
Mars 2019
EU tillsammans med Livsmedelsverket jagar kosttillskottförsäljare på internet som gör hälsopåståenden som inte är godkända av EU.
I mars 2018 så meddelade Livsmedelsverket på sin hemsida att EU har gjort en gemensam aktion i 25 olika EU-länder där man kontrollerat hemsidor som säljer kosttillskott. Man var ute efter företag som kom med hälsopåståenden som inte var godkända av EU och EU:s Aktion gick även ut på att finna substanser i kosttillskott som inte är godkända enligt EU:s kosttillskottdirektiv. Resultatet av aktionen blev att man hittade 779 fall av icke-godkända hälsopåståenden eller där man haft icke-godkända substanser i hälsokosten. I Sverige hittade Livsmedelsverket elva internetföretag med otillåtna ingredienter eller otillåtna hälsopåståenden. Kosttillskotten ifråga påstods bland annat kunna förebygga, behandla eller bota skelett-och ledsjukdomar samt att flera av hälsokosten innehöll ingredienter som inte var godkända enligt EU:s kosttillskottsdirektiv.
Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket är överlycklig över resultatet:
– Återigen visar det sig att det säljs kosttillskott med falska påståenden om hälsoeffekter och kosttillskott med förbjudna substanser som kan vara farliga för hälsan.
I 440 fall så stoppade EU-myndigheterna försäljningen av hälsokosten genom besök eller via sanktioner. I Sverige var det Livsmedelsverket som sökte upp kosttillskottaktörerna på internet. Livsmedelsverket kontaktade kommunerna där företagen var registrerade och kommunerna kontaktade företagen. Livsmedelsverket sade att det var svårare att införa restriktioner på länder utanför EU.
EU:S GODKÄNDA HÄLSOPÅSTÅENDEN
Hälsopåståenden är påståenden som uttrycker att hälsokosten har en postitiv effekt på hälsan. Exempel skulle kunna vara “C-vitamin är bra mot förkylning” eller “D-vitamin är bra för benstomme och immunförsvar”. Före vi gick med i EU var det fritt fram för hälsokostförsäljare att komma med sådana påståenden men i och med vårt EU-medlemskap så har EU instiftat nya lagar gällande hälsopåståenden. Regler vad kosttillskottförsäljare får skriva om sina produkter finns i EU:s förordning (EG) nr 1924/2006 som började gälla i juli 2007. I Sverige började direktivet gälla år 2012 och försäljare av kosttillskott fick ta bort alla hälsopåståenden från sina hemsidor som inte var godkända. EU-kommissionen har ett register över vilka hälsopåståenden som får användas och Livsmedelsverket är den myndighet i Sverige som ser till att försäljare av hälsokost följer reglerna. Kosttillskottförsäljare måste ansöka om godkännande från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA (European Food and Safety Agency) där EFSA avgör om hälsopåståendena har vetenskapligt stöd, om påståendet är fördelaktigt för målgruppen. Uttrycket “probiotika” är till exempel inte tillåtet i märkning och marknadsföring av livsmedel.
Förutom näringsdeklaration är det vissa meningar som är obligatoriska i märkningen när hälsopåståenden görs:
- Ett uttalande om vikten av en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.
- Den mängd livsmedel och det konsumtionsmönster som krävs för att den påstådda gynnsamma effekten ska uppnås.
- I de fall det är aktuellt, en varning riktad till personer som bör undvika att använda produkten.
- En lämplig varning i fråga om produkter som vid överdriven konsumtion kan utgöra en hälsorisk.

DONERA/DONATE. Swish: 076-9387471. Paypal: k33@live.se. Bankkort/bankcard on the button below.
Relaterat:
Kommer EU:s kosttillskottdirektiv att begränsa vår rätt att äta kosttillskott?
jmm.nu kosttillskottdirektivet
Pågår det ett dolt krig mot alternativmedicin och naturliga metoder?
jmm.nu Förenta Nationernas Codex Alimentarius
Är aspartam ofarligt?