
November 2023
Nu kommer EU:s digitala ID, kallat eID och i dess kölvatten kommer troligen CBDC – Central Bank Digital Currency. EU vill även ha en bakdörr till våra webbläsare. Allt i den kommande förordningen som kallas eIDAS.
Min vlogg ovan om eID, CBDC och webbläsarkontroll från EU.
ROB ROSS OM EID, CBDC OCH EIDAS
Det var den nederländska EU-parlamentarikern Rob Ross som i november 2023 meddelade att EU-parlamentet och EU-rådet (dess ministrar) har uppnått en överenskommelse gällande EU:s digitala ID och det ingår i en förordning som går under namnet #eIDAS. På svenska “Förordningen om elektronisk identifiering och betrodda tjänster”
Detta eID är en digital plånbok och EU-kommissionen skriver att detta ID kommer göra det möjligt för alla EU-medborgare att få tillgång till onlinetjänster utan att behöva använda privata identifieringsmetoder eller i onödan dela personuppgifter. EU-kommissionen skriver att man “vill säkerställa en tillförlitlig och säker digital identitet för alla i EU”.

Rob Ross ovan.
Denna digitala plånbok ska innehålla saker såsom ID, körkort, licenser, examina och medicinsk information (vaccinstatus). På sikt ska det användas till bibliotekskort, kollektivtrafikbiljetter, träningspass, betalkort med mera.
Med stor sannolikhet kommer detta eID fasa ut det svenska bank-id:t. Bli inte förvånad om du måste logga in på internet om några år och det kommer endast kunna ske med eID. ID:t ska innehålla biometrisk information såsom fingeravtryck.
DIGG OCH ERIK SLOTTNER IMPLEMENTERAR EID I SVERIGE
Den myndighet som kommer att implementera detta eID i Sverige är myndigheten DIGG.Ministern i sverige som ligger bakom detta projekt är civilminister Erik Slottner (KD). Jag vet inte om det var Elisabeth Svantesson eller Erik Slottner som gav klartecken för svensk del att godkänna eIDAS när EU-rådet sade ja i november 2023.

Bild ovan: Civilminister Erik Slottner (KD) implementerar EU:s digitala ID i Sverige.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
EU VILL HA BAKDÖRR TILL VÅRA WEBBLÄSARE
En annan sak som ingår i eIDAS är att EU vill ha en bakdörr till våra webbläsare. HTTPS står för HyperText Transfer Protocol Secure och ser till att besökare har en säker uppkoppling till din hemsida. Genom detta så skyddas känslig information såsom lösenord och kreditkortsuppgifter så besökare tryggt och säkert kan navigera och surfa på din hemsida.
Detta vill EU ändra på i och med eIDASförordningen. Det EU vill göra är skapa ett eget certifikat utanför https-systemet. Detta öppnar dörren för övervakning från EU, får konsekvenser för säkerheten på internet, äventyrar personlig information, kan läka finansiell information, kan utsättas för malware. Uppenbarligen är EU intresserad på vilka sidor vi surfar och antagligen öppnar denna mekanism dörren för censur. EU vill att detta certifikat ska var obligatoriskt för alla webbläsare som används inom EU.
CBDC- EU PROGRAMMERAR VAD VI FÅR OCH INTE FÅR KÖPA
Precis som Bob Ross säger så öppnad detta digitala ID dörren för CBDC- Central Bank Digital Currency. Vad innebär det? Ja det innebär total kontroll från EU över våra pengar. Banker kan programmera vad du får och inte får köpa, de kan dra pengar från ditt konto oavsett vad du tycker.
KONTAKTA SVENSKA EU-PARLAMENTARIKER
Nu ska #eIDAS röstas om i EU-parlamentet. Jag råder dig starkt att kontaka svenska EU-ledamöter och ventilera din åsikt. Även fast majoriteten av svenska eu-parlamentariker är ja-sägande papegojer som ideligen säger ja till EU och nej till Sverige så har det ändå betydelse att vi kontaktar dem.
MAILADRESSER TILL LEDAMÖTERNA
abir.alsahlani@europarl.europa.eu, erik.bergkvist@europarl.europa.eu, malin.bjork@europarl.europa.eu, jakop.dalunde@europarl.europa.eu, ilan.debasso@europarl.europa.eu, helene.fritzon@europarl.europa.eu, par.holmgren@europarl.europa.eu, evin.incir@europarl.europa.eu, karin.karlsbro@europarl.europa.eu, arba.kokalari@europarl.europa.eu, alice.kuhnke@europarl.europa.eu, david.lega@europarl.europa.eu, peter.lundgren@europarl.europa.eu, johan.nissinen@europarl.europa.eu, carina.ohlsson@europarl.europa.eu, jessica.polfjard@europarl.europa.eu, sara.skyttedal@europarl.europa.eu, tomas.tobe@europarl.europa.eu, jorgen.warborn@europarl.europa.eu, charlie.weimers@europarl.europa.eu, emma.wiesner@europarl.europa.eu,