
OKTOBER 2022
EU vill ta över kontrollen över den svenska skogen och använda den i arbetet mot “klimatförändringarna och för att skydda den biologiska mångfalden”. På andra sidan står skogsägarna som riskerar att bli fråntagna sitt uppehälle samt Sverige som riskerar att förlora sin status som välstånds-och välfärds nation. Källan till klimatagendan är Förenta Nationernas Agenda 2030 och hållbar utveckling.
Video ovan: seminarium om vem som bestämmer över den svenska skogen. Initiativtagare Vetenskapsrådet och Institutionen för framtidsstudier. Seminarium från oktober 2022.
VEM BESTÄMMER ÖVER DEN SVENSKA SKOGEN?
Rubriken för seminariet var “Brandplats skogen – makt och konflikt i svenskt skogsbruk”. Här möttes forskare och representanter för det svenska skogsbruket. Moderatorn för seminariet, Ludvig Beckman, deklarerar temat för dagen: vad ska skogen användas till? Är skogen en resurs för att minska klimatförändringarna och bevara den biologiska mångfalden som minskar koldioxid eller är det en resurs för export och produktion av trävaror och pappersmassa. Allt hänger på vem som bestämmer över den svenska skogen. Är det de privata skogsägarna i Sverige som bestämmer över den svenska skogen eller är det EU?
Bild ovan: professor emeritus Erik Westholm menar att dagens skogsbruk inte upprätthåller den biologiska mångfaldet och detta är otvetydigt. Westholm menar att det hela är en konflikt mellan tillväxt och miljö. Westholm menar att vi medborgare konsumerar för mycket.
EU: “SKOGEN KAN INTE VARA EN NATIONELL ANGELÄGENHET”
Erik Westholm professor emeritus SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) menar att den svenska skogsindustrin har varit avgörande för utvecklingen av välfärden i Sverige. Samtidigt menar han att Förenta Nationernas Agenda 2030 och hållbar utveckling signalerar att vi behöver en global transformation för att göra en hållbar värld. Westholm menar att dagens skogsbruk inte kan upprätthålla den biologiska mångfalden och att livsviktiga miljöer för skogslevande arter minskar och detta är otvetydligt.
Växande skog binder kol och ju mer skogen växer desto mer kol kan den binda. World Economic Forum pratar mer och mer om miljö-och klimatfrågor. EU vill ha färre kalhyggen och mer kolsänkor. EU har gjort en taxonomi om vad som räknas som hållbara investeringar och en avskogsförordning där europas konsumenter inte ska få virke från skogar som inte brukas hållbart. EU säger att skogen inte kan vara en nationell angelägenhet i frågor som världssamfundet är överens om och där skogen är så viktig för dessa frågor.
Westholm säger att Sverige rent generellt vill behålla skogen som en nationell fråga och att EU inte ska lägga sig i. Den nytillträdda svenska regeringen vill att Sverige och inte EU ska sköta den svenska skogen men Westholm tror inte att den iden är hållbar. Slovenien, Österrike, Finland och Sverige har skapat en lobbygrupp gällande skogspolitiken inom EU där man försvarar sina egna intressen och där man vill att skogspolitiken ska vara nationell.
Bild ovan: EU-kommissionären Frans Timmerman säger att skogen inte kan vara en nationell angelägenhet utan ett delat ansvar. Allt givetvis i det ädla syftet att motarbeta klimatförändringarna och skydda den biologiska mångfalden (den har vi hört förut).
EU VS. DEN SVENSKA SKOGEN
EU anser inte att den svenska skogen är en nationell angelägenhet utan “ett delat ansvar” och EU vill förbjuda kalhyggen. Nu för tiden pratar EU allt oftare om “EU:s skogar” inte medlemsstaternas skogar. EU har sjösatt en genomfattande strategi för skogen inom EU. I EU:s skogsstrategi från 2021 deklarerar EU att man nu vill ha mer kontroll över medlemsstaterna skogar (en skogsstrategi som regeringen Löfven tyckte var en bra ide).
Enkelt förklarat vill EU att de svenska skogarna ska avverka så lite som möjligt och istället användas som kolsänka. På så sätt kan EU rädda världen genom att “motarbeta klimatförändringarna och skydda den biologiska mångfalden”. EU skriver att skogsstrategin baseras på Förenta Nationernas Agenda 2030 och hållbar utveckling. Man vill omvandla byggsektorn till en kolsänka och bygga hus i trä istället för betong och man vill utöka ekoturism (?) EU vill införrätta ett omfattande övervakningssystem över medlemsstaternas skogar och dess tillstånd.
Bild ovan: socialdemokraterna och regeringen Löfven tyckte att EU:s nya skogsstrategi var en finfin ide.
Bild ovan: Johanna Johansson, docent i statsvetenskap och lektor i miljövetenskap Södertörns högskola, har forskat om skogen i många år. Johansson menar att EU nu för tiden ställer helt andra krav på Sverige och kräver tillgång till den svenska skogen. Skogsstyrelsen har konstaterat att EU:s nya skogsstrategi från 2021 går på tvärs med svensk skogspolitik. Johansson menar nu att man försöker “ändra folks värderingar” om den svenska skogen och vad den ska användas till.

EU VILL INTE ATT BIOMASSA ANVÄNDS TILL FJÄRRVÄRME
Johan Ericson, Public Affairs på skogsföretaget Billerud, säger att det kommer EU-förslag där man vill avveckla pappersförpackningar och Ericson undrar hur vi ska klara oss utan till exempel mjölkförpackningar? EU säger även att de inte vill att medlemsländerna ska använda biomassan till fjärrvärme (hur ska vi då värma upp våra bostäder?). Ericson konstaterar även att det nu är väldigt svårt att använda biomassa på grund av EU-regler. Ericson tror även att kalhyggesbruket kommer att försvinna på grund av EU-regler. Samtidigt ställer han sig frågan vad som kommer att hände med skogen om ingen tar hand om den?
Bild ovan: Johan Ericson från skogsbolaget Billerud.
Bild ovan: juristen Anna Treschow från LRF säger att myndigheter har påverkat markägarnas trygghet negativt även fast inga lagändringar skett. Detta har påverkat vår tillit till myndigheterna. Vissa myndigheter har satt upp (klimat)mål som man använder istället för att följa lagen.
Bild ovan: journalisten och författaren Lisa Röstlund propagerade föga förvånande för klimatagendan och hon menade att vi konsumerar för mycket och då kommer jorden att gå under.
Bild ovan: Sverige kan dras inför EU-domstolen om Sverige inte gör som EU säger.
REFERENSER
Kan vi lita på vetenskapen bakom klimatförändringarna eller är klimatfrågan helt enkelt en fråga om globalisering? Lyssna på teknologie doktor Lars bern:
Jmm.nu Lars Bern om klimatalarmismen
Agendan bakom den globala mobiliseringen gällande klimatförändringar och biologisk mångfald är Förenta nationernas Agenda 2030 och hållbar utveckling. Läs mer:
Agenda 2030 och hållbar utveckling.
Hur blir vi kvitt EU:s klåfingrighet och blir en självbestämmande nation? Är det dags för ett Swexit? Jag intervjuar EU-kritiken Ulf Ström.
Foton
licens 2.0 https://www.flickr.com/photos/36612355@N08/48865712988
PRENUMERERA/SUBSCRIBE