FBI STOPPADE E-POSTTJÄNST

11/12 – 2015

FBI. Lavabit var en  e-posttjänst som bla. Edvard Snowden använde. När Edvard Snowden sedan gjorde sina avslöjanden 2013 så ville FBI ha tillgång till alla 400 000 användare av e-post tjänsten Lavabit. Ladar Levison som var grundaren till Lavabit hade att välja mellan att lämna ut all data om hans kunder eller att vägra och då stänga ned företaget. Ladar avslutade Lavabit hellre än att arbeta under NSA:a villkor. 10 års arbete var helt plötsligt som bortblåst.

Men inte nog med det, Ladar Levison fick 10 000$ i böter för att han skickade krypteringsnycklar på papper istället för att skicka dem digitalt (han skickade nycklarna  till kunderna ) och Ladar Levison har även blivit hotad med fängelse för att han har pratat offentligt om FBI:s metoder. Även US Justice department har jagat Ladar.

Om den erfarenheten så skrev Ladar Levison följande:

Denna erfarenhet har lärt mig en mycket viktig läxa. Om det inte finns något juridiskt prejudikat som skyddar så skulle jag inte rekommendera någon att lämna privata data till ett företag som har samarbeta med amerikanska myndigheter”.

Ladar säger att han tror att en av anledningarna till att han inte sitter i fängelse beror på att det har varit så mycket fokusering på honom i media.

E-post tjänsten Hushmail överlät sin databas till NSA. Silent Circle – ett e-post program med krypterad e-post var tvungen att avsluta sin business pga FBI:s påtryckningar. FBI  hotar journalister i USA med fängelse om de inte avslöjar källan till deras reportage.

 

NATIONAL SECURITY LETTER

Något som amerikanska myndigheter också kan göra är att skicka ut ett National Security Letter (NSL) till en person/företag. Detta är ett brev som har med “landets säkerhet” att göra och som ställer frågor till mottagaren. Ett NSL som skickas till ett techföretag kan kräva att techföretaget lämnar ut data om en person/grupp. Myndigheten som skickar ut NLS-brevet behöver inte heller något domstolsbeslut för att göra så. Ett NSL innebär även att företaget/personen som får NSL-dokumentet inte får avslöja att de överhuvudtaget har fått ett sådant brev och desto mindre brevets innehåll. Bryter man mot det förbudet så riskerar man fem år i fängelse.

Det var George Bush som modifierade NSL så att det gick lättare för amerikanska myndigheter att begå övergrepp. Modifieringen av NSL kom i samband med The Patriot Act.

 

Referenser

EFF: National Security Letter

The Guardian om Lavabit

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.