FEDERLAY OM EU:S COPYRIGHTDIREKTIV

Augusti 2018

Jag mailade Fredrik Federlay angående EU:s copyrightdirektiv. Jag fick detta svar.

 

Hej! 

Stort tack för ditt mejl.

 Den digitala tidsåldern har spelat stor roll för hur vi konsumerar kultur och nyheter. Därför är det bra att lagstiftningen kring upphovsrätt uppdateras. Självklart ska artister och kulturskapare få rättvist betalt för det arbete de har gjort, men det förslaget som var uppe för omröstning var oerhört obalanserat och riskerar att begränsa det öppna internet.

 Därför har jag röstat för att göra om Parlamentets ställning till upphovsrättsdirektivet. Det förslag som låg på bordet, som var beslutat av EU-parlamentets Juridiska utskott skulle tvinga alla som har en webbplattform att se till att inget upphovsrättsskyddat finns på deras plattformar. Det vill säga att ägarna av exempelvis av både en blogg, eller youtube eller facebook måste garantera att alla deras kommentarsfält inte har något upphovsrättskyddat material. Dessutom ska man ha rätt att ta betalt för länkning av exempelvis tidningsartiklar.

Det vill säga att man tvingar plattformsägare att betala om någon har länkat en tidningsartikel på plattformen. Effekterna av dessa förslag blir svåra för internet. Genom resultatet den 5 juli så kommer nu EU-parlamentet ta tillbaka förslaget till ritbordet. jag kommer göra det som finns i min makt att hitta en lagstiftning som både ger upphovsrättsägare rättvist betalt och ser till att vi inte förstör det fria internet. 

 Vänliga hälsningar,

Fredrick

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.