FARAN MED ELBEHANDLING

November 2017

Jag hittade nedanstående berättelse på Facebook i gruppen ‘Nej till Elchocker’. Här kan vi läsa den skada som ECT frambringar.

Berättelsen:

Jag har nu gjort en anmälan om mina skador som jag fick av ect. Tack Peter Larsson för hjälpen!  Bättre med ECT blev det inte för min del, snarare tvärtom. Jag har före ECT varit en arbetsmyra, social människa, ordnat kalas och föräldramöten, varit en engagerad människa! Sen efter ECT var det precis tvärtom.

Blev lovad att jag skulle må bättre – jag vet att jag inte ville ha ECT. Men de sa att det skulle göra mig gott och att jag skulle bli bättre. Det var den enda utvägen för mig att bli bra, sa psykiatrikern. Jag hade INGEN att bolla tanken med! Klart det var på tvång! Jag var inte kapabel att argumentera. Min man rådfrågades aldrig! Han var aldrig med på samtalen.

Jag fick inte någon info om ECT och ingen berättade om risken för minnesskador.Om jag hade vetat vad jag vet i dag hade jag aldrig gått med på ECT-behandlingar.Jag blev inte bättre av ECT. För när den sista var gjord så låg jag inne på psyk i 30 dagar!Det var den sista inläggningen och då bestämde jag mig all aldrig mer psyk! De ville ge mig mer ECT där, men jag tvärvägrade då.11 st ECT-behandlingarna har gett mig skador och problem samt påverkat mitt liv negativt.

Följande skador har jag fått från ECT: Minnesförlust, koncentrationssvårigheter, värmeväxlingar i kroppen, hjärnan är trögare, synrubbningar och ljud- och ljuskänslighet. Det värsta är minnesförlusten! Jag är så ledsen över att inte minnas händelser, människor, platser och känslan som var då!!! Minnet skulle komma tillbaka sa de och det har det inte gjort! Jag har svårt både med när- och långtidsminnet. Jag måste anteckna det jag ska göra och vad som ska hända. Jag har otroliga minnesluckor från 2001-2012! Jag har fått se på kort och hört historier men har INGET minne av det alls.

Jag har två flickor som blir ledsna då de berättar historier om när de var små och jag inte alls kan känna igen det. De vill veta saker och jag vet inte och kan inte svara. Mina syskon och mina föräldrar pratar om saker som hände under de åren och jag minns inte.

När jag och min förra man skilde oss, så fick mina barn bo kvar med honom. Det var pga att jag inte orkade med stimulin som de gav tyvärr. Detta är också en grej från ECT! Att jag INTE kunde vara MAMMA fullt ut till dem. Jag har inte orken för dem så som jag önskar att jag har/hade.

Vidare tror jag att min hypofys har blivit påverkad av ECT. Jag kan bli otroligt varm den ena stunden och sedan frysa. Jag har kollat upp struma och gjort olika undersökningar. Men allt är ok, säger läkarna. Inga hormonrubbningar heller.

Koncentrationssvårigheter har jag absolut och ECT har påverkat mig så att jag är idag förtidspensionerad på heltid.

Jag har svårt med stimuli, mycket folk och är ljud- och ljuskänslig. Jag måste ha mycket återhämtning efter en aktivitet. Jag åker t.ex. och handlar med min sambo på söndag eftermiddag vid 16-tiden, för då är det inte så mycket folk i omlopp. Ska jag åka och hälsa på barnen som bor 4,5 mil bort så måste jag vila och ta det lugnt dagen innan. Sen tar det mig 1-2 dagar att återhämta mig efter jag har varit där.

När jag kör bil så är jag på helspänn för att vara så koncentrerad som möjligt. Före ECT hade jag INGA problem att köra långt. Till Umeå eller så. Idag kan jag inte ens köra till Stockholm eller 10 mil. Det är nu en pärs att köra 5 mil. Mina vänner och anhöriga upplever att jag förändrats efter ECT. Mina syskon och de som kände mig innan ECT tycker att jag har blivit mer asocial och tillbakadragen. Samtidigt kan de skratta då jag inte minns vissa händelser och så.

Jag har berättat för psykiatrin att jag har tappat minnet efter ECT-behandlingarna. Till svar har de sagt att det har med min depression att göra! Inte ECT! De också att minnet skulle komma tillbaka men det har det inte gjort. Jag anser att jag är berättigad till en ursäkt och skadestånd för de skador som jag fått av ECT – behandlingarna.

Relaterat:

Gör psykiatrin med skada än nytta? Se dokumentären psykiatri – dödens industri:

jmm.nu dödens industri

 

 

Be the first to comment on "FARAN MED ELBEHANDLING"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.