Exempel på ett engram

Följande text är ett utdrag ur boken: Dianetik – hur tanken påverkar kroppen

 

EXEMPEL PÅ ETT ENGRAM
En kvinna slås medvetslös av ett knytnävsslag. Någon sparkar henne och säger åt henne att hon är en bedragare, att hon är värdelös och att hon ändrar sig hela tiden. Samtidigt välts en stol omkull, en kran står och rinner i köket och en bil för förbi på gatan utanför. Engrammet innehåller en fortlöpande inspelning av förnimmelserna: syn, lukt, känsel, smak, lukt, kroppens läge och rörelser, ledernas läge, inspelningar av törst etc. Engrammet skulle innehålla allt som yttrades till henne medan hon var medvetslös, röstlägen, tonfall, ljudet och smärtan av slaget, kontakten med golvet, beröringen och ljudet från stolen som vältes omkull, kanske blodsmak, lukten av personen som attackerade henne, lukterna i rummet, ljudet från den förbipasserande bilens motor etc.

A=A=A=A
Det reaktiva sinnet tänker i identiteter. Dvs. en sak är lika med en annan sak. Om det reaktiva sinnet gör en uträkning om maskar och äpplen – baserat på innehållet om maskar och äpplen  i sina engram – så skulle det reaktiva sinnet tänka ungefär så här: äpplen är maskar, är tuggor, är hål i äpplen, är hål i vad som helst, är äpplen, är alltid maskar, är äpplen, är tuggor osv. Det reaktiva sinnets ekvation är: A=A=A. Det reaktiva sinnets uträkning vad gäller kvinnan som blev misshandlad skulle kunna vara något i stil med: smärtan från sparken, är lika med smärtan från slaget är lika med dem omkullfallande stolen är lika med den förbipassernade bilen är lika med kranen är lika med att hon är en bedragare är lika med att hon är värdelös är lika med en rinnande kran är lika med osv.

RESTIMULATORER
Slaget, kranen, mannens lukt, ljud, sparken, stolen, Kallas inom Dianetiken för “restimulatorer” (restimulator = innehåll i engrammen i det reaktiva sinnet som påminner om något i personens yttre omgivning).  En kran kan t.e.x restimulera kvinnan, vilket alltså betyder att engrammet vaknar till liv och hon kan komma att uppleva obehaget från engrammet (t.ex. känns smärtan från slaget, känna att hon är en bedragare,  känna att hon ändrar sig hela tiden, osv).

Introt från dvd:n “Hur man använder Dianetik”. En dvd som jag säljer och som jag starkt rekommenderar. Den är inte bara informativ utan även enkel att förstå samt välgjord. Denna film om Dianetik handlar om allt som man kan läsa i boken: Dianeitk – hur tanken påverkar kroppen. Den går in på saker som: hur det reaktiva sinnet fungerar, vad exakt är ett engram, hur fungerat det analytiska sinnet, hur fungerar auditeringen (terapin)? Den är 4.5 timmar lång och lär dig allt du behöver veta om ämnet.

Be the first to comment on "Exempel på ett engram"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.