . FCC är källan bakom denna push mot sabotage av det fria internet. Om lagförslaget får igenom så kan det få globala konsekvenser och således sprida sig till Sverige.

Det är många aktörer som protesterar mot detta sabotage mot internet, även stora jättar som Google, Twitter, Netflix osv. Tyvärr har Donald Trump uttryckt sitt stöd för att sabotera nätneutraliteten.

Referenser

https://www.battleforthenet.com/

https://act.openmedia.org/internetfightsback

photo By U.S. Federal Communications Commission [Public domain], via Wikimedia Commons

Be the first to comment on "FIGHTAS FÖR NÄTNEUTRALITET"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.