BONNIERMEDIA ATTACKERAR YTTRANDEFRIHETEN

Mars 2018

thomas mattsson expressen_google censur yttrandefrihet dagens nyheter granskning sverige

Thomas Mattsson chefredaktör på Expressen vill stänga ned en hemsida eftersom sajten innehåller kritik mot judar.

 GOOGLE ÄNDRAR SIN SVENSKA SÖKMOTOR

Mattsson & Co kontaktade Google och lyckades med konsttycket att få Google att avlänka till hemsidan i fråga. Google själv påstår att de avlänkade till sajten på grund av upphovsrättsbrott.  Google har  meddelat att de tänker ändra algoritmerna  på den svenska versionen av sökmotorn Google så att den blir mer “anpassad“. Google chefsjurist David Price säger i Expressen 13 mars 2018:

Vi har gjort det till en hög prioritet för våra utvecklare att rulla ut en fullständig svensk version av det systemet så snart som möjligt”. De första ändringarna infördes i lördags och ytterligare justeringar kommer under de närmsta veckorna. När arbetet är genomfört kommer vi att kunna presentera ett mer kvalitativt innehåll, vilket väsentligen kommer att minska risken för att liknande problematiskt innehåll ska dyka upp igen vid generella sökningar”.

Mattsson & Co anklagar  plattformen WordPress för att de har kvar hemsidan med hatlistan. Expressen har försökt kontakta WordPress för att få dem att stänga ned sidan utan att lyckas.

 GRANSKNING SVERIGE

En annan grupp som hamnade i fokus för  Expressen  var Granskning Sverige. Granskning Sverige var  en grupp som ringde upp journalister och ställde dem mot väggen. Sedan lade de ut dessa uppringningar på Youtube. Detta ogillades av Expressen/Dagens Nyheter som skrev  att “Google tillåter Granskning Sverige att sprida trakasserier”. Bonniermedia menade även att  Granskning Sverige var ett högerextremt nätverk som spred upphovsrättsskyddat material.  Expressen och Dagens Nyheter anlitade advokatfirman Danowsky & Partners som anmälde Granskning Sverige för brott mot upphovsrätten.  Danowsky & Partners menade att Granskning Sverige hade använt sig av bilder illegalt. Google gav med sig efter Expressens kritik och  släckte ned Granskning Sveriges Youtubekonto.  Youtube själva sade att de stängde den Granskning Sverige på grund av upphovsrättsbrott.  Jeanette Gustafsdotter på Tidningsutgivarna (TU) blev överlycklig när Granskning Sverige stängdes ned på Youtube:

Då har Google hörsammat svenska mediehus kritik och man har tagit sitt ansvar. Målet är att stänga ned samtliga konton som gör olagligheter.  Det blir en form av självreglering i stället för att man går in med lagstiftning. Men detta är det bästa sättet att hantera olagligheter.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger att nedsläckningen av Gransknings Sveriges Youtubekanal inte alls handlar om inskränkning av yttrandefriheten eftersom Granskning Sverige är “ett högerextremt nätverk som sprider främlingsfientlig propaganda genom trakasserier av samhällsbärande yrkesgrupper. Det här är inte ‘medborgarjournalistik’, och det här handlar inte om yttrandefrihet”.

jeanette gustafsdotter TU_google censur yttrandefrihet sverige_

Jeanette Gustafsdotter vd på Tidningsutgivarna blev överlycklig när Google tog bort Granskning Sveriges Youtubekanal efter påtryckningar från Bonniermedia. Foto TU.

FÖRINTELSEN VS. YTTRANDEFRIHETEN

Nästa steg  blev att Expressen/Dagens Nyheter gav sig på  “förintelseförnekare”.  Expressen hade skrivit in “förintelsen är..” i några sökmotorer och hade fått sökförslag där det stod något i stil med att ‘förintelsen var en bluff’ och liknande förslag. Expressen menade att sådana sökningar gick till Nordiska Motståndsrörelsens hemsida Nordfront och så får det ju inte vara.   Bonnier-media kontaktade Bing, MSN, Yahoo och Google och lyckades få dem att ta bort dessa obekväma länkningar.  Bonnier försöker även få bort tal av Adolf Hitler på Youtube (samtidigt som Bonnier själva säljer böcker som innehåller Hitlers tal).

POLITIKER BEKLAGAR SIG ÖVER “HOTET OCH HATET”

För att legitimera censur och kontroll av sociala medier och Internet så beklagar sig nu mainstream politiker över det “hat och hot” som förekommer på sociala medier och på Internet.

 Stefan Löfven:

Jag gör allt för att få bort anti-semitismen. Det handlar om människors lika värde.  Alla i Sverige ska känna sig trygga. Vi måste arbeta på att ta ner den här typen av uttryck.

Justitie-och inrikesminister Morgan Johansson har nu reagerat mot det “hat och hot” som finns på sociala medier och Internet. Morgan Johansson har stämt möte i april med företrädare för Google och Facebook. Morgan Johansson kommer att kräva att nätjättarna tar bort olagligt innehåll på sina plattformar snabbare.

I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå.

Digitaliseringsminister Peter Eriksson vill reglera det demokratiska samtalet:

De är inte rimligt att fortsätta låta de här stora företagen styra det demokratiska samtalet helt utan reglering. Vad jag ändå ser är att de på ett helt annat sätt är villiga att lyssna och delta i ett samtal och också ta till sig att det behövs regler på europeisk nivå, om vi kan göra överenskommelser, så kan det ha global betydelse”.

 

Foto Thomas Mattsson:
By Per A.J. Andersson (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

DONERA/DONATE. Swish: 076-9387471. Paypal: k33@live.se. Bankkort/bankcard on the button below.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och hans gelikar på Bonniermedia  hittade en hemsida som hade skrivit en lista över judar i Sverige samt att hemsidan ifråga påpekade att Bonniermedia hade total kontroll över massmedian i Sverige. Expressen beskrev det hela som  “en antisemitisk hatlista som sprids av Google”.

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.